Achtergrond
Top 40 Hitdossier: The Final Countdown - Europe (1986)

De Nederlandse Top 40 is altijd de meest toonaangevende hitlijst van ons land geweest. Vanaf het prille begin op 2 januari 1965 tot vandaag de dag bereikten 800 hits daarin de felbegeerde eerste plaats. Het onlangs verschenen boek: 800x Top 40 Nummer 1 vertelt de verhalen achter deze hits. Ze werden gekoesterd, omarmd en bejubeld maar ook verafschuwd en bekritiseerd. Dit boek neemt je mee naar het hoe en waarom van al deze hits en hun achtergronden. Alle singlehoesjes zijn in kleur afgebeeld. 800 x Top 40 Nummer 1 werd samengesteld en geschreven door Top 40-ambassadeur Harry Denekamp in opdracht van de Stichting Nederlandse Top 40. Check de vraag onderaan dit artikel en maak kans op een gratis exemplaar.

In 1979 beginnen Joey Tempest, John Norum, Peter Olsson en Tony Reno de groep Force. “We speelden covers in de oefenruimte omdat we onze instrumenten goed wilden kunnen bespelen”, zo laat de leadzanger Tempest weten. Omdat niemand verder echte toekomstplannen had, besloot hij nummers te gaan schrijven. Als dat de groep wist te produceren werd afgewezen en succes was op dat moment alleen mogelijk als ze hun lange haar zouden afknippen, zo kregen ze verscheidene keren van de platenmaatschappijen te horen. In 1982 schrijft de vriendin van Joey de groep in voor een rockwedstrijd waarvoor ze ook hun naam veranderen van Force naar Europe. Ze weten met kop en schouders uit te stijgen boven de 4.000 andere groepen en dankzij de nummers The King Will Return en In The Future To Come verdient de Zweedse band een platencontract bij Hot Recorders. Daarop scoorden ze hun eerste succes in hun thuisland.

Met het tweede album, Wings of Tomorrow dat in 1984 verschijnt, weten ze ook de grote platenmaatschappijen wakker te schudden. “Ik denk dat Wings Of Tomorrow het belangrijkste album van de groep was. We hadden geleerd hoe we nummers moesten schrijven en John kon echt vette dingen op de gitaar”, aldus Tempest. Europe hengelt al snel een internationaal platencontract binnen. Ondertussen werd toetsenist Mic Michaeli lid van Europe en Tony Reno wordt vervangen door Ian Haugland. Eerder al was John Levén in de groep gekomen voor Peter Olsson. Voor de soundtrack van de film On The Loose schreven ze het nummer Rock The Night dat later, na het succes van The Final Countdown, opnieuw verscheen en alsnog een hit werd.

The Final Countdown was aan het begin een instrumentaal nummer. Het bekende intro op het keyboard had Joey Tempest als vijf jaar eerder bedacht en het nummer moest daadwerkelijk de opmaat en opwarmer worden voor de concerten van Europe. Aan VH1 vertelde hij dat hij zich eigenlijk verwonderde over het succes van het nummer: “Het was bijna zes minuten lang en zeker niet bedoeld als korte pophit of wat dan ook. Het is dan ook verrassend dat het wordt gebruikt voor allerlei evenementen. Alles van Formule 1 tot boksen. Een soort thema dat veel wordt gebruikt. “Ook rond de val van de Berlijnse Muur werd The Final Countdown gebruikt als thema om af te tellen naar dat moment. “Ik kreeg daar veel brieven over; het is op veel verschillende manieren geïnterpreteerd. “ Voor Tempest voelde The Final Countdown als een soort filmmuziek en uiteindelijk kwam er een tekst rond een ruimtereis: “Op een dag moeten we deze plek waarschijnlijk verlaten. Het was een soort van droom”, zo vertelt hij over de reis richting Venus.

 

De Top 5 van 27 September 1986:

1 (2) THE FINAL COUNTDOWN - Europe

2 (1) THE WAY IT IS - Bruce Hornsby and The Range

3 (9) WALK THIS WAY - Run DMC

4 (5) I WANT TO WAKE UP WITH YOU - Boris Gardiner

5 (3) OUR OWN SONG - UB40

 

Beantwoord deze vraag op onze FB pagina in de comments en maak kans op dit prachtige boek..

In welk jaar veranderde de band hun naam van Force naar Europe?

Deel deze pagina:
Bekijk ook