Achtergrond
Top 40 Hitdossier: Pharrell Williams - Happy

Nadat Pharrell Williams met Daft Punk aan het album Random Access Memories had gewerkt wordt hem de kans geboden weer een eigen album te maken. Dat wordt het album Girl dat in het voorjaar van 2014 wordt uitgebracht. Happy was daarbij één van de ‘restjes’ van Pharrell want hij had het nummer eigenlijk geschreven voor Cee Lo Green maar zijn platenlabel (Elektra) liet het nummer liggen. Uiteindelijk werd Happy gebruikt in de film Despicable Me 2.

Nederland had bij het succes van Happy een voortrekkersrol. De officiële release was namelijk pas op 21 november en op dat moment had de hit van Williams al 14 weken in de Top 40 gestaan, onder meer ook vanwege het gebruik van het nummer in de commercial van vliegmaatschappij Transavia. Nadat Happy twee weken op nummer 1 had gestaan kwamen Tsunami (van Dvbbs en Borgeous) en Hey Brother (van Avicii) voor een periode van respectievelijk 2 en 4 weken bovenaan de lijst. Daarna stond Happy opnieuw twee weken op de eerste plek. Op 10 april 2014 wordt Happy de meest succesvolle hit die ooit in de Top 40 heeft gestaan. Op dat moment overtreft de hit van Williams de 1190 punten die Somebody That I Used To Know (van Gotye) in 2011 en 2012 had weten te verzamelen. De score van Happy komt halverwege juli tot stilstand op 1449 punten. Ondertussen was Happy eind mei ook de langst genoteerde Top 40-hit aller tijden geworden waarbij het record van 41 weken, sinds 1970 op naam van Corry & De Rekels, uit de boeken werd geschreven. De zangeres reageerde sportief: “Na zoveel jaar werd het ook wel tijd ook. Happy is een leuk liedje, het maakt iedereen blij”, zo zei ze.

Tijdens een bezoek aan de talkshow RTL Late Night liet Pharrell Williams in oktober van 2014 weten ons land dankbaar te zijn: “Alles rondom het nummer begon hier”, zo zei hij. Na de nummer 1-hit in Nederland volgden nog 31 andere landen. Tijdens de talkshow was er ook een emotioneel moment toen bleek dat het nummer op de uitvaart van Dennis van Metelen was gedraaid. Hij was om het leven gekomen nadat hij was aangereden door een dronken spookrijder: “Ik voel me heel nederig”, zo zei de zanger die vervolgens de ouders omhelsde tijdens de talkshow.

Bij de Grammy Awards viel Happy twee keer in de prijzen, waaronder voor de video bij het nummer. Het werd de bestverkochte single van 2014 met bijna 14 miljoen verkopen.

De top 5 van 19 oktober 2013:

1 ( 3) HAPPY- Pharrell Williams

2 ( 1) TSUNAMI- Dvbbs & Borgeous

3 ( 2) TAKE YOUR TIME GIRL – LIVE @ RUUD DE..- Niels Geusebroek

4 ( 5) ROAR- Katy Perry

5 ( 4) WAKE ME UP!- Avicii

 

Beantwoord deze vraag en laat je antwoord achter op onze FB pagina in de comments en maak dan kans op dit prachtige boek..

Voor welke artiest was Happy aanvankelijk bedoeld?

 

Deel deze pagina:
Bekijk ook