Spotlight
Het verhaal achter Dandy Warhols' Bohemian Like You

In onze serie de 2000s Tuesday music video zetten we een muziekvideo uit de periode 2000-2009 in de spotlichten. Vandaag Dandy Warhols' Bohemian Like You uit 2001. 

De clip van ‘Bohemian Like You’ was in 2001 onderwerp van felle discussies en werd overdag zelden op televisie uitgezonden. De reden: de video bevatte mannelijk en vrouwelijk bloot. Naast het feit dat het liedje je doet meezingen en dansen, mag ook het effect van een lange advertentiecampagne van het telefoonmerk Vodafone en de aanwezigheid van het nummer in films en series zoals o.a. Buffy The Vampire Slayer niet worden vergeten waarom deze hit er anno 2021 nog steeds niet minder om is.

Het nummer is geïnspireerd op een meisje waar Courtney Taylor-Taylor, de gitarist en belangrijkste songwriter van de Dandy Warhols, over fantaseerde. Hij herinnerde zich hoe hij werkeloos uit het raam van zijn appartement keek en het verkeer zag remmen voor de stoplichten. "Een BMW 320i uit het begin van de jaren tachtig met een primer-grijs linker voorpaneel stopte met een geweldig uitziende jonge vrouw achter het stuur", vertelde Taylor Taylor. 'Haar elleboog hing in een zwierige hoek uit het raam. Ze had voor die tijd een coole tatoeage en haar gezicht was prachtig.' Ooit zelf een blauwe maandag automonteur merkte de Dandy Warhol dat hij wanhopig dagdroomde dat haar auto misschien kapot zou gaan. 'Ik zat daar te wensen dat er stoom uit de motorkap van haar auto zou komen zodat ik haar meteen te hulp zou kunnen schieten.

Toen de lichten op groen sprongen en ze wegreed begon Taylor-Taylor wat akkoorden op zijn gitaar te tokkelen. Toen begon hij te fantaseren over hoe een relatie zou zijn met het mysterieuze meisje. 'Het was niet meer dan normaal om er ter plekke een lied van te smeden. Ik was overweldigd’. Zijn fantasie over het visioen van lieflijkheid bij de verkeerslichten werd 'Bohemian Like You'.

 

 

Deel deze pagina:
Bekijk ook