Lijsten
30 spraakmakende videoclips van de jaren 90

In de jaren 90 waren muziekvideo’s enorm populair. Eind 1992 begon MTV de regisseurs te vermelden bij de video’s. Regisseurs als Chris Cunningham, Michel Gondry, Spike Jonze, Floria Sigismondi, Stéphane Sednaoui, Mark Romanek en Hype Williams brachten een unieke visie en stijl aan de video’s die ze regisseerden. Van 1991 tot 2001 had Billboard zijn eigen Music Video Awards. Vanaf 1995 deed TMF in Nederland zijn intrede. Al snel werd het kanaal zeer populair. In hetzelfde jaar kwam daar ook The Box bij.

We selecteerden dertig spraakmakende video’s…

30. Oasis – Wonderwall (1995)

Het concept van "Wonderwall" is gebaseerd op een film uit de jaren 60 met dezelfde titel met Jane Birkin in de hoofdrol. Ze woont naast een man die door haar gefascineerd raakt en dus hij boort langzaam gaten in zijn muur zodat hij haar kan zien. Dit is de "Wonderwall." Waarschuwing: de film is niet best.

 

 

29. TLC - Waterfalls (1995)

Crazy, sexy en cool stonden de dames van TLC tot in hun enkels in het blauwe oceaan water. Natuurlijk stonden ze er niet echt. De video werd opgenomen in de Universal Studio’s in Hollywood. De dames van TLC hadden hun labelbaas L.A. Reid vooraf overtuigd dat het torenhoge budget voor deze video zich zou uitbetalen in een stevige hit. En zo geschiedde.

 

28. Aerosmith – Cryin’ (1994)

Actrice Alicia Silverstone zou ook nog in 2 andere video’s van de band verschijnen namelijk Crazy en Amazing wat haar de bijnaam “The Aerosmith Chick” opleverde.

 

27. Alanis Morissette – Ironic (1995)

Wanneer Morissette het outro zingt, rijdt ze nog steeds maar plotseling stopt de auto. En omdat de video begint bij een tankstation mag dat op z’n minst ‘ironisch’genoemd worden.

 

26. Blur – Coffee & TV (1999)

‘Milky” het geanimeerde melkpak, werd na de hoofdrol in de clip te hebben gespeeld, verkocht op een veiling voor Blur memorabilia.

 

25. Missy Elliott - The Rain (Supa Dupa Fly (1997)

Het was de eerste videoclip in Missy's carrière, geregisseerd door Hype Williams. Meest opvallende aspect van de video is het opblaaspak van lakleer dat lijkt op een opgeblazen vuilniszak die Missy draagt ​​gefilmd met een fisheye-lens. Timbaland, Tamara "Taj" Johnson-George van SWV, Yo Yo, Lil 'Kim, Total, 702, Da Brat, Lil' Cease en Puff Daddy verschijnen allemaal even in de clip.

 

24. Faithless - God Is a DJ (1997)

Voor de videoclip werden beelden van het optreden van Faithless op het Pinkpop-festival van mei 1997 gebruikt.

 

23. 2Pac feat. Dr. Dré - California Love (1998)

De videomaker werd geïnspireerd door de film Mad Max Beyond Thunderdome. Het speelde zich af in een woestijn in het jaar 2095. De casting omvat onder meer funk-meesterbrein George Clinton als het kwaadaardige stamhoofd, acteur Chris Tucker, Tony Cox als de dwergsoldaat en Roger Troutman (van de groep Zapp). De opnames vonden plaats op de originele Thunderdome-set.

 

22. Radiohead – Karma Police (1997)

Over de kleine man die te maken heeft met bazen en de frustraties van deze machtsverhoudingen, prachtig in beeld gebracht door regisseur Jonathan Glazer. De man die opgejaagd wordt, is de Hongaarse acteur Lajos Kovács.

 

21. Lauren Hill - Doo Wop (That Thing) (1998)

De videoclip van dit nummer werd gefilmd in Washington Heights in Manhattan in New York. In de video twee Lauren Hills naast elkaar zingend tijdens een straatfeest. Aan de linkerkant van het scherm de Hill uit 1967, gekleed in retro-stijl, een eerbetoon aan klassieke rhythm & blues en doo wop. Aan de rechterkant van het scherm, de Hill uit 1998 in een eerbetoon aan de hiphopcultuur.

 

20. Rage Against The Machine – Bulls On Parade (1996)

De live beelden werden geschoten tijdens Sydney Big Day Out en tijdens een show in het Hordern Pavilion ook in Sydney (in januari 1996).

 

19. Björk – Human Behavior (1993)

Björk over de video: “Human..” moet je bekijken vanuit het standpunt van dieren die op hun manier naar mensen kijken….”
Het was haar eerste single en ze brak meteen door. Het nummer werd al in 1988 samen met producer Nellee Hooper geschreven maar Björk wilde het destijds niet met haar band de Sugarcubes opnemen.

