Lijsten
De tien van...Kings Of Leon

Afgelopen vrijdag het nieuwe Kings Of Leon album When You See Yourself uit. Voor de volledigheid zetten we ook de mooiste tien songs op een rijtje die het Amerikaanse kwartet tot nu toe heeft uitgebracht. Een overzicht dat natuurlijk nooit echt compleet kan zijn. Welke nummers horen wat jou betreft beslist in de Top 10 van Kings Of Leon?

10. Radioactive (2010)

Radioactive was de eerste single van het album Come Around Sundown uit 2010. In de voorgaande jaren veroverde Kings Of Leon de wereld met een groot, overrompelend stadiongeluid. Op deze nieuwe plaat keerde de band terug naar de basis – tekstueel en muzikaal. Het sobere Radioactive was daarvan een representatief voorbeeld. Een knappe opbouw, een pakkende melodie en een uitbundig gospelkoortje zorgden ervoor dat ook dit zich weer tot een nieuw pareltje in het oeuvre van Kings Of Leon ontpopte.

9. Supersoaker (2013)

Een supersoaker is natuurlijk een monstrueus plastic speelgoedwapen waarmee kinderen elkaar compleet kunnen doorweken. De achter grond van het liedje is echter minder speels. In 2011 leek het rock-‘n-roll leven vooral zanger Caleb Followill in de greep te krijgen, waarna het er zelfs even somber uitzag voor de groep. De frontman herpakte zich echter en in 2013 verscheen het album Mechanical Bull. Met dit prachtige liedje blikte hij nog even terug op de turbulente jaren, waarbij hij de supersoaker gebruikte als metafoor voor de brokken die hij maakte.

8. California Waiting (2004)

Een vroege versie van California Waiting stond al op de EP Holy Roller Novocaine. Kings Of Leon was niet helemaal tevreden over die uitvoering. Te gehaast, vonden de heren achteraf. Ze namen daarom voor hun officiële debuutalbum een nieuwe versie op. Toch zou zanger Caleb Followill later in interviews erkennen dat de eerste nog steeds zijn favoriete was. In welke uitvoering dan ook, het gevarieerde liedje – inclusief vertraging en versnelling van het tempo en onheilspellende teksten – laten Kings Of Leon op hun best horen.

7. Molly’s Chambers (2003)

Een oudje, maar nog lang niet vergeten. Molly’s Chambers was de tweede single die het debuut  Youth And Young Manhood voortbracht. Een lekker vuige rocker, met een dito tekst. Volgens de overlevering zou Molly’s Chambers namelijk verwijzen naar een bordeel. De band liet zich bij het componeren ervan inspireren door de Thin Lizzy-versie van de folk-traditional Whiskey In The Jar. Nog altijd een nummer dat een festival tot een kooppunt kan brengen.

6. The Bucket (2004)

Het succes kwam snel voor Kings Of Leon, zeker voor een band die nog zo jong was. Bassist Jared Followill was nog maar een tiener toen hij in de felle spotlight terecht kwam. Omgaan met roem, stress en aandacht op die leeftijd is het thema van The Bucket, een single die afkomstig is van het tweede album Aha Shake Heartbreak uit 2004. Een catchy liedje, voorzien van een spannende wending. De vroege Kings Of Leon op z’n best.

5. Revelry (2009)

Caleb Followill schreef Revelry over het einde van een liefdesrelatie. In interviews vertelde de zanger dat hij niet iemand was die met zijn emoties te koop liep, maar liever naar een schrijfblok greep om zijn gevoel naar woorden te vertalen. Het leverde in de vorm van Revelry in elk geval een sterk en voor Kings Of Leon-begrippen ingetogen liedje op.

4. Fans (2007)

Hoewel de Amerikaanse roots luid en duidelijk doorklinken in het geluid van Kings Of Leon was Europa – en dan met name Engeland – het deel van de wereld waar de opmars van de band begon. Dat smeekte natuurlijk om een passend muzikaal bedankje. Het kwam met het kernachtig getitelde Fans, de tweede single van het album Because Of The Times. Een heerlijk liedje en een mooi gebaar, met als sleutelwoorden: all of London sing, 'cause England swings and they sure love the tales I bring.’

3. Notion (2009)

De teksten van Caleb Followill zijn vaak op verschillende manieren te interpreteren. Dat is natuurlijk ook precies wat ze zo intrigerend maakt. Notion, een single afkomstig van het album Only By The Night, lijkt te gaan over het op drift raken. De controle over het leven verliezen. Juist in deze periode leek het succes aan de haal te gaan met de zanger, die bijvoorbeeld meer dronk dan goed voor hem was. Hij hoopt echter thuis te kunnen komen, om daar alles achter zich te kunnen laten. ‘I just wanted to know if I could go home.’ Het gaat vaak echt ergens over in de nummers van Kings Of Leon. Het is ook af te horen aan de intense, hartstochtelijke zangpartij waarin het in dit nummer om draait.

2. Use Somebody (2008)

De grote hit na Sex On Fire, letterlijk en figuurlijk. Het was ook een van de nummers waarmee de Amerikaanse thuismarkt zich gewonnen gaf. Zanger Caleb Followill heeft regelmatig aangegeven dat dit nummer hem heel dierbaar is. Voorheen wilde hij zich in zijn teksten nogal eens achter het imago van een stoere rocker verschuilen. In Use Somebody erkent hij dat hij in zijn leven mensen om zich heen nodig heeft. Het was een kwetsbaarheid die een nieuwe dimensie gaf aan het geluid van Kings Of Leon. In muzikaal opzicht klonk de band weer groots als vanouds, om zich op goedgekozen momenten ook even in te houden. Vanaf de eerste keer dat het gespeeld werd, was het een publieksfavoriet.

1. Sex On Fire (2008)

Er is niets meer aan te veranderen: dit is het nummer waar Kings Of Leon nog decennia om herinnerd zal worden. Sex On Fire leverde de band in verschillende landen een afgetekende nummer 1-hit op, waarmee de doorbraak van Kings Of Leon definitief een feit was. En dat voor een nummer waar de band zelf aanvankelijk weinig in zag. De aanvankelijk wat onsamenhangende tekst was geschreven door Caleb Followill in een periode dat hij vanwege een schouderblessure stevig aan de pijnstillers zat. De woorden werden vooral geïnspireerd door zijn toenmalige verloofde Lily Aldridge, tegenwoordig zijn echtgenote. Hij had helemaal niet de bedoeling om de seksuele kant van hun relatie te accentueren, maar Sex On Fire was een kreet die zich spontaan aandiende en die bleef hangen. Het puntige gitaarwerk, het grootste refrein, de karakteristieke zang van Caleb Followill maken van Sex On Fire het nummer waar al die onweerstaanbare ingrediënten van Kings Of Leon in samenkomen.

Deel deze pagina:
Bekijk ook