Achtergrond
Top 40 Hitdossier: Sharif Dean - Do You Love Me (1973)

Sharif Dean is geboren in het Marokkaanse Casablanca en bracht zijn kinderjaren door in Parijs. Nadat hij zichzelf tijdens een talentenjacht in Monte Carlo in de schijnwerpers weet te zingen krijgt hij verschillende uitnodigingen voor optredens in Duitse nachtclubs. Ondertussen studeerde bij letterkunde en filosofie in Brussel.

Dean legt zich na zijn studie volledig toe op een muzikale loopbaan en in 1972 verschijnt met Anna Marianna zijn eerste single. Niet veel later schrijft hij zelf het nummer Do You Love Me? De single werd geproduceerd door Jean Huysmans die tot daarvoor alleen maar productiewerk had gedaan voor Carriage Company, het Belgische Placebo en Johnny White. Het nummer werd misschien wel een grotere hit dan verwacht dankzij het gebruik van de vocalen van de Belgische zangeres Evelyne D’Haese. Zij was op dat moment vooral actief als studiozangeres en tijdens haar werk voor CBS hielp ze mee bij de single van Dean. Evelyne vormde met Christian Maerten ook kortstondig het duo The Twilight Twins waarmee de single The Rythm Of The Music werd uitgebracht.

Voor Do You Love Me?, dat door Radio Veronica werd verheven tot Alarmschijf, leek het in de Top 40 in eerste instantie mis te gaan. Redbone had met We Are All Wounded At Wounded Knee de eerste positie zo stevig in handen dat Do You Love Me? zes weken bleef zitten op nummer 2. In de Top 40 was er inmiddels een voorbeeld van een hit die na zes weken op nummer 2 niet meer op de eerste plaats wist te komen: Ben (van Michael Jackson), begin 1973. Voor Sharif volgde in ons land de nummer 1 die juist in België uitbleef. Daar stond Do You Love Me? twee weken op de tweede plaats achter Forever And Ever van Demis Roussos waarna de daling weer werd ingezet.

Voor Sharif Dean bleef het bij die ene hit die uiteindelijk in het jaaroverzicht de grootste hit van 1973 werd met ruime voorsprong op Angie (van The Rolling Stones).  No More Troubles werd in België nog wel een tweede en bescheiden hit maar na twee weken in hitlijst aldaar was Dean ook weer snel verdwenen. In Nederland hebben we daarna in de hitlijst nooit meer iets vernomen van de zanger. Na zijn debuutalbum, Yours Sincerely, doet hij in 1975 een poging ook in Spaanstalige landen een voet aan de grond te krijgen met de release van een compleet Spaanstalig album, Dejalo Ser Libre. Dean bracht nog verscheidene singles uit waarbij we in 1985 nog Sleepless (In Your Dreams Of Love) zien verschijnen maar hernieuwd succes bleef uit.

Op 14 februari 2019 is Sharif Dean overleden.

Deel deze pagina:
Bekijk ook