Lijsten
50 klassieke videoclips van de jaren 80

De videoclip werd pas echt volwassen in de jaren 80 met de komst van MTV. De productie van clips werd hierdoor gestimuleerd en het medium werd zelfstandig. Artiesten braken door op hun video-clip en werden grootheden, anderen scoorden ermee hun enige grote hit.

Spraakmakend, mooi, politiek geëngageerd, sexy, historisch….alle superlatieven zijn er wel op los te laten. We selecteerden 50 klassieke jaren 80 clips waarbij 1 kanttekening. We kozen per artiest 1 videoclip uit.

50: Alan Parsons Project – Don’t Answer Me (1984)

De video-clip kostte $50000,- . De makers gebruikte technieken zoals cel-animatie, klei-animatie en stopmotion-animatie. 40 man werkte aan de video en het duurde 23 dagen om deze te maken. 

49: Depeche Mode – Personal Jesus (1989)

De door Anton Corbijn geregisseerde clip is zijn eerste Depeche Mode-video in kleur en werd opgenomen in de Tabernas-woestijn van Almería, in Spanje. MTV liet enkele suggestieve mondbewegingen van Martin Gore uit de clip halen en vervangen door andere beelden uit de video. 

48: Rick Astley – Never Gonna Give You Up (1987)

Meer cult dan dit gaat het niet worden. Astley 1e hit is nog steeds een hit. Het nummer is steevast in de Foute top-zoveel lijstjes te vinden. Rick’s moves zijn bijzonder eighties, de productie van Stock, Aitken & Waterman idem dito. 

47: Tina Turner – We Don’t Need Another Hero (1985)

De titelsong van de 3e Mad Max film. Tina in haar rol als Aunty Entity, de vastbesloten heerser van Bartertown. Turner was in haar eentje, na moeilijke jaren met Ike, een absolute wereldster geworden.

46: Tears For Fears – Shout (1985)

De video van Shout bevat beelden van Roland Orzabal en Curt Smith opgenomen in Durdle Door in Dorset, Engeland, evenals opnames in een studio met de volledige band (inclusief Ian Stanley en Manny Elias) die het lied ten gehore brengen te midden van een menigte van familie en vrienden. De “Shout” video had grote invloed op het succes van Tears for Fears in de wereld.

45: The Cure – Lullaby (1989)

The Cure bracht hits en prachtige video’s in de jaren 80. A Forest, Close To You, Boys Don’t Cry zijn slechts een paar voorbeelden. We kozen Lullaby waarin Smith een nare droom beleeft.

44: Blondie – The Tide Is High (1980)

Blondie’s piek was dan weliswaar ergens aan het einde van de jaren 70 maar dat deed niets af aan de video van het reggae-pop nummer Tide Is High. Plaats van handeling was uiteraard New York – East Village, de stamplaats van de band. Het uiterlijk van de blonde Debbie Harry hielp daarin ook mee. Typische New Yorkse arty video van de band die hiermee zijn laatste top 10 hit scoorde in Nederland.

43: Beastie Boys – (You Gotta) Fight For Your Right (To Party) (1986)

De single en video betekende de doorbraak naar het grote publiek. De video is losjes gebaseerd op de film Dawn Of The Dead en bevat ‘cameo’s’ van L.L. Cool J, leden van de punk band Murphy’s Law en producer Rick Rubin, herkenbaar aan een AC/DC -en Slayer T-shirt.

42: Art Of Noise - Paranoimia (1986)

De bekendere versie van het nummer is die met televisiekarakter Max Headroom op zang. Deze versie kwam voor het eerst voor op het album Re-Works of Art of Noise uit 1986. De 7 "single bevat een monoloog van Max Headroom die bang is en niet kan slapen (vandaar" Paranoimia ", een samenvoeging van" paranoia "en" insomnia ").

41: Midnight Oil – Beds Are Burning (1987)

Protest song en video van deze Australische band die aandacht vroeg voor de Pintupi, de laatste bewoners van de Australische woestijn. Naast de boodschap is de video esthestisch zeer verantwoord.

