Achtergrond
Top 40 Hitdossier: Dr. Alban's It's My Life

Alban Uzoma Nwapa is geboren in Nigeria maar besloot op 23-jarige leeftijd te verhuizen naar Zweden. Om zijn studie tandheelkunde te kunnen bekostigen stond hij in de avonden in de clubs van Stockholm te draaien waar hij als dj geld bij wist te verdienen. Tijdens die optredens deinsde hij er niet voor terug om ook mee te zingen. In die periode kreeg hij zijn bijnaam, Dr. Alban.

Hij slaagde voor zijn opleiding en opende zelfs zijn eigen tandartsenpraktijk. In 1990 komt hij in contact met Denniz Pop die zelf ook als dj werkte en inmiddels aan de slag was gegaan als producer. De twee maken, met de hulp van Leila K, de track Hello Afrika dat in 1991 meteen ook zijn debuut in de Top 40 werd. Leila K had inmiddels al twee hits op haar naam geschreven met het Zweedse duo Rob ‘n’ Raz en zij zou later ook solosucces krijgen.

In 1990 verschijnt het album Hello Afrika met daarop ook zijn tweede Top 40-hit, No Coke. Het album, dat in 1991 opnieuw werd uitgebracht met een andere tracklist, werd al een succes maar met de opvolger, One Love, wist hij dat ruimschoots te overtreffen. It’s My Life werd de eerste single van het album en wist in de zomer van 1992 de eerste plaats te bereiken. In 1993 kreeg de single zelfs nog een tweede leven nadat het werd gebruikt in een tv-commercial van Tampax. Naast It’s My Life kwamen ook One Love en Sing Hallelujah! in de Top 40. Van zijn derde album Look Who’s Talking kwamen zijn twee laatste Top 40-successen. Na zijn vijfde album neemt ook in Scandinavië zijn populariteit af. In 2014 doet hij een poging zich te kwalificeren voor het Eurovisiesongfestival met het nummer Around The World, een duet met Jessica Folcker die in de jaren negentig een relatie had met Denniz Pop. Een succes werd het niet voor het duo als Sanna Nielsen voor Zweden wordt afgevaardigd en met Undo tijdens het festival in Kopenhagen derde wordt achter Conchita Wurst en The Common Linnets.

Dr. Alban werd de meest succesvolle zingende tandarts, waar die eer tot dat moment om de schouders van Bert van Aalten hing. Hij stond namelijk als De Aal tussen 1980 en 1982 twee keer in de Top 40. Alban werd, na Dr. Hook, Dr. Robert, Dr. Pop en Dr. Buzzard’s Original Savannah Band de vijfde ‘doctor’ in de lijst. Zijn voorgangers wisten geen nummer 1-hit te scoren.

 

Denniz Pop werkte later voor Ace Of Base en bouwde met Max Martin aan de successen van onder meer Backstreet Boys en Five. Hij overleed op 35-jarige leeftijd, op 30 augustus 1998, aan kanker.

 

De top 5 van 8 augustus 1992:

1 ( 3) IT’S MY LIFE- Dr. Alban

2 ( 2) POING- Rotterdam Termination Source

3 ( 1) I’LL BE THERE – MTV UNPLUGGED SINGLE- Mariah Carey

4 ( 6) SEXY MF- Prince and The New Power Generation

5 ( 5) ON A RAGGA TIP- SL2

Deel deze pagina:
Bekijk ook