Achtergrond
Top 40 Hitdossier: Boney M - Sunny

Sunny van Boney M is de Top 40 Hitdossier zomerhit van deze week. Doordat Boney M’s nummer Rasputin viraal ging op het platform Tik Tok, staat de groep opnieuw in de belangstelling. In het boek 800x Nummer 1 in de Top 40 beschrijft auteur Harry Denekamp hoe Boney M. ontstond en hoe Sunny een hit werd.

Aan het begin van 1975 neemt Frank Farian het nummer Baby Do You Wanna Bump op. Het nummer was een remake van Al Capone, de track die de Jamaicaanse zanger Prince Buster in 1964 uitbracht. Als schrijver stond Zambi op de single, een pseudoniem van Farian. Het nummer werd uitgebracht als single van Boney M. maar was daadwerkelijk een nummer waarbij Farian zelf ook alle vocalen voor zijn rekening nam. De naam voor zijn project had hij ontleend aan de detective-serie Boney die begin jaren zeventig te zien was geweest op de Australische televisie: “Op een dag deed ik de televisie aan en dat was net bij het einde van een detective-serie. Ik zag de aftiteling en daar stond ‘Boney’. Leuke naam. Ik dacht. Boney… Boney… Boney M. Klinkt leuk en is eenvoudig”, zo luidde de strekking van Farian die werd beschreven in het boek dat John Shearlaw en David Brown maakten over Boney M.

 

Het nummer werd populair in België en Nederland en wist begin 1976 zelfs de 14e plaats in de Top 40 te bereiken. In alle haast besloot Farian dat er een groep op het podium moest staan bij optredens. Zo kwamen uiteindelijk Maizie Williams, Bobby Farrell, Marcia Barrett en Liz Mitchell bij elkaar. Mitchell had eerder gezongen bij de Les Humphies Singers.

In de zomer van 1976 verschijnt het debuutalbum van Boney M., Take The Heat Off Me. Op dat album kwamen ook nummers terecht die Farian eerder had opgenomen met de Duitse zangeres Gilla. Andersom gaf Farian ook nummers, die eerder met Boney M. waren opgenomen, weer aan Gilla om op haar album te plaatsen.

Na het eerste succes van Boney M. raakte ook Duitsland geïnteresseerd. De groep werd uitgenodigd om op te treden in Musikladen waar de groep in september in opvallende kostuums hun volgende single, Daddy Cool, bracht. Al snel volgde een Duitse nummer 1-hit waar Daddy Cool bij ons in het najaar van 1976 drie weken op de derde plaats staat. Farian kreeg gelijk waar zijn platenmaatschappij eigenlijk No Woman No Cry als single wilde uitbrengen.

De volgende single werd, met Sunny, een cover. Sunny was in 1963 geschreven door Bobby Hebb. Het scheelde in 1966 een haar of dat was toen al een nummer 1-hit geworden. Voor de Amerikaanse zanger zaten toen Sonny & Cher in de weg die de Top 40 zes weken wisten aan te voeren. Daarbij stond Bobby Hebb tot vier keer toe op de tweede plek.

Kort na de Nederlandse nummer 1-hit Sunny verscheen in het voorjaar het tweede album van Boney M., Love For Sale. Daarop stond ook de volgende nummer 1-hit van de groep, Ma Baker.

 

Deel deze pagina:
Bekijk ook