40: Van Halen – Jump (1984)

Deze typische band-op-podium video won verschillende prijzen en werd later vaak gekopieërd. Geregisseerd door zanger David-Lee Roth. De manier waarop Van Halen dit deed was baanbrekend. Eerst werd het nummer spelend opgenomen. Vervolgens werden beelden geschoten van de op zichzelf staande ‘moves’. En daarna schoot men de grappige blikken en poses. Dit alles knipte men tot een geheel.

39: Ultravox – Vienna (1981)

De video werd voor slechts 7000,- pond gemaakt en is deels opgenomen in Londen (o.a. Covent Garden) en vanzelfsprekend Wenen. In de clip is de grafsteen te zien van Carl Schweighofer die begraven ligt op het Zentralfriedhof in Wenen. Deze Schweighofer was een bekende piano-bouwer. De grafsteen is ook te zien op de single hoes van Vienna.

 

38: Prince – When Doves Cry (1984)

Eerste single van het Purple Rain album. De video bevat ook scènes uit de Purple Rain-film afgewisseld met opnamen van The Revolution. De video werd in 1985 genomineerd voor Beste Choreografie op de MTV Video Music Awards. Maar het leidde ook tot controverse bij zenderfunctionarissen die vonden dat het seksuele karakter ervan te expliciet was voor televisie.

37: INXS – Need You Tonight (1987)

De videoclip, geregisseerd door Richard Lowenstein, combineerde live action en verschillende soorten animatie. Lowenstein verklaarde dat de bijzondere visuele effecten in ‘ Need You Tonight ‘ zijn gemaakt door het snijden van 35mm film en het kopiëren van de afzonderlijke frames, alvorens deze over de originele beelden te leggen.

 

36: Marillion – Kayleigh (1985)

Geschoten in Berlijn en de Duitse Tamara Nowy, die Kayleigh speelde, werd later Fish zijn vrouw(!). Ook in de video Robert Mead, het jongetje van de beroemde hoes van Misplaced Childhood.

35: Judas Priest – Breaking The Law (1980)

De video is uitgegroeid tot een cult-klassieker, met in de hoofdrol de band als bankovervallers. Zanger Rob Halford rijdt in een Cadillac naar de bank daar ontmoet hij de rest van de band. Met hun instrumenten overvallen ze de bank. De klassieker bevat een paar geluidseffecten zoals het breken van glas en het geluid van een politiesirene. De band nam British Steel op in Tittenhurts Park, het huis van Ringo Starr en sampelen bestond nog niet. En dus werd voor het breken van het glas de melkboer van Ringo ingeschakeld. Hij liet een paar melkflessen vallen en dit geluid werd vervolgens in het nummer verwerkt. Uit de Stratocaster en de Whammy bar van gitarist K.K. Downing kwam het geluid van de politiesirene.

 

34: George Michael – I Want Your Sex (1987)

George Michael liet zijn toenmalige vriendin Kathy Jeung een hoofdrol vervullen om te benadrukken dat hij in een monogame relatie was. In de clip zijn de woorden “ontdekken” en “monogamie” op haar rug geschreven met lippestift. Een Spaanse model werd gebruikt voor de naaktscènes. Hierbij werd gesuggereerd dat het één en dezelfde vrouw betrof. De beelden werden afgewisseld met opzettelijk vage beelden van George Michael.

33. Bonnie Tyler — Total Eclipse Of The Heart (1983)

Regie van Russell Mulcahy, locatie Holloway Sanatorium , een grote Victoriaanse Gotische ziekenhuis in de buurt van Virginia Water in Surrey Engeland. Bonnie Tyler is gekleed in het wit en droomt over de leerlingen van een jongens kostschool. De legende wil dat de jongen die de hele video in beeld verschijnt en die Tyler’s hand schudt oud voetballer Gianfranco Zola is. Pas in 2012 ontkracht Zola zelf in een interview dit verhaal.

32: Frankie Goes To Hollywood – Two Tribes (1984)

We hadden de keuze tussen de video van Relax of Two Tribes. We kozen voor deze door Godley & Creme gemaakte video omdat het de tijdsgeest perfect in beeld bracht. Toenmalige president Ronald Reagan en toenmalige Sovjet-leider Konstantin Tsjernenko (gespeeld door acteurs) worstelden stevig waarbij Reagan, Tsjernenko in zijn oor bijt. De strijd ontaardt uiteindelijk in een complete wereldwijde vernietiging. De gewelddadige scenes werden niet getoond op de meeste videokanalen wat resulteerde in een afgezwakte versie van de videoclip.

