Achtergrond
Top 40 Hitdossier: Disco

Eind jaren zeventig was de wereld in de band van de disco. We lichten drie mega-discohits uit.

Earth, Wind & Fire’s Boogie Wonderland (1979)

Earth, Wind & Fire haakte gretig in op de disco rage met Boogie Wonderland. Het liedje kwam overigens uit de koker van twee externe componisten Allee Willis en Jon Lind, terwijl de zang extra glans kreeg dankzij de bijdrage van de dames van The Emotions. Het resultaat, een onweerstaanbaar nummer dat destijds talloze dansvloeren in vuur en vlam zette.

Inspiratie

Allee Willis vertelde ooit in het programma Top 2000 A-Go-Go: “In de bioscoop zag ik op een avond de film 'Looking For Mr. Goodbar’. Deze gaat over een vrouw die elke avond gaat stappen en na afloop steeds een moordenaar mee naar huis neemt. Door die film kwam ik op het idee om een liedje te schrijven over iemand van wie het leven niet zo lekker gaat. Elke avond stapt het personage de uitgaanswereld in waar deze zich in een roes begeeft die hij/zij ‘Boogie Wonderland’ noemt.

Orkest

In totaal doen er 73 muzikanten mee op het nummer. Het hoge aantal komt vooral doordat de orkestratie live werd ingespeeld. Te horen zijn acht cellisten, vier hoorn spelers, zes trombonisten, drie gitaristen, vier saxofonisten, zeven trompettisten, zes alt-violisten, vierentwintig violisten, twee drummers, een toetsenist, een bassist, een paukenist, een percussionist, vier achtergrondzangers en zangeressen en een zanger…

Klassieker

Boogie Wonderland is een ultieme disco-klassieker in het genre - vandaag de dag nog steeds genoteerd in de Top 2000 en onlangs werd de melodie gebruikt in een commercial van supermarkt gigant Lidl..

Het nummer is te horen in de Amerikaanse films Roller Boogie, Madagascar, Happy Feet, Don't Look Under the Bed, Billy & Mandy's Big Boogey Adventure, The Mirror Has Two Faces, Caddyshack en The Nice Guys en de Franse film Intouchables. Ook komt het langs in seizoen 9 van de Amerikaanse versie van The Office.

In zowel België als Nederland behaalde Boogie Wonderland in de zomer van 1979 de vierde plek in de nationale hitlijsten. Een jaar later kreeg Boogie Wonderland een Grammy Award in de categorie "Best R&B Instrumental Performance".

Boney M. - Ma Baker

Het debuutalbum van Boney M., Take The Heat Off Me, leverde drie singles op, inclusief de nummer 1-hit Sunny. Daarmee werd het tijd voor een tweede album dat al binnen een tijdsbestek van een jaar werd uitgebracht: Love For Sale. Op de originele hoes bij het album zijn drie leden van de groep te zien; Bobby Farrell en twee van zijn zangeressen. De suggestie die Bobby Farrell wekte door zijn twee zangeressen aan kettingen vast te leggen én het feit dat de zanger zelf weinig kleding droeg op de albumfoto werd niet gewaardeerd. Daarop werd een tweede hoes gelanceerd waarop meer kleding werd gedragen en de veelbesproken kettingen waren verdwenen. Tegelijk met de release van het album werd het openingsnummer van het album, Ma Baker, uitgebracht als de eerste single.

Het nummer werd door Hans-Jörg Mayer in de handen van Frank Farian geschoven. De assistent van de producer had het nummer gehoord tijdens een vakantie in Tunesië. Farian bewerkte het folkloristische Sidi Mansour tot Ma Baker. De teksten bij het nummer zijn geïnspireerd op het karakter van Ma Barker. Kate, zoals Ma daadwerkelijk heet, was de drijvende kracht achter een gezin van criminelen. Ze werd in januari 1935 gedood tijdens een schietpartij met de FBI. De eerste directeur van de Amerikaanse onderzoeksdienst beschreef haar ooit als het meest gewelddadige en gevaarlijke criminele brein. Die uitspraken werden hem niet in dank afgenomen want mensen in de buurt van Barker verklaarden juist dat ze geen enkele criminele rol had. Toch vond de FBI in de uitspraken van de directeur de argumentatie haar te doden.

