Spotlight
White Stripes' Seven Nation Army uit 2003

Een nieuwe serie: de 2000s Tuesday music video. Elke dinsdag in het jaar 2021 zetten we een muziekvideo uit de periode 2000-2009 in de spotlichten. Vandaag: 49. White Stripes - Seven Nation Army (2003)

De titel van het nummer is afkomstig van hoe Jack White dacht dat het Leger des Heils heette (Salvation Army - Seven Nation Army) toen hij nog een kind was. White Stripes hadden geen bassist. De populaire riff is eigenlijk een gitaar met een octaafeffect dat klinkt  als een bas. Het beroemde loopje is geïnspireerd op Anton Bruckner’s Vijfde symfonie.

Jack White vertelde ooit dat de riff eentje was die hij van plan was te gebruiken als hij ooit gevraagd zou worden om het thema voor een James Bond-film te schrijven. Hij dacht dat dat nooit ging gebeuren en gebruikte het voor dit nummer. Vijf jaar later kreeg White, als solo-artiest (en samen met Alicia Keys) overigens wél het verzoek om het thema voor de Bond-film Quantum of Solace te maken…

Het nummer is inmiddels ook bekend van de vele supportersliederen bij verschillende sporten en met name bij het voetbal. De oorsprong lag bij een Champions League-wedstrijd in Italië in 2003, waarin fans van het Belgische Club Brugge de melodie begonnen te zingen in een wedstrijd tegen het Italiaanse A.C. Milan. Fans van A.S. Roma namen dit over na een overwinning, drie jaar later, op hetzelfde Club Brugge. En spontaan werd dit in hetzelfde jaar overgenomen door heel Italië. Toen het nationale team in 2006 ook nog wereldkampioen werd, werd dit voorgoed het onofficiële aanmoedigingslied voor het nationale Italiaanse voetbalteam.

Ook darter Michael van Gerwen laat zich elke wedstrijd naar het podium begeleiden met het nummer op de achtergrond waarbij de fans zijn naam op de melodie zingen.

De video, geregisseerd door Alex-en-Martin, bestaat uit een schijnbaar doorlopende opname door een caleidoscopische tunnel van gespiegelde zwarte, witte en rode driehoeken, die Jacks liefde voor nummer drie uitlicht. De video heeft een sterk stroboscopisch effect.

De muziekvideo won ‘best editing’ bij de MTV Video Music Awards in 2003 en werd genomineerd voor ‘best group video’, ‘best rock video’ en ‘best special effects’.

Deel deze pagina:
Bekijk ook
Spotlight
The Silverchair Collection

PRE-ORDER NOW: https://sound-factory.nl/collections/silverchair?

Australisch rocktrio terug op vinyl  

Silverchair geldt nog altijd als een van de grootste succesverhalen die de Australische rockwereld ooit voortbracht. In de periode dat het trio actief is, verkoopt het ruim 10 miljoen albums. Het hele oeuvre van de band, zowel de albums als de EP’s, wordt als The Silverchair Collection in delen (opnieuw) op vinyl uitgebracht. Het debuut Frogstomp uit 1995 komt op 17 juni uit. Op 12 augustus volgen de vier gerelateerde EP’s Tomorrow, Pure Massacre, Israel’s Son en Shade.

Spotlight
De Ennio Morricone Themes collection

Shop now: http://www.musiconvinyl.com/shop?legacyofmorricone

For over 70 years, the Italian composer Ennio Morricone has shaped the movie industry with his defining soundtracks. With more than 400 scores for cinema and television, he is widely considered one of the most prolific and greatest film composers of all time. In honor of this music icon and father of melodies, Music On Vinyl presents The Ennio Morricone Themes collection, a unique collection of the greatest music ´The Maestro´ has composed for movies, divided into 5 central themes; Giallo, Lounge, Passion, Psycho and Western.