Lijsten
De tien van...Daft Punk

Van dance revolutionairen naar wereld veroverende robots

Noem het gerust het einde van een tijdperk, het bericht vorige week dat Daft Punk ermee stopt. Het Franse duo heeft zich sinds zijn eerste releases al gemanifesteerd als grensverleggende dance act, werkend met baanbrekende elektronische geluiden maar ook inventief gebruik makend van (soul en disco) samples. De evolutie van hun sound zorgde voor een revolutie in de muziekwereld; de beats, de samples, de funky disco riffjes, de vocoder stemmen, ze doken steeds vaker op in de hits van andere artiesten. En dit bleef niet beperkt tot de dance; of het nu pop, hiphop of R&B was, het geluid van Daft Punk strekte zich steeds verder uit.

Juist op het moment dat de wereld reikhalzend uitkeek naar nieuw materiaal, maakte het duo bekend ermee te stoppen. Alsof ze voelden dat hun werk was gedaan. Wat ergens ook wel klopt, hun muziek is tijdloos gebleken, en resoneert tot op de dag van vandaag.

Een verkenning van de Daft Punk sound in 10 songs:

1. The New Wave / Alive (1994)

De eerste kennismaking met Daft Punk. Een jaar eerder was het duo onder deze naam gaan experimenteren met drum machines en elektronische instrumenten, resulterend in ‘The New Wave’, een obscure technoplaat met uptempo beats en knarsende acid sounds. Nog niets te bespeuren van ‘french house’ of disco invloeden, dit was vooralsnog een tweetal op excursie in de wereld van elektronische muziek. De track zou in een nieuwe, iets toegankelijker versie opduiken onder de titel ‘Alive’, te vinden op hun debuutalbum Homework (1997). Dit zou vervolgens ook de naam worden van hun roemruchte 2007-tour (en live albums).

2. Da Funk (1995)

Het eerste succes van Daft Punk, deze instrumentale track met pompende discobeat, repetitieve electro synths en rauwe 303-baslijnen. De plaat bracht een fris geluid in de dance, met invloeden uit funk, disco en 80’s electro, maar vertegenwoordigde ook wat er gaande was in Frankrijk. De zogenaamde ‘french house’ was een opwindende mix van disco, funk en Chicago house waarbij veel gebruik werd gemaakt van filters en samples. Check bijvoorbeeld ook B-kant ‘Musique’, een schoolvoorbeeld van dit ontluikende genre.

3. Around The World (1997)

Met deze plaat bereikte het duo een wereldwijd publiek. Voor het eerst was de karakteristieke robotstem te horen, perfect drijvend op een lekker hobbelende baslijn en warme filtersounds. De invloeden uit de ‘french sound’, de gelikte productie en de onweerstaanbare, makkelijk meezingbare vocalen maakten dit een instant classic. Ook met dank aan de eigenzinnige dansvideo van Michael Gondry is dit een track die tot in de eeuwigheid zal worden gedraaid.

4. One More Time (2000)

Rond de eeuwwisseling was het wachten op de volgende zet van Daft Punk. Debuutalbum Homework (1997) had hun naam gevestigd als revolutionaire dance act, nu moest de opvolger die status bevestigen. Het eerste teken eind 2000 was ‘One More Time’, een extatische song in de stijl van ‘french house’, met een sample van soulnummer ‘More Spell On You’ van Eddie Johns, en de vocalen van US artiest Romanthony gedrenkt in de autotune, tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Wederom was het een instant classic die dansvloeren deed ontploffen, mede dankzij de lange breakdown die feitelijk de hoofdrol speelt in deze song - het Franse duo liep hiermee vooruit op vele dancetracks die in de jaren hierna ook sterk zouden leunen op de break.

5. Harder, Better, Faster, Stronger (2001)

De release van tweede album Discovery maakte duidelijk dat Daft Punk een spannende nieuwe stap had gezet. De elektronische sound met samples en vocoder-efffecten was verder uitgewerkt, en naast pure dancetracks lag er veel nadruk op synthpop. ‘Harder, Better, Faster, Stronger’ was een mijlpaal, met zijn futuristische electrofunk en opgewonden robot vocalen - als een machine die tot leven kwam. Vanaf nu was het duo ook alleen nog maar als robots te zien. Deze track bracht Daft Punk verder onder de aandacht in de Amerikaanse hiphop en R&B scene; check bijvoorbeeld de zeer smakelijke remix van The Neptunes, en natuurlijk de gebruikte sample van de plaat in Kanye West’s 2007 hit ‘Stronger’.

