Spotlight
Beyoncé - Single Ladies (Put a Ring on It) (2008)

In onze serie de 2000s Tuesday music video zetten we een muziekvideo uit de periode 2000-2009 in de spotlichten. Vandaag Beyoncé’s Single Ladies (Put a Ring on It) uit 2008.

De single

In Single Ladies (Put a Ring on It) spoort Beyoncé alle dames aan hun vriendjes te dumpen als ze niet van plan zijn om een huwelijksaanzoek te doen. Haar man deed het wel: na twee jaar daten, trouwden Beyoncé en Jay-Z in april 2008 ongeveer vijf maanden voordat het werd uitgebracht.

De ‘beat’ op deze vrolijke track is van The-Dream en Tricky Stewart, het duo achter Rihanna's "Umbrella".

De video

Zowel ‘Single Ladies’ als ‘If I Were a Boy’ werden uitgebracht met begeleidende zwart-wit video’s geregisseerd door Jake Nava die ook de clips voor Beyoncé's ‘Crazy In Love’ en ‘Baby Boy’ deed.

In de video danst Beyoncé (als haar alter-ego Sasha Fierce) met twee look-a-likes. Het dansen werd geïnspireerd op een dans geheten ‘The Mexican Breakfast’ bedacht door de legendarische choreograaf en regisseur Bob Fosse (bekend van o.a. ‘Cabaret’ en ‘All That Jazz’). Het nummer waarop deze dans tijdens The Ed Sullivan Show in 1969 bekendheid kreeg is van Johnny Mandel.

Meer dan een hit

‘Single Ladies’ werd meer dan een hitsingle tussen 2008 en 2009. Het maakte  van Beyoncé de ster die ze nu is en het verstevigde haar diva-status. De video ging volledig viraal en inspireerde fans om de dans op sociale media te leren en te imiteren. En zo geschiedde..

De single werd gelijktijdig uitgebracht met Beyoncé’s ‘If I Were a Boy’ die 4 weken op nummer 1 bleef staan. ‘Single Ladies’ behaalde slechts de top 10 maar zou langer in het geheugen blijven..

Deel deze pagina:
Bekijk ook