31. Bon Jovi – Wanted Dead or Alive (1987)

De videoclip is gefilmd door cineast Derek M. Allen in zwart-wit en is voorzien van beeldmateriaal van de 1986-1987 wereldtournee van de band, met beelden van optredens in Amerika. De video gunt een kijkje in het leven on the road, met beelden van de uitgeputte bandleden.

30: The Bangles – Walk Like an Egyptian (1985)

Deze video is één van de bekendste van het decennium waarbij de band zogenaamd live het nummer speelt. Ondertussen zien we gewone mensen op straat (gefilmd in New York) de ‘Sand Dance’ doen.
Over de beroemde scene waarbij Susanna Hoffs van links naar rechts kijkt vertelde ze ooit: “Om m’n plankenkoorts te overwinnen had ik mezelf aangeleerd direct contact te zoeken met het publiek. Ik pikte er altijd een paar links en rechts voor me uit waar ik me op kon richten. Zo ook tijdens de videoshoot. Ik zag pas bij het terugkijken dat ze de camera in close-up op me hadden gezet”.

29: Simple Minds – Belfast Child (1989)

De grootste hit voor Simple Minds werd ondersteund door een prachtige zwart-wit geschoten video. Het leven in Belfast (in die tijd niet de leukste plek om te leven) werd daarin geportretteerd. Kinderen en arbeiders lieten ondanks de troosteloze situatie een glimp van hoop zien.

28: Whitesnake – Here I Go Again (1987)

In de videoclip zien we actrice Tawny Kitaen (bekend van o.a. Malibu en Bachelor Party). Zij verleidt zanger David Coverdale terwijl hij rijdt. Later zouden de 2 een setje worden en trouwen. Kitaen is ook te zien in de Whitesnake video van Is This Love? Tijdens haar relatie met Coverdale had ze een geheime affaire met O.J. Simpson. In 1991 gingen David en Tawney uit elkaar.

 

27: Cyndi Lauper – Girls Just Wanna Have Fun (1983)

Het nummer droeg nog meer bij aan de emancipatie van vrouwen. Het werd een ‘anthem’, en zette mode trends door het gebruik van de kleding in de clip.
Iemand als Madonna liet zich hierdoor zichtbaar inspireren.
Leuk weetje: In de videoclip wordt de rol van de moeder gespeeld door Cyndi’s echte moeder.

26: Run DMC & Aerosmith – Walk This Way (1986)

Het beroemde duel tussen een rockband en een rapgroep waarbij de muur tussen deze 2 genres symbolisch werd geslecht. De video werd plat gespeeld op MTV en mede daardoor een wereldhit. Gek genoeg zijn Tyler & Perry de enige originele leden van Aerosmith te zien in de video. De andere 3 zijn leden van de hair metal band Smashed Gladys. Het verhaal gaat dat het de productie teveel geld kostte en daarom de 3 originele leden van Aerosmith niet werden ingevlogen.

25. Aerosmith – Dude (Looks Like A Lady) (1987)

Typische jaren 80 bandvideo met willekeurige shots van mooie meisjes waaronder de vrouwen van Tyler en Perry. De band kreeg veel schermtijd en aangezien veel mensen ze nog nooit hadden zien optreden pakte dat voor hen voordelig uit. De Run-D.M.C. cover van "Walk This Way" was de eerste video waarin Steven Tyler en Joe Perry op MTV verschenen, en dit was de tweede.

24. Olivia Newton John – Physical (1981)

De wellustige Olivia Newton – John, gekleed in een strakke maillot, probeerde als jogging instructrice een aantal mannen met overgewicht op het goede pad te krijgen. Helaas lukte dat niet helemaal maar zodra de mannen een douche namen transformeerden ze in gespierde aantrekkelijke adonissen. Nogal een verschil met de Olivia die Nederland had leren kennen tijdens Grease. De video won een Grammy in 1983.