6. Digital Love (2001)

Samen met tracks als ‘Something About Us’ en ‘Face To Face’ onderstreepte Daft Punk met ‘Digital Love’ dat het ook sterke popsongs kon schrijven. De invloed van 80’s synthpop en het inventieve gebruik van samples (in dit geval George Duke’s 70’s hit ‘I Love You More’) contrasteerde mooi met het elektronische geluid van het duo. Daft Punk werd nog toegankelijker voor het grote poppubliek, een ontwikkeling die samenging met de algemene opmars van dance in de pop charts.  

7. Robot Rock (2005)

Op derde album Human After All trok het duo meer richting gitaar en rauwe elektronica. Wederom een vooruitziende blik, aangezien de tweede helft van de 00’s vol zat met coole dance tracks waar rock in werd verwerkt. Het was een opzettelijke breuk met de diep doordachte, soms zwoele sound van Discovery, en het album bleek ook geen supergrote hits op te leveren. Toen Daft Punk een jaar later van start ging met hun Alive 2006/2007 tour vielen veel tracks van dit album wel op hun plek. De stevige, minimale klanken werkten perfect bij hun oogverblindende live shows, en Amerika werd definitief veroverd. ‘Robot Rock’ geldt hierbij als een van de hoogtepunten; hoor hoe het nummer het (live)album Alive 2007 opent, en probeer maar eens stil te staan.

8. Get Lucky (2013)

Een onbetwist meesterwerk in het oeuvre van Daft Punk. Eentje die lang op zich liet wachten, nadat het duo in de tussenliggende jaren alleen nieuwe muziek had laten horen in de vorm van de soundtrack voor de film Tron (2010). Maar hier was dan eindelijk de ultieme comeback, een samenwerking met Pharrell Williams en legendarisch gitarist/producer Nile Rodgers, wiens Chic disco sound ruimschoots werd geadopteerd op ‘Get Lucky’. Opnieuw deden de Fransen wat niemand had verwacht; ze gebruikten geen samples en bleven grotendeels weg van elektronische sounds, maar zochten een organisch bandgeluid, zoals die ooit in de 70’s werd gemaakt. Het complete album Random Access Memories is een passend saluut aan alle helden die ze door de jaren heen hadden gesampled, het album waarvan je hoopte dat ze hem ooit nog zouden maken. ‘Get Lucky’ was het startschot van een wereldwijde hype, het album maakte de hoge verwachtingen meer dan waar.

9. Giorgio By Moroder (2013)

Over meesterwerken gesproken. Het ruim 9 minuten durende ‘Giorgio By Moroder’ was een prachtige ode aan de roemruchte Italiaanse discoproducer Giorgio Moroder. Naar het schijnt gebruikte Daft Punk drie verschillende microfoons om de vocalen van Moroder op te nemen, telkens eentje uit de periode die hij op dat moment beschrijft - om maar aan te geven hoe accuraat het duo voor dit album te werk ging. De bijgaande muziek is een opwindende mix van synthesizers, strijkers en drums, zoals de rest van het album ook telkens pure geluiden zoekt - een opvallende keuze in een tijd waarin (pop)muziek juist steeds elektronischer leek te worden. Daft Punk zette wederom de toon, en legde de wortels van de dance bloot met een warmbloedig, klassiek geproduceerd album.

10. Starboy / I Feel It Coming (2016)

Was Daft Punk al een grote naam in de muziekwereld, met dat fameuze album hadden de Fransen zich onsterfelijk gemaakt. Elke artiest wilde ze achter de knoppen hebben, wetende dat het duo voor een tijdloze sound zou zorgen. Zo kreeg The Weeknd de heren in 2016 te pakken voor een officiële featuring op singles ’Starboy’ en ‘I Feel It Coming’. Het werden twee gigantische hits, en bewees maar weer eens hoe ver de constant evoluerende sound van Daft Punk het had geschopt - een grote R&B-zanger die de warme synthpop en karakteristieke robotstem omarmde. Het was weliswaar het laatste grote wapenfeit van de twee robots, ooit begonnen als revolutionaire dance act, nu smaakmakers in de wereldwijde popmuziek, hun invloed zal voor altijd blijven echoën.

Deel deze pagina:
Bekijk ook