 

18. The Chemical Brothers – Let Forever Be (1999)

De video werd door Michel Gondry geregisseerd en hij gebruikte baanbrekende video -en filmeffecten tijdens de nachtmerries van een jonge vrouw (het meisje wordt gespeeld door actrice en danseres Stephanie Landwehr).

 

17. Guns ’N Roses – November Rain (1991)

De solo van Slash werd opgenomen bij een kerk in New Mexico, dezelfde plek waar een paar jaar eerder scenes van de film Silverado waren opgenomen.

 

16. George Michael – Freedom 90 (1990)

Geïnspireerd op Peter Lindbergh’s portret van Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington en Cindy Crawford voor de cover van de Britse editie van Vogue in januari 1990, vroeg Michael de vijf modellen om in de video te verschijnen.

 

15. Tool – Sober (1993)

Volledig in stop-motion opgenomen wat ook het ‘video’ handelsmerk van Tool zou worden.

 

14. Sinead O’Connor – Nothing Compares 2 U (1990)

Naast de beroemde close-up’s loopt O’Connor ook door Parc de Saint-Cloud in Parijs. Een van de eerste singles van de jaren 90 (geschreven door Prince) werd meteen een wereldhit. De tranen wist ze op te roepen door te denken aan haar moeder die 5 jaar eerder overleed aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

 

13. Massive Attack – Teardrop(1998)

De muziekvideo van het nummer bevatte een foetus (in de baarmoeder) die het lied zong. Hiervoor werd een plastic foetus vervaardigd. De video werd geregisseerd door Walter Stern.

 

12. Korn – Freak On a Leash (1998)

De beroemde video met de kogel…

 

11. Britney Spears - Baby Hit Me One More Time (1999)

De tiener Britney won de liefde van miljoenen fans met deze instant popklassieker die zich afspeelt in een middelbare school en waarin mevrouw Spears prominent danst in haar minirok-versie van het schooluniform.

 

10. Smashing Pumpkins – Tonight, Tonight (1996)

De productie-crew had aanvankelijk problemen met het lokaliseren van kostuums voor de video omdat de film Titanic op hetzelfde moment in Los Angeles werd geschoten. Titanic-regisseur James Cameron huurde bijna elk kostuum in de stad dat deed denken aan de tijd rond de jaren 1900-1920 waardoor de crew weinig meer te kiezen had.

 

9. AC/DC – Thunderstruck (1990)

De clip werd op 17 augustus 1990 in de Brixton Academy te Londen opgenomen. Het publiek kreeg gratis T-shirts met de woorden ‘AC / DC – I was Thunderstruck’ aan de voorzijde en de datum op de rug. Deze T-shirts werden tijdens de opnames gedragen door het gehele publiek.

 

8. Michael Jackson & Janet Jackson - Scream (1995)

Jackson bedacht niet het "concept" voor de video, wat hij in het verleden vaak had gedaan, maar liet het over aan filmmaker Mark Romanek. Jackson beschreef later het maken van "Scream" als een gezamenlijke inspanning. De video koste zeven miljoen dollar en was destijds de duurste clip ooit.

 

7. Weezer – Buddy Holly (1994)

De video speelt zich af in de originele diner, Arnold’s Drive-In, uit de populaire TV-show Happy Days.

 

6. Fatboy Slim – Praise You (1998)

‘Guerilla’ stijl geschoten video (voor die tijd uniek) net buiten een bioscoop in Westwood, California. Norman Cook is aan het eind van de clip ook even in beeld.

 

5. Madonna - Vogue (1990)

De video, gefilmd in zwart-wit, herinnert aan het uiterlijk van films en fotografie uit de gouden Eeuw van Hollywood aangevuld met  kunstwerken van de Art Deco-kunstenaar Tamara de Lempicka en een Art Deco-decor. Veel van de scènes zijn reproducties van foto's gemaakt door de bekende fotograaf Horst P. Horst, waaronder zijn beroemde Mainbocher-korset, Lisa met tulband (1940) en Carmen Face Massage (1946). Sommige van de close-up poses bootsen bekende portretten na van sterren als Marilyn Monroe, Bette Davis, Veronica Lake, Greta Garbo, Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, Judy Garland en Jean Harlow.

 

4. Nirvana – Smells Like Teen Spirit (1992)

De videoclip voor "Teen Spirit" was de eerste voor regisseur Samuel Bayer. Bayer geloofde dat hij de opdracht kreeg omdat zijn ingestuurde video zo slecht was dat de band verwachtte dat zijn productie "punk" en "niet zakelijk" zou zijn. De video is gebaseerd op het concept van een schoolconcert dat eindigt in anarchie en oproer, geïnspireerd door Jonathan Kaplan's film Over the Edge uit 1979 en de film Rock 'n' Roll High School van Ramones.

 

3. Jamiroquai – Virtual Insanity (1996)

Wist 10 nominaties in de wacht te slepen voor de MTV Awards in 1997. Het won er 4.

 