23: Talking Heads – Road To Nowhere (1985)

De videoclip voor het nummer werd geregisseerd door David Byrne en Stephen R. Johnson. Het werd genomineerd voor “Best Video Of The Year” op de MTV Video Music Awards in 1986. Sommige beelden werden geschoten in de achtertuin en het zwembad van de acteur Stephen Tobolowsky, die op dat moment bezig was met het schrijven van Byrne’s film True Stories. Regisseur Johnson gebruikte een jaar later een deel van de effecten in de bekroonde “Sledgehammer” en “Big Time” video’s van Peter Gabriel.

22: Pat Benatar – Love Is a Battlefield (1983)

Benatar stormt als tiener het huis uit terwijl haar vader (gespeeld door acteur Trey Wilson) schreeuwt dat als ze vertrekt, ze nooit meer hoeft terug te komen. De video was de eerste waarbij dialogen onder de muziek werden gezet.

21. Cliff Richard & The Young Ones – Living Doll (1986)

Onbescheiden als we zijn, vinden we dat de grappigste video op naam komt van Cliff & The Young Ones. Cliff’s Livin’ Doll werd voor de 2e keer de best verkopende single. Eerder gebeurde dat in 1959(!). Young Ones’ Rik Mayall oftewel Rick was een absurd grote fan van Cliff en stak dat niet onder stoelen of banken. In de clip is verder een rol weggelegd voor Hank Marvin, de gitarist van The Shadows de oude begeleidingsband van Cliff.

20. Godley & Creme – Cry (1985)

Het duo regisseerde de video die veel navolging zou vinden. Het in elkaar overlopen van gezichten zou later nog vaak als inspiratie gebruikt worden in andere videoclips. Check bijvoorbeeld Michael Jackson’s Black & White.

19. Madonna – Like a Prayer (1988)

Madonna’s meest provocerende video leidde tot protesten van religieuze groeperingen. Zelfs het Vaticaan bemoeide zich ermee. Bij Madonna hadden we wel 7 clips kunnen kiezen maar gezien het feit dat deze clip in 2004 tot “meest taboedoorbrekende clip aller tijden” werd verkozen, leek dit ons de beste keuze.
In de video is te zien dat Madonna getuige is van moord en verkrachting. Een toevallige voorbijganger wordt hiervoor ten onrechte gearresteerd. Hierna bezoekt Madonna een kerk waar een beeld van de heilige Martinus van Porres tot leven komt om haar te kussen. Madonna wijst hierna de echte dader aan. De onschuldige man wordt weer vrijgelaten. Ook ontvangt Madonna de stigmata, de vijf wonden van Jezus, die in de loop van de geschiedenis bij een aantal grote mystici op wonderbaarlijke wijze zijn verschenen. (bron: wiki)

18. David Bowie – China Girl (1983)

China Girl werd geregisseerd door David Mallet en voornamelijk geschoten in Sydney’s Chinatown, Australië. Het model in de clip is Nieuw-Zeeland model Geeling Ng. Bowie beschreef de video als een “heel eenvoudig, heel direct” statement tegen racisme. De originele video bevat Bowie en Ng naakt liggend in de branding. Deze versie werd in vele landen verbannen.

17. Dire Straits – Money For Nothing (1985)

17. Dire Straits – Money For Nothing (1985)

Baanbrekende video door als één van de eerste computer animaties te gebruiken. Knopfler was niet onder de indruk maar zijn vriendin overtuigde hem uiteindelijk om het te doen.

16: ZZ Top – Sharp Dressed Man (1985)

De video voor ‘Sharp Dressed Man’, is het vervolg op ‘Gimme All Your Lovin’ (1983) waarin de mannelijke fantasie tot leven komt. Het is de 2e video in de trilogie waarin ‘Legs’ de 3e video is. De 3 clips werden geregisseerd door Tim Newman. Te zien in de 1e -en in deze video is acteur Peter Tramm.

15. Bruce Springsteen – Dancing In The Dark (1985)

Op 28 en 29 juni 1984 opgenomen in Saint Paul Civic Center in Saint Paul, Minnesota en geregisseerd door Brian De Palma. De eerste avond was een pure video-opname van het nummer en op de tweede avond was het de openingsdatum van de Born in the USA Tour. De clip werd vooral geroemd door de spontaniteit waarmee Springsteen een jonge vrouw uit het publiek trok om mee te dansen. Later bleek dat dat de actrice Courteney Cox was die later bekend zou worden in de serie Friends als Monica.

