Achtergrond
Top 40 Hitdossier: Shakira ft Wyclef Jean - Hips Don't Lie (2006)

De Top 40 Hitdossier zomerhit van deze week is Hips Don't Lie van Shakira & Wyclef Jean. In het boek 800x Nummer 1 in de Top 40 beschrijft auteur Harry Denekamp hoe de zomerhit van 1999 tot stand kwam..

“God werkt op mysterieuze wijzen. Ik mocht een nummer doen voor Shakira en eigenlijk wilden ze dat ik een remix maakte van La Tortura”, zo vertelt Jean aan Live Daily over de totstandkoming. Hij had zelf namelijk een ander nummer liggen dat hij dolgraag opnieuw wilde opnemen. Op dat moment kwam de track Dance Like This uit de kast, een track die hij met Claudette Ortiz in 2004 had opgenomen voor de soundtrack van Dirty Dancing (Havana Nights). Jean had het nummer al bewerkt tot Lips Don’t Lie en weer weggelegd met als doel het te gebruiken voor de terugkeer van de Fugees. Uiteindelijk bleek dat Lauryn Hill het nummer helemaal niks vond.

“Ik denk dat het toen in 2004 niet is gelukt omdat het niet goed werd ondersteund en omdat de juiste artiest niet op het nummer stond. Ik schat nu dat mijn instinct klopte”. Helemaal, zo bleek toen de versie die hij met Shakira opnam een wereldhit werd. Alleen al op de Amerikaanse radio zorgde het voor een record want in de week na de release werd het ruim 9600 keer gedraaid waarmee het vorige record, dat op naam stond van Gwen Stefani met Hollaback Girl, uit de boeken werd geschreven. Presentator Matt Ryan weet nog dat Hips Don’t Lie enorm vaak werd aangevraagd: “Dat liedje met die trompetten en dat meisje met die rare stem”, zo werd het veelvuldig omschreven. Het effect was ook zichtbaar in de verkoopcijfers want nooit eerder werden er in een week tijd ruim 266.000 downloads van een nummer verkocht in de Verenigde Staten. Hips Don’t Lie stond in veel landen op de eerste plaats en alleen in Zweden presteerde de hit opvallend magertjes met slechts een 45e plek als beste notering.

Wyclef Jean maakte bij het intro gebruik van Amores Como El Nuestro (van Jerry Rivera) en leende de trompetklanken uit Deja Vu (Uptow Baby) van Lord Tariq en Peter Gunz. De titel is ingegeven door Shakira die tijdens de opnames iedereen altijd aanspoort om naar de heupen te kijken. “Heupen liegen namelijk niet. Als ze niet bewegen dan werkt het niet. Als ze wel schudden dan zitten we goed”, zo is haar strekking altijd.

Wyclef Jean scoorde in 1996 zijn eerste nummer 1-succes met Killing Me Softly als lid van de Fugees. Ruim een maand later maakte hij met Guantanamera ook zijn solodebuut in ons land. Zijn samenwerking met Mary J. Blige (op 911) levert hem in 2000 zijn eerste top 5-hit op. Op dat moment heeft hij met Maria Maria, net een slordig jaar eerder, de tweede plek al bereikt als producer en schrijver van de hit van Santana en The Product G&B. Hips Don’t Lie is in alle opzichten de kroon op zijn solo werk waar zijn tiende Top 40-hit aan de andere kant ook zijn laatste bleek.

Deel deze pagina:
Bekijk ook