Spotlight
Top 40 Hitdossier: Scott McKenzie - San Francisco (Be Sure to Wear [Some] Flowers in Your Hair)

De Nederlandse Top 40 is altijd de meest toonaangevende hitlijst van ons land geweest. Vanaf het prille begin op 2 januari 1965 tot vandaag de dag bereikten 800 hits daarin de felbegeerde eerste plaats. Het binnenkort te verschijnen boek: 800x Top 40 Nummer 1 vertelt de verhalen achter deze hits. Ze werden gekoesterd, omarmd en bejubeld maar ook verafschuwd en bekritiseerd. Een bont gezelschap van acts, variërend van regelrechte recordhouders als The Beatles, Marco Borsato en Rihanna tot obscure en al vele jaren vergeten eendagsvliegen. Dit boek neemt je mee naar het hoe en waarom van al deze hits en hun achtergronden. Alle singlehoesjes zijn in kleur afgebeeld. 800 x Top 40 Nummer 1 werd samengesteld en geschreven door Top 40-ambassadeur Harry Denekamp in opdracht van de Stichting Nederlandse Top 40. Check de vraag onderaan dit artikel en maak kans op een gratis exemplaar.

Protest

San Francisco ontwikkelt zich in de jaren zestig tot de Amerikaanse stad van de vrijheid. In januari van 1967 verzamelen zich tienduizenden mensen in het Golden Gate Park. Tijdens A Gathering Of The Tribes For A Human Be-In zijn er verschillende optredens en wordt persoonlijke vrijheid en verdraagzaamheid onder de aandacht gebracht als protest tegen de voortdurende oorlog in Vietnam. Het wordt gezien als het startpunt van de Summer Of Love. Ondertussen ontwikkelt de wijk Haight-Ashbury zich tot een pleisterplaats van de hippiebeweging waar wordt geëxperimenteerd met drugs.

Monterey Pop Festival

In juni krijgt de beweging een vervolg met het Monterey Pop Festival waar zo’n 75.000 bezoekers optredens zien van onder meer Janis Joplin, Jimi Hendrix en The Who. Lou Adler en John Phillips schreven een maand voor het festival het nummer San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) om het festival te promoten.

Hippie hymne

John Phillips was de leadzanger van The Mamas & The Papas en was met die groep in 1966 al dicht bij een nummer 1-hit geweest via Monday Monday. Die hit bleef toen, vanwege het succes van Paint It Black (van The Rolling Stones) steken op de tweede plaats. Destijds was de band door Lou Adler gecontracteerd bij diens platenlabel Dunhill Records en diezelfde Adler zocht nu Phillips op als medeproducent van het festival. Adler verkocht zijn platenlabel aan ABC Records en begon in 1967 het nieuwe label Ode Records waar hij onder meer Scott McKenzie onder contract had. McKenzie had eerder met John Phillips gezongen bij The Journeyman en was in 1964 een sololoopbaan gestart. San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) werd een wereldwijd succes voor McKenzie maar daar bleef het ook bij want een vervolg kwam er niet. Phillips schreef het nummer San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) vervolgens in een tijdsbestek van 20 minuten. Hij is op het nummer te horen als zanger en speelt ook op gitaar. Alle aandacht voor het festival leverden de autoriteiten in Monterey op voorhand al flink wat kopzorgen omdat ze bang waren dat de stad zou worden overgenomen door de hippiebeweging. Het nummer van Scott McKenzie werd uitgeroepen tot een onofficieel thema van de hippies. In 1968 werd het nummer nadrukkelijk gedraaid tijdens de Praagse Lente waarbij inwoners van Tsjechoslowakije op straat vochten voor vrijheid van meningsuiting.

Tegenhanger

The Bee Gees brachten in het najaar van 1967 het nummer Massachusetts uit als tegenhanger rond de San Francisco-hype. De eerder zo grote staat aan de oostkust van de Verenigde Staten zou, volgens de groep, zijn leeggelopen na de massale exodus richting de westkust en de stad San Francisco in het bijzonder.

De top 5 van 12 augustus 1967:

1 ( 2) SAN FRANCISCO (BE SURE TO WEAR FLOWERS…)- Scott McKenzie

2 ( 1) ALL YOU NEED IS LOVE- The Beatles

3 ( 7) DEATH OF A CLOWN- Dave Davies

4 ( 4) HERE WE GO AGAIN- Ray Charles

5 (12) IF I WERE A RICH MAN- Roger Whittaker

 

Beantwoord deze vraag op onze FB pagina in de comments en maak kans op dit prachtige boek..

Welke legendarische Franse zanger coverde dit nummer met veel succes?

 

Deel deze pagina:
Bekijk ook