 

14. Guns N’ Roses – Sweet Child O’ Mine (1987)

De ‘Sweet Child o’ Mine’ video toont de band repeterend in de Huntington Ballroom in Huntington Beach, omgeven door vrienden en band . Alle vriendinnen van de bandleden werden getoond in de clip. Rose ging met Erin Everly op het moment, wiens vader Don Everly is. Duff ‘s vriendin Mandy van de all-female rockband The Lame Flames was er, net als Steven Adler ‘s vriendin Cheryl en Slash ‘s vriendin Sally. De hond van Izzy Stradlin was ook te zien. De video was zeer succesvol op MTV, en hielp het nummer op weg naar mainstream radio.

13. The Police – Every Breath You Take (1983)

MTV (1999), Rolling Stone (1993), en VH1 (2002) noemde het een van de beste muziek video’s ooit. Uitgebracht tijdens de begin dagen van MTV was Every Breath You Take een van de eerste video’s (wederom geregisseerd door Godley & Creme) waarop het begrip ‘Heavy Rotation’ werd losgelaten. Volgens A & M(het label van The Police) mede-oprichter Jeff Ayeroff, kostte “Every Breath You Take” waarschijnlijk rond de $ 100.000,- maar verkocht het label er meer dan 5 miljoen albums door.

12. A-ha – Take On Me (1985)

Take On Me werd geregisseerd door Steve Barron, en gefilmd bij Kim ‘s Café (nu genaamd Savoy cafe) te London. De video is een combinatie van potlood-schets animatie en live-action ook wel bekend onder de term rotoscoping. Ongeveer 3.000 frames werden ge-rotoscoped, waarna het 16 weken vergde voordat de clip klaar was.
De clip won 6 awards in 1986.

11: Paul Simon – You Can Call Me Al (1986)

Paul Simon vond de originele video die werd gemaakt niet goed genoeg en dus moest er een andere clip komen. Die andere video werd mede bedacht door Lorne Michaels en geregisseerd door Gary Weis , waarbij komiek Chevy Chase de zang van Simon playbackte in een vrolijke, melige en gesticulerende wijze presenteerde. Vele jonge kinderen kwamen er pas jaren later achter dat Chase niet Simon was maar Simon diegene die naast de zingende acteur zat.

10. Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made Of This) (1983)

De clip wordt nog altijd gezien als een klassieker en werd in de vroege MTV jaren heel veel getoond. Lennox maakte meteen naam met haar androgene uiterlijk.

9. Duran Duran – The Wild Boys (1984)

Bij Duran Duran zaten we ruim in de keuze wat videoclips betreft. The Reflex, Rio, Hungry Like The Wolf zijn er al 3 die in aanmerking kwamen. Maar The Wild Boys overtrof alle 3 qua spektakel.

Het idee voor het lied kwam van Duran Duran video regisseur Russell Mulcahy , die een full-length film, gebaseerd op de surrealistische en seksuele 1971 roman The Wild Boys: A Book Of The Dead van William S. Burroughs, wilde maken. Hij suggereerde dat de band een moderne soundtrack voor de film moest maken op dezelfde manier dat Queen zou doen voor de film Highlander.

De kosten voor de video van ‘The Wild Boys’ lagen rond de één miljoen Britse ponden, een duizelingwekkende bedrag voor muziekvideo’s op dat moment. Het decor werd gebouwd in de Pinewood studio’s gebouw 007. Een metalen pyramide, een windmolen over een zwembad, tientallen gedetailleerde kostuums, protheses, make-up effecten, en cutting- edge computer graphics…niets was te gek. De choreografie van de dans routines werd uitgevoerd door Arlene Phillips , met inbegrip van ingewikkelde stunts en vuur effecten.

8. Golden Earring – When The Lady Smiles (1984)

Chauvistisch als we zijn, vinden we dat deze clip zeker in de top 10 hoort.
De video voor dit nummer, geschoten door Dick Maas, was controversieel. In één scène, probeert een man een non te verkrachten. Deze bijzondere scène werd snel verwijderd uit de video(de volledige cut werd pas getoond na middernacht). De video kan de verkoop van de single in sommige landen pijn hebben gedaan(ondanks de enorme internationale allure van de clip), hoewel het de nummer 3 positie haalde in de hitlijsten in Canada. In Nederland werd het nummer Golden Earring’s vijfde nummer één.

