Interview
Interview met Kings Of Leon

We spraken Kings drummer Nathan Followill over het nieuw te verschijnen album, de gevolgen van de coronacrisis, het vaderschap en nog veel meer.

Wat voor gevolgen had de coronacrisis voor de plannen die jullie in 2020 hadden?

“Die gevolgen waren heel ingrijpend. We hebben het album al in 2019 opgenomen. Begin 2020 stonden we in de startblokken om het gebruikelijke draaiboek te doorlopen van persdagen, televisieopnamen en fotoshoots, om daarna weer op tournee te gaan. Al die plannen konden de prullenbak in toen het fenomeen COVID-19 alles overhoop haalde. In eerste instantie hebben we de plaat uitgesteld. We kwamen toen voor het eerst in de rare situatie terecht dat we alle songs nog eens keer extra tegen het licht konden houden. Voorheen gingen we als een album af was meteen op tournee. We raakten pas in de loop van de optredens vergroeid met het nieuwe werk. Nu konden we dat dus thuis doen. We hebben uiteindelijk een paar details veranderd, maar niet veel. Het was goed zoals het was.”

We begrijpen dat jullie betrokken zijn bij een organisatie die technici, roadies en anderen uit de concertwereld steunen die al maanden brodeloos thuiszitten.

“Dat klopt. We hebben er allerlei acties voor gedaan. We hebben bijvoorbeeld T-shirts laten maken, waarvan de opbrengst naar dat goede doel gaat. Wij weten als geen ander hoe belangrijk een crew is. Kings Of Leon bestaat natuurlijk uit familie, maar we hebben ook familieleden in dienst. We zien dus van heel dichtbij hoe hard deze crisis er bij velen inhakt. Als band bieden we zoveel mogelijk steun, hopend dat we snel met de hele familie weer op pad kunnen.”

Terwijl het nog altijd onduidelijk is wanneer dat bevrijdende moment aanbreekt, brengen jullie het album toch al uit.

“We zijn heel blij met het album. Als muzikant sta je dan te popelen om de nummers met de rest van de wereld te delen. Ons vorige album verscheen in 2016, bijna vier en een half jaar geleden. Nog nooit zat er zo’n lange tussenpoos tussen twee platen. Het voelde niet goed om nog langer te wachten. We vinden het contact met ons publiek heel belangrijk. Het is iets dat we vooral tijdens de concerten ervaren. Nu er niet opgetreden kan worden, is dit de manier om die connectie met onze fans te hebben.”

Onlangs lazen we op YouTube wat reacties op de nieuwe clips. Het viel ons op hoeveel mensen beschrijven hoe jullie muziek hen door moeilijke periodes in hun leven heeft geholpen. Scrol je zelf ook wel eens door dergelijke berichten?

“Nee, eerlijk gezegd niet. Ik weet dat sommige songs een grote rol gespeeld hebben in het leven van mensen. Het hielp bijvoorbeeld om het verlies van een dierbare te verwerken. Die wetenschap doet me heel veel. Als je als band zoets kunt betekenen, is dat iets om te koesteren. Alleen ga ik al die berichten nooit lezen. Iemand heeft mij ooit gezegd: het is niet goed voor een muzikant om teveel slechte reacties te lezen, teveel goede is ook niet gezond.”

Wat aan het album opvalt is het ingetogen karakter van een aantal songs. Een sobere sound in plaats van het grote gebaar, met een opvallende rol voor vintage instrumenten.

“We hebben het album opgenomen in een studio waar we al eerder werkten. We kenden daarom de ruimte heel goed, de gezichten waren vertrouwd. Alles verliep daardoor heel ontspannen. Onlangs realiseerde ik mij dat When You Se Yourself het eerste album is dat ik als veertiger maak. Oud voel ik me nog niet, maar we pauzeren tijdens de sessies wel vaker voor een kop thee, haha. Ik heb inmiddels ook een gezin, net als mijn broers. Ouder worden en vader zijn, heeft ons allemaal veranderd. Vroeger explodeerde de situatie in de studio nogal eens. Als ik bijvoorbeeld iets over een gitaarpartij zei, was de kans groot dat ik iets naar mijn hoofd kreeg als: ‘bemoei jij je met je eigen instrument’. Dat scherpe randje is er nu af. We kunnen nu over elkaars bijdragen praten zonder dat de ego’s meteen gaan opspelen. Ik denk dat dit allemaal bepalend is geweest voor de toon van het album. De studio heeft een enorme collectie oude instrumenten, waar we gretig gebruik van gemaakt hebben. Matthew heeft veel verschillende gitaren gebruikt, terwijl Jared zich heeft uitgeleefd op de verzameling keyboards uit de jaren zeventig. Als het nieuwe album soms wat ‘vintage’ klinkt, komt dat dus daardoor.”

De nieuwe plaat heet dus When You See Yourself, wat daarmee de achtste plaat is waarvan de titel bestaat uit vijf lettergrepen (de vorige, Walls, heet voluit We Are Like Love Songs, dus past ook in dit rijtje, red.). Wat is het geheim achter die traditie?

“Ik moet je bekennen dat ik dat niet goed meer weet. Ik vermoed ook dat iedereen in de band een eigen verklaring daarvoor heeft. Ik herinner mij in elk geval dat toeval een rol speelde. Op een bepaald moment kwamen we er achter dat onze eerste paar albums een titel had die die bestond uit vijf lettergrepen. Een van ons, ik heb geen idee wie het was, kreeg toen het idee om daar een gewoonte van te maken. We zitten er dus aan vast.”

De coronacrisis is voor veel mensen een zware tijd. We kunnen ons voorstellen dat het voor een muzikant als jij ook een positieve kant kan hebben. Terwijl je anders in 2020 op tournee was geweest, heb je nu heel veel tijd met je gezin doorgebracht.

“Zo heb ik dat inderdaad ervaren. Mijn vrouw is Italiaanse en kan geweldig koken. We hebben heel wat avonden uitgebreid gedineerd, iets waar we enorm van genoten hebben. Onze kinderen zitten in een heel leuke fase van hun leven, waarin je de eerste contouren van hun persoonlijkheid begint te zien. Ik beleefde dat allemaal van dichtbij, terwijl ik anders maanden van de ontwikkeling moest missen, omdat ik ergens in de wereld op tournee ben. Ik leer ze ook allebei drummen. Ze waren op zich vrij om elk instrument te kiezen dat ze maar wilden, maar ze gingen voor de trommels en de bekkens. Zo leuk is dat. De kinderen van mijn broers zijn ook al druk met muziek bezig. Misschien breekt er ooit een tijd aan dat wij lekker thuis kunnen blijven en wij onze kroost op tournee kunnen sturen. De Kids Of Leon, haha!”

We weten geen van beiden wanneer het zal gebeuren, maar er komt ooit weer een tijd dat jullie toch weer op een podium zullen staan, voor het eerst in lange tijd. Heb je nu al enig idee hoe je die terugkeer zult beleven?

“Grappig dat je me dat vraagt. Mijn broer Caleb (zanger, red.) werd een paar dagen geleden diezelfde vraag gesteld. Hij zei dat hij vermoedelijk in huilen zou uitbarsten, omdat de terugkeer naar het podium hem zo zou ontroeren. Er bestaat een kans dat ook ik een paar tranen zal laten. Alleen om een heel andere reden: angst dat ik de nieuwe nummers nog niet in de vingers heb, haha!”

Deel deze pagina:
Bekijk ook