Achtergrond
Top 40 Hitdossier: Lou Bega - Mambo no.5 ( A Little Bit Of..)

De Top 40 Hitdossier zomerhit van deze week is Mambo no.5 van Lou Bega. In het boek 800x Nummer 1 in de Top 40 beschrijft auteur Harry Denekamp hoe de zomerhit van 1999 tot stand kwam..

David Lubega is in Duitsland geboren als zoon van een moeder uit Italië en een vader uit Oeganda. Met zijn eerste single, Mambo No. 5, scoorde hij een wereldhit. Bega stond er bij ons vier weken mee op nummer 1. In Frankrijk werd het écht een plakker op die eerste stek, want daar stond de mambo zelfs 20 weken aan kop.

Pérez Prado maakte de basis van het nummer met dezelfde titel in 1950. Toen echter liet de Cubaanse componist en bandleider de vocalen achterwege. Prado kreeg de titel ‘king of the mambo’ en nam talloze nummers op. Omdat hij op een gegeven moment geen inspiratie meer wist te vinden besloot hij zijn mambo’s uiteindelijk maar te nummeren. Zo leverde hij acht genummerde mambo’s af. Bega voorzag de vijfde in die rij van vocalen en bracht het ritme en de klank vijftig jaar verder in de tijd door het toevoegen van diverse elektronische beats aan het originele arrangement van Prado. “Toen ik het nummer schreef geloofde ik al dat het een succes zou worden”, zo vertelt hij aan clipzender VH1 over het polariserende effect van het nummer. “Het kon ook niet in het midden zitten want het was te afwijkend van alles dat er op dat moment was. De mambo maakt je, net als latin-muziek, vrolijk. Het is seksueel getint, energiek en erotisch. Dat kan het verschil hebben gemaakt.” In het nummer passeren verschillende namen. Een beetje Monica, een beetje Erica en zo volgen er nog verschillende namen. Volgens Bega zijn dat allemaal referenties aan het verleden waarin hij met veel verschillende aardige meisjes afsprak. In de rij van namen is Sandra overigens zijn favoriet en in de tekst liet hij dat ook een beetje doorschemeren door haar naam in de zon te plaatsen via “a little bit of Sandra in the sun”.

Het succes zorgde wel voor juridisch getouwtrek want de rechthebbenden op de muziek van Prado, Peermusic, wilde een graantje meepikken. De rechter oordeelde dat zowel Prado als Bega de makers van het nummer moesten zijn. Later in 1999 volgde er nóg een versie van die mambo, toen met nummer 6 als toevoeging in de uitvoering van Ome Henk.

Mambo No. 5 van Lou Bega zorgde een jaar later voor wat ophef toen de politieke partij van Bill Clinton het nummer gebruikte tijdens de conventie van 2000. De toenmalige president van Amerika bleek een seksuele relatie te hebben gehad met een stagiaire, Monica Lewinski. Uitgerekend zit er in de tekst van Mambo No. 5 ook een regel over Monica en die regel, “A little bit of Monica in my life” werd door de organisatie glansrijk over het hoofd gezien.

 

De top 5 van 24 juli 1999:

1 ( 3) MAMBO NO. 5 (A LITTLE BIT OF …)- Lou Bega

2 ( 1) IF YOU HAD MY LOVE- Jennifer Lopez

3 ( 6) MY LOVE IS YOUR LOVE- Whitney Houston

4 ( 2) SOMETIMES- Britney Spears

5 ( 4) WILD WILD WEST- Will Smith

Deel deze pagina:
Bekijk ook