Spotlight
Kings Of Leon: De troonsbestijging(1)

Het was even stil rond Kings Of Leon, maar op 5 maart 2021 komt een nieuw album uit van de Amerikaanse rockband: When You See Yourself. Goed nieuws natuurlijk. Het is dan ook de perfecte aanleiding voor een tweedelig overzicht van de platen waarmee de groep vanuit Nashville, Tennessee de wereld veroverde. In deze eerste aflevering de albums waarmee het allemaal begon: Youth & Young Manhood (2003), Aha Shake Heartbreak (2004) en Because Of The Times (2007).

Ervaring

Ver voordat ze een band begonnen, wisten de broers Caleb, Nathan en Jared Followill al hoe het was om vaak op tournee te zijn. Hun vader Ivan Leon Followill reisde als predikant door de zuidelijke staten van Amerika om daar het woord te verkondigen aan elk willig oor dat hij maar tegenkwam. Tijdens die lange tochten werd hij steevast vergezeld door zijn echtgenote en zijn drie zoons. Aan het zendingswerk kwam in 1997 een abrupt eind toen de ouders uit elkaar gingen. Voor de jongens had het een neveneffect dat ze zich ook eindelijk op wat aardsere zaken konden storten. Zoals popmuziek.

 

Opkomst

In de jaren die volgden absorbeerden ze met een enorme gretigheid alles wat hen maar voor de voeten kwam, van classic rock, garagerock uit de jaren zestig tot alternatieve muziek. Van Thin Lizzy en The Who via The Velvet Underground tot The Pixies. Als vanzelf besloten ze een band te beginnen waarin al die invloeden samenkwamen. Caleb wierp zich op als zanger en gitarist, Jared als bassist en Nathan na de drums voor zijn rekening. Als extra gitarist werd Matthew Followill gerekruteerd, een neef van de broers. Om de familieband nog verder te versterken, doopten ze zich tot Kings Of Leon. Leon was ook de naam van de grootvader van de drie broers. Vandaar. Opwindende clubshows en de bijzondere samenstelling van de band zorgden er al snel voor dat er in de muziekindustrie een grote belangstelling voor Kings Of Leon ontstond. Het kwartet tekende uiteindelijk bij platengigant RCA.

Debuut

Op 18 februari 2003 verscheen de debuut-EP Holy Roller Novocaine. Het versterkte de buzz rond de band nog meer, vooral dankzij een juichende recensie in het toonaangevende muziekblad Rolling Stone. Het feit dat het nummer Molly’s Chambers gebruikt werd in een autoreclame hielp natuurlijk ook. Het vijf tracks tellende plaatje baande de weg voor Youth & Young Manhood, dat in juli in Europe verscheen, een maand later in het eigen Amerkika. Kings Of Leon nam het op in Los Angeles en Malibu. Opnieuw was er veel lof voor het bijzondere geluid van de songs, waarin oude invloeden op een vanzelfsprekende manier gecombineerd werden met nieuwe impulsen. In een van de recensies werd het bandgeluid omschreven als een mix van Lynyrd Skynyrd en The Strokes, oftewel een smakelijke cocktail van oude Amerikaanse plattelandsrock en moderne geluiden uit de grote stad. Vanaf de eerste albums bewees ook de doorleefde, ruwe zang van Caleb Followill een van de attracties van Kings Of Leon te zijn. Opvallend was wel dat het debuut vooral in Europa goed verkocht. In Engeland reikte het zelfs tot een derde plaats in de albumlijst. Ondanks de erg Amerikaanse sound van Kings Of Leon reageerde de Amerikaanse markt afwachtend op het eerste album van de band. Kort na het uitkomen van het debuut ging Kings Of Leon op tournee, waarbij op 23 november Paradiso in Amsterdam aangedaan werd. Met een korte, krachtige set, waarin songs als Joe's Head, California Waiting, Spiral Staircase, Molly’s Chambers en Holy Roller Novocaine voorbij kwamen, werd de zaal effectief plat gespeeld.  

Opvolger

Een klein jaar later lag het tweede album in de winkels: Aha Shake Heartbreak. Het ging verder waar het debuut ophield. Opnieuw stond het vol met sterke songs, opgehangen aan catchy akkoorden, spitsvondige teksten en de als altijd erg herkenbare stem van Caleb Followill. Van de stoere rocksongs als Pistol Of Fire, Razz, Four Kicks tot het met Latin-accenten opgetuigde Slow Night, So Long bood het ook genoeg variatie. Dat laatste nummer, een melancholieke terugblik op een liefdeloze one night stand, liet horen hoe de groep ook in tekstueel opzicht gegroeid was. De mooie verzameling songs werd verpakt in een al even fraaie hoes, waarvan de witte, Amerikaanse versie duidelijk geïnspireerd was op het statige artwork van de Queen-klassieker Night At The Opera. Veel van de nieuwe songs werden ook gespeeld tijdens het tweede optreden van Kings Of Leon in Paradiso, Amsterdam op 6 december 2004.

Voorprogramma

De belangrijke opvolger van het debuut was een groot, internationaal succes. In 2005 en 2006 toerde de band als voorprogramma van onder anderen Bob Dylan, Pearl Jam en U2. Het spelen in sporthallen en stadions liet zijn sporen na in het geluid van Kings Of Leon, zo bleek toen op 2 april 2007 Because Of The Times uitkwam. Kings Of Leon sloegen deels een nieuwe weg in. De band klonk zelfverzekerd en groots. In de knorrende baslijnen, sobere drums en ijle gitaarlicks klonk de invloed van U2 sterk door. De plaat opende heel gedurfd met het ruim zeven minuten durende Knocked Up, terwijl Caleb Followill zich vocaal binnenstebuiten keerde in Charmer. In de vorm van het gospelachtige The Runner werd teruggegrepen op religieuze verleden van de bandleden. Because Of the Times was boven alles het album van een ambitieuze band. Het grote geluid was er al, nu nog de op eigen kracht gevulde stadions. Iedereen die de band een beetje volgde wist dat dit een kwestie van tijd was.

Deel deze pagina:
Bekijk ook