Achtergrond
Top 40 Hitdossier: René Klijn - Mr. Blue (1993)

De Nederlandse Top 40 is altijd de meest toonaangevende hitlijst van ons land geweest. Vanaf het prille begin op 2 januari 1965 tot vandaag de dag bereikten 800 hits daarin de felbegeerde eerste plaats. Het binnenkort te verschijnen boek: 800x Top 40 Nummer 1 vertelt de verhalen achter deze hits. Ze werden gekoesterd, omarmd en bejubeld maar ook verafschuwd en bekritiseerd. Een bont gezelschap van acts, variërend van regelrechte recordhouders als The Beatles, Marco Borsato en Rihanna tot obscure en al vele jaren vergeten eendagsvliegen. Dit boek neemt je mee naar het hoe en waarom van al deze hits en hun achtergronden. Alle singlehoesjes zijn in kleur afgebeeld. 800 x Top 40 Nummer 1 werd samengesteld en geschreven door Top 40-ambassadeur Harry Denekamp in opdracht van de Stichting Nederlandse Top 40. Check de vraag onderaan dit artikel en maak kans op een gratis exemplaar.

De artiest René Klijn

René Klijn maakt eind jaren tachtig deel uit van de boyband Fritsh, een groep die was vernoemd naar manager Frits Hirschland die eerder werkte voor groepen als Kaz Lux, Kayak en Earth & Fire. Met Let’s Make Sunshine werd groots ingezet; het nummer was geschreven door Clark Johnson en George Michael, maar flopte. Als de groep in 1988, vanwege een gebrek aan succes, wordt opgeheven volgt een doorstart met Bam To Bam Bam. Die groep slaagt er met Like A Locomotion in 1989 de Tipparade te bereiken. Later dat jaar maken ze met Lammedammadoendan een inzending voor het Nationaal Songfestival waar ze als tiende eindigen als Justine Pelmelay met Blijf Zoals Je Bent wordt uitgekozen als de inzending voor het Eurovisiesongfestival. In 1990 valt ook voor Bam To Bam Bam het doek.

De Schreeuw Van De Leeuw

Op 28 november 1992 is René Klijn te gast in het tv-programma De Schreeuw Van De Leeuw waar hij vertelt over zijn ziekte aids. “In de zomer van 1990 stopte ik met Bam To Bam Bam om voor mezelf te beginnen en ik kreeg een zware verkoudheid. Die verkoudheid bleef en de dokter heeft me toen ongevraagd getest. Toen ik de uitslag hoorde stortte ik in”, zo vertelt hij. Toch trad hij er niet direct mee naar buiten want die solo plaat wilde hij nog steeds gaan maken. “Als ze horen dat je aids hebt dan kun je natuurlijk meteen je koffertje pakken.” Tijdens de uitzending, die later in Montreux wordt onderscheiden met een ‘Bronzen Roos’, spreekt hij ook met Loïs Lane over hoe alles werkt in de muziekwereld en de twee zingen dan My Best Friend, hun hit uit 1989. René vertelt dat hij voelt dat hij alles heeft verloren en ook dat hij hoopt hij dat hij niet te lang aan zijn ziekte hoeft te lijden. “Als het heel slecht wordt dan heb ik euthanasiepapieren ondertekend”, zo vertelt hij. Ook laat hij weten dat hij het liefst zou willen dat zijn as in New York wordt uitgestrooid.

Mr. Blue

“Mr. Blue is door de jaren heen een van mijn lievelingsnummers gebleven. Het is gewoon lekker om te zingen en ik heb het nu al een hele tijd niet meer gezongen”, zo vertelt hij kort voordat hij het nummer laat horen. Yazoo, de samenwerking tussen Vince Clarke (ex-Depeche Mode) en Alison Moyet, zette Mr. Blue in 1983 op het tweede en ook meteen laatste album You And Me Both. De uitzending en het nummer maakte zoveel indruk dat werd besloten het nummer op te nemen. Zo werkte onder meer Mildred Douglas, Cor Bakker en Candy Dulfer mee aan de single die in een razend tempo de platina status, destijds 75.000 verkochte exemplaren, kreeg. De opbrengst van het nummer kwam ten goede aan het aidsfonds. René Klijn was ten tijde van zijn succes al zo ziek dat hij geen nieuw materiaal meer kon opnemen. Hij overleed op 5 september 1993 en Paul de Leeuw liet later in een uitzending zien dat de as van René werd uitgestrooid boven de Hudson-rivier in New York.

 

De top 5 van 10 april 1993:

1 ( 4) MR. BLUE- René Klijn

2 ( 1) NO LIMIT- 2 Unlimited

3 ( 2) OPEN SESAME- Leila K.

4 ( 9) SHE GOES NANA- The Radios

5 ( 3) GIVE IN TO ME- Michael Jackson featuring Slash

 

Beantwoord deze vraag op onze FB pagina in de comments en maak kans op dit prachtige boek..

Hoeveel weken stond Mr. Blue van René Klijn op nummer 1 in Nederland?

Deel deze pagina:
Bekijk ook