Spotlight
Top 40 Hitdossier: Los Del Rio - Macarena (Bayside Boys Remix) (1996)

De Spanjaarden Antonio Romero Monge en Rafael Ruiz Perdigones werken al sinds 1962 samen. De jeugdvrienden doen dat in eerste instantie als flamenco duo waarmee ze de typisch Spaanse muziek onder de aandacht van hun publiek brengen. Tijdens een bezoek aan Venezuela raakt de dan 45-jarige Antonio onder de indruk als hij een meisje ziet dansen in een discotheek. Dat meisje was Diana Patricia. Met haar in zijn achterhoofd schrijft hij dan Macarena. De titel ontleent hij aan een van de acht wijken van Sevilla die is vernoemd naar de heilige maagd Macarena. Veel in het zuiden van Spanje woonachtige katholieken vernoemen hun kind naar haar. Ook groeit Macarena uit tot een metafoor voor een prachtig meisje.

In 1993 scoort het duo er een nummer 1-hit mee in Spanje en vakantiegangers kwamen op die manier ook in contact met het nummer. Zo waaide de originele versie van de Macarena ook over naar de Top 40 waar het toen vier weken genoteerd stond en een twintigste plek wist te bereiken. Ook het bijbehorende dansje hielp bij het succes van de Macarena. Ondertussen kreeg het dansende meisje, Diana Patricia, in Venezuela de bijnaam Macarena.

In 1995 mocht John Caride in Miami de populariteit van de Macarena ervaren. De radio-dj wilde het nummer laten horen op Power 96 maar daarbij stuitte hij op weerstand omdat het station uitsluitend Engelstalige muziek wilde laten horen. In zijn nachtelijke uitzending draaide hij de Macarena toch en een woedende programmaleider gaf hem daarna twee dagen om met een Engelse versie op de proppen te komen. Caride zocht contact met zijn vrienden Carlos de Yarza en Mike Triay die samen het producers duo The Bayside Boys vormden. Ze trokken daarna het origineel uit elkaar, bouwden een andere melodie en lieten de originele vocalen van Los Del Rio alleen terugkeren in het refrein. Waar Macarena in de originele versie nog overstuur is over het feit dat haar vriendje, Vitorino, gaat werken in het leger is ze in de nieuwe versie woest omdat hij nauwelijks meer bij haar in de buurt is. In tegenstelling tot de verhalende originele uitvoering is in de Bayside Boys-versie Macarena zelf de persoon die de tekst in het nummer zingt. De nieuwe zanglijnen werden ingezongen door Carla Vanessa die zich, na een muziekstudie in Florida, bij de Miami Sound Machine voegde.

Macarena had 33 weken nodig om de eerste plaats van de Amerikaanse singlelijst te bereiken en stond uiteindelijk zestig weken in de lijst. Dat record werd twee jaar later werd overtroffen door How Do I Live van LeAnn Rimes. Dat de Macarena op een bepaald moment in ons land wel begon te vervelen illustreerde MC Rage begin 1997 met Fuck Macarena dat toen drie weken in de top 10 stond en op de achtste plek wist te komen.

 

De top 5 van 8 juni 1996:

1 ( 2) MACARENA [BAYSIDE BOYS REMIX]- Los Del Rio

2 ( 1) DRILL INSTRUCTOR- Captain Jack

3 ( 4) RETURN OF THE MACK- Mark Morrison

4 ( 5) BECAUSE YOU LOVED ME - Celine Dion

5 (13) CHILDREN OF THE NIGHT- Nakatomi

 

Beantwoord deze vraag op onze FB pagina in de comments en maak kans op dit prachtige boek..

Hoe heette de zangeres die de nieuwe zanglijnen inzong op de Bayside Boys Remix van de Macarena?

 

Deel deze pagina:
Bekijk ook