7. Kate Bush – Cloudbusting (1985)

De muziek video, geregisseerd door Julian Doyle, werd bedacht door Terry Gilliam en Kate Bush. In de prachtige clip speelt Donald Sutherland de rol van Wilhelm Reich, en Bush de rol van zijn zoon, Peter. De video toont de twee aan de top van een heuvel die proberen de cloudbuster te laten werken.
Bush vroeg Sutherland persoonlijk deel te nemen aan het project. De acteur wilde wel maar er was een probleem met het werkvisum van de Canadees. Sutherland besloot daarop gratis mee te werken.
De Cloudbusting machine in de video werd ontworpen en gebouwd door dezelfde mensen die voor de film Alien de vreemde schepsels hadden gecreëerd. Het filmen vond plaats in The Vale of White Horse in Oxfordshire, Engeland.

 

6. Genesis – Land Of Confusion (1986)

Iedereen kent de video die bij Land Of Confusion van Genesis hoort. Phil Collins zag een karikaturale versie van zichzelf in de Britse tv-show Spitting Image. Hij nam contact op met de makers van de show, Peter Fluck en Roger Law, en gaf ze de opdracht personages van de hele band te maken én tientallen karikaturen van de hoofdrolspelers in de video van Land Of Confusion. Enkele beroemdheden die in de clip acte de presence gaven waren: Nancy & Ronald Reagan, Jimmy Carter, Thatcher, Kissinger, Mussolini, Prince Charles, Roger Moore, Brando, Khomeini, Brezjnev, Prince, Stallone, Nixon, Grace Jones, Springsteen, Tina Turner, Bowie, Jagger, Dylan…Land Of Confusion won een Grammy voor Best Conceptual Video in 1987.

5. Robert Palmer – Addicted to Love (1986)

Eén van de meest iconische clips van de jaren 80. Palmer is te zien met een abstracte “band”, bestaande uit een groep van verleidelijke vrouwelijke modellen waarvan de bleke huid, zware make-up en donker haar meer dan opvalt. De mannequins zijn gebaseerd op de stijl van de vrouwen in de schilderijen van Patrick Nagel. De vijf modellen in de video zijn Julie Pankhurst(keyboard), Patty Kelly( gitaar), Mak Gilchrist(basgitaar), Julia Bolino(gitaar), en Kathy Davies(drums).

4. U2 – Sunday Bloody Sunday (1983)

Voor de video gebruikte U2 beelden uit een live optreden van 5 juni 1983 gefilmd voor de concert film U2 Live at Red Rocks : Under a Blood Red Sky. De clip werd geregisseerd door Gavin Taylor (later zou hij ook Queen Live At Wembley regisseren), en laat Bono’s gebruik van een witte vlag tijdens de optredens van de song zien. De video benadrukte de intensiteit en emotie die gevoeld werd door het publiek tijdens concerten van U2. De door fakkels verlichte omgeving in Colorado Red Rocks terwijl de regen uit de hemel valt, draagt verder bij aan de sfeer. In 2004 koos het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone dit optreden als één van de “50 Moments that Changed the History of Rock and Roll”. Ze merkte verder op dat de aanblik van de zingende Bono en het zwaaien met een witte vlag door de karmozijnrode mist (gemaakt door een combinatie van nat weer , warme verlichting en de verlichting van de rotsen) het bepalende beeld werd van de kenmerkende U2 geest. Dit zou de band in de gehele wereld bekendheid geven.

3. Queen – I Want To Break Free (1984)

De videoclip ‘I Want to Break Free’ werd opgenomen op 22 maart en 4 mei 1984 in de Limehouse Studio’s en kost ongeveer £ 100000,- en geregisseerd door David Mallet. Beelden van de video werd later gebruikt voor het lied ‘The Show Must Go On’.
Het eerste deel van de video was een spoof van de ITV soap Coronation Street, en werd voorgesteld door Roger Taylor.

Tijdens het eerste stuk opent Mercury de deur van de kelder die een donkere plaats laat zien met de band omringd door een menigte gekleed in zwarte gewaden en met een verlichtte mijnwerkershelm op hun hoofden. De menigte beweegt synchroon op de muziek. De camera zoomt in op de Queen leden die zijn gerangschikt in hetzelfde patroon als in de video voor het nummer ‘Bohemian Rhapsody’.

De choreografie van het middenstuk van de clip(waarbij de witte box openvalt) werd gedaan door Wayne Eagling, een vriend van Mercury, die hem al eerder had geholpen met de choreografie voor ‘Bohemian Rhapsody’. Speciaal voor dit deel, schoor Mercury zijn snor af. Eagling, ten tijde van het maken van deze clip leider van het Royal Ballet, deed de choreografie in het geheim iets wat hem in ernstige problemen bracht toen het ontdekt werd.

De video werd in Amerika door MTV geboycot omdat de Queen leden als vrouwen verkleed waren. In Engeland werd de ‘grap’ wel goedgekeurd en schoot de single de Engelse top 3 binnen. In Nederland was het voor Queen de 6e en laatste nummer 1 single.

2. Peter Gabriel – Sledgehammer (1986)

“Sledgehammer” was een zeer populaire en invloedrijke muziekvideo. Stephen R. Johnson was de regisseur en produceerde deze met Aardman Animations(o.a. bekend van Wallace & Gromit). Een jaar eerder had hij technieken zoals claymation, pixilation, en stop motion animatie toegepast op de Talking Heads video Road To Nowhere. Deze gebruikte hij ook voor Sledgehammer.

Een aardig weetje is dat de clip werd afgesloten met een grote groep figuranten die schokkerig roteren om Gabriel. Onder hen: Gabriel’s dochters Anna en Melanie, de animators zelf en de vriendin van regisseur Stephen Johnson. Ook inbegrepen waren de zes back-up zangeressen van het nummer.
Tijdens de opnames lag Gabriel 16 uur onder een glasplaat terwijl er één frame per keer opgenomen werd.

De ‘Sledgehammer’ stijl werd later gebruikt in de video voor een andere succesvolle single van het album So namelijk ‘Big Time’.
De video won negen MTV Video Music Awards in 1987, nog altijd een record.
“Sledgehammer” is de muziekvideo die het meest gespeeld werd in de geschiedenis van MTV.

1. Michael Jackson – Thriller (1983)

‘American Werewolf In London’ regisseur John Landis maakte voor ‘Michael Jackson’s Thriller’ een zeer succesvolle muziekvideo. De veertien minuten video is aanzienlijk langer dan het originele nummer en deze verbindt het verhaal met Jackson en actrice Ola Ray in de hoofdrollen en geïnspireerd op horror films van de jaren 50 met elkaar. In de meest iconische scène van de video, leidt Jackson andere acteurs verkleed en geschminkt als zombies in een choreografische dans. Hoewel het ook kritiek oogstte voor het occulte en gewelddadige thema was de video meteen populair en kreeg het geweldige positieve kritieken. Het werd genomineerd voor zes MTV Video Music Awards en won er uiteindelijk drie.
Het was de eerste premiere die MTV wereldwijd uitzond. In Nederland was het recht voorbehouden aan het toen populaire jongeren station Veronica.

Het beroemde rode jasje dat Jackson droeg werd ontworpen door John Landis’ vrouw Deborah om hem mannelijker te laten overkomen.
Er werd gefilmd in het Palace Theatre in het centrum van Los Angeles, de zombie dans op de kruising van Union Pacific Avenue en South Calzona Street in East Los Angeles en de uiteindelijke huis scene in de buurt van Angeleno Heights op 1345 Carroll Avenue.

De video was een culturele mijlpaal, voor het eerst werd er gebruik gemaakt van ingewikkelde choreografie, kostuums en verregaande schmink en het introduceerde het concept van de lange videoclip, waarin een mini – film werd gemaakt voor een nummer. De clip kostte $ 500000,- dollar maar dat werd terugverdiend doordat Showtime de premiere kreeg voor $ 250000,-. Toen MTV dat hoorde besloot het station ook $ 250000,- neer te leggen om het recht te verkrijgen voor exclusieve uitzending na Showtime.

Deel deze pagina:
Bekijk ook