Farian veranderde Barker in Baker omdat het beter klonk in het nummer. Ook maakte hij handig gebruik van de eerste hitsingle van Boney M., Daddy Cool. Zo zijn dezelfde percussie en een gesproken middengedeelte herkenbaar terug te voeren naar dat nummer.

De stem die het intro doet met de tekst ‘Freeze… I’m Ma Baker. Put your hands in the air and give me all your money’ is afkomstig van Linda Blake, de vrouw van Bill Swisher die een goede vriend van Farian was geworden en als Amerikaanse soldaat gestationeerd was in Duitsland. Swisher zelf is ook te horen in het nummer. Ook kreeg Swisher wat bijdragen op andere nummers van Boney M., waaronder El Lute en Rasputin. Ma Baker bereikte in onder meer Oostenrijk, België, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Spanje en Zweden de eerste plaats waar het in Engeland bleef steken op nummer 2. Elementen van Ma Baker komen in 2009 opnieuw op nummer 1 als Lady Gaga met Poker Face een tweede hit bovenaan de Top 40 weet te krijgen.

Baccara - Yes Sir, I Can Boogie (1977)

Mayte Mateos is een afgestudeerd lerares en werkzaam voor het ballet van de Spaanse televisie als ze een ontmoeting heeft met María Mendiola. De twee blijken een gemeenschappelijke passie voor zang en dans te hebben. Mayte stopt met haar werk bij de Spaanse televisie en gaat samen met María optreden als dans duo. De twee worden bij één van die optredens, waar ze typische Spaanse flamenco-muziek brengen, gespot door Leon Deane die op dat moment werkzaam is voor RCA. Hij nodigt ze uit om naar Hamburg te komen waar hij op zijn beurt een ontmoeting met producer en componist Rolf Soja regelt. Die moest tegelijk maar even wat nummers in elkaar draaien voor een proefopname.

Soja zocht contact met Frank Dostal. Die was actief geweest in The Rattles, de Duitse groep die eind 1970 met The Witch ook in de Top 40 een bescheiden hit had gescoord. De twee schreven samen het nummer Yes Sir, I Can Boogie dat qua stijl en opbouw gelijkenis vertoont met Don’t Leave Me This Way, het nummer dat in 1975 een hit was voor Harold Melvin & The Bluenotes. Tijdens de afspraak in Hamburg werden twee nummers opgenomen, waaronder de debuutsingle van het tweetal. De twee kregen de naam van de zwarte Baccara-roos mee, een idee dat wordt opgehangen aan de donkere verschijning van de twee. Soja werkt verder aan het concept en bouwt een discostijl rond de twee zangeressen, passend bij de populaire muziekstroming van het moment. Daarbij is Mayte veelal de zangeres die de solo’s voor haar rekening neemt en María de achtergrondzang en refreinen verzorgt. De twee klinken met hun muziek extra charmant vanwege hun Spaanse accent en de wat gebrekkige uitspraak in de Engelse taal.

Yes Sir, I Can Boogie werd een regelrecht succes voor Baccara want van het nummer werden ruim 18 miljoen exemplaren verkocht. Dat aantal is nog steeds een record want geen enkele andere single van een vrouwelijk duo wist zo veel te verkopen. De twee kregen er een vermelding mee in het Guinness Book Of Records. Ook de Top 40 kreeg een primeur met Baccara want nog niet eerder stond een vrouwelijk duo op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijst. Ook drukten de twee voor het eerst een vrouwelijk Spaans stempel op die eerste positie waar de vorige nummer 1-hits uit Spanje afkomstig waren van Peret en Julio Iglesias. Yes Sir, I Can Boogie belandde ook op 1 in onder meer Duitsland, Zweden, Zwitserland, België en het Verenigd Koninkrijk. In de Top 40 volgde later in 1977 een tweede nummer 1-hit via Sorry, I’m A Lady.

Deel deze pagina:
Bekijk ook