Lijsten
De tien van... ABBA

Mamma mia! Het zal niemand ontgaan zijn dat ABBA weer helemaal terug is. De comeback van het Zweedse kwartet hing al een paar jaar in de lucht. Sinds de veelbekeken livestream van afgelopen week liggen alle kaarten eindelijk op tafel. Op 5 november verschijnt het nieuwe album Voyage, waarvan de songs I Still Have Faith In You en Don’t Shut Me Down al uitgebracht zijn. Voyage is ook de naam van een show die vanaf met volgend jaar in Londen te zien zal zijn. In het speciaal voor het evenement gebouwd theater zal ABBA overigens niet zelf optreden. Hun plaatsen worden ingenomen door een virtuele versie van de groep. Tijdens de in Londen persconferentie bevestigden Benny Andersson en Björn Ulvaeus dat het tijdens de show vooral zal draaien om de hits van ABBA. Wij selecteerden er tien die in elk geval gespeeld moeten worden. 

Waterloo (1974)

De band scoorde in 1973 al een eerste hit met Ring Ring. De victorie van ABBA begon pas echt met Waterloo, waarmee een jaar later het Eurovisiesongfestival gewonnen werd. Een energiek liedje met een intro dat je meteen inpakt. De tekst gaat over een vrouw die zich overgeeft aan de liefde, zoals Napoleon zich ooit gewonnen gaf in Waterloo. Het is de vraag hoe succesvol het nummer was geweest als het de oorspronkelijke titel had gehouden: Honey Pie.

S.O.S. (1975)

Tot S.O.S. werd ABBA gezien als een leuke, maar ook wat lichtgewicht pop-act. Dat veranderende in de zomer van 1975 met het uitkomen van dit nummer, dat als werktitel Turn me On had. Voor eens en voor altijd bewees het duo Andersson/Ulvaeus briljante popliedjes te kunnen schrijven, van de geraffineerde opbouw tot de verzorgde arrangementen. Dan waren er nog de hemelse zangpartijen Agnetha Fältskog en Anni-Frid Lyngstad. Het is veelzeggend dat Ray Davis (The Kinks) en Pete Townshend (The Who) zich bewonderend hebben uitgelaten over het nummer. Glen Matlock van The Sex Pistols leende zelfs het intro van S.O.S. voor hun eigen Pretty Vacant.

Knowing Me, Knowing You (1977)

ABBA bewees met Knowing Me, Knowing You ook te kunnen zingen over de keerzijde van de liefde. Samen met latere liedjes als One Of Us, The Winner Takes It All en When All Is Said And Done hoort het in het rijtje van indrukwekkende ABBA-break up songs. Benny Andersson noemde het in een interview ooit een van zijn meest geliefde liedjes.

Name Of The Game (1977)

Björn en Benny erkenden dat ze beïnvloed waren door Stevie Wonder in de periode dat ze aan Name Of The Game werkten. Het ontpopte zich tot een van de meer complexe singles van ABBA, met solostukken voor beide zangeressen. In het nummer klinkt ook een liefde voor de typische (Amerikaanse) West-Coast sound van destijds door. In de zomer van 1977, die volgens de geschiedenisboeken gedomineerd werd door de punk, stond ABBA overal ter wereld in de top 10 met deze briljante popsingle.

Take A Chance (1978)

De tweede single die getrokken werd van ABBA: The Album. Het was een van de eerste hits waarbij manager Stig Anderson niet assisteerde bij het schrijven van de teksten, omdat steeds meer duidelijk werd dat Björn en Benny die hulp van buitenaf niet meer nodig hadden. Het aanstekelijke nummer, ingeleid door een onweerstaanbaar refrein, leverde ABBA begin 1978 een nieuwe wereldhit op. Ook in Amerika, waar de band nooit zo groot werd als elders, werd er moeiteloos de Top 10 mee gehaald.

Eagle (1978)

Een nummer dat net zo majestueus is als de machtige vogel die bezongen wordt. De mooie stemmen op een bed van akoestische gitaren. Het is al decennia een van de populairste nummers onder ABBA-fans, maar als single kreeg het om onnavolgbare redenen nauwelijks een kans. Het werd slechts in een beperkt aantal landen uitgebracht, waaronder in Nederland waar het gewoon de 4e plaats in de Top 40 haalde. In het belangrijke Engeland verscheen het echter niet, net zo min als in Amerika. Dat laatste was extra onbegrijpelijk omdat Eagle een ode van Björn en Bennie aan The Eagles was – hun favoriete groep.

Dancing Queen (1976)

Het ultieme ABBA-nummer. Een heerlijk tempo, een melodie die meteen blijft hangen, prachtige zangpartijen en vooral een sprankelende sound waar zelfs een somber mens opgewekt van wordt. Nieman kon in 1976 nog om ABBA heen. Dancing Queen werd dan ook een nummer 1-hit in bijna twintig landen, waaronder Nederland, Amerika, Engeland, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, België en – vanzelfsprekend – het eigen Zweden.

Voulez-Vous (1979)

De late jaren zeventig waren het tijdperk van de disco, een rage die vooral ontketend werd door The Bee Gees en de film Satuday Night Fever. Talloze bands en artiesten probeerden een graantje mee te pikken, met wisselend succes. Zoals dus ook ABBA. Het titelnummer van hun zesde album liet horen dat het Zweedse kwartet zich ook thuis voelde op de lichtgevende dansvloer.

The Winner Takes It All (1980)

Björn Ulvaeus heeft altijd ontkend dat The Winner Takes ontstond toen de huwelijken van de bandleden langzaam uit elkaar vielen. Toch is het onmogelijk om het nummer los te zien van het drama dat zich achter de schermen voltrok. The Winner Takes It All is daarnaast een schitterende ballade, smartelijk gezongen door Agnetha Fältskog. Nog altijd geldt het als een van de ultieme break-up songs.

The Day Before You Came (1982)

Veel is er geschreven over de tekst van The Day Before You Came. Het beschrijft een nogal saaie dag in het leven van een vrouw die in afwachting is van een mysterieuze figuur. Haar geliefde, of juist iemand die haar kwaad wil doen? De toon van de tekst is somber, wat nog eens benadrukt wordt door de minimalistische muziek. Misschien dat het daarom zo’n bescheiden hit was, tot verdriet van Björn en Benny zelf. Ze bewezen in elk geval ook in de nadagen van hun band nog tot moois in staat te zijn. Het vergeten meesterwerk van ABBA.

Deel deze pagina:
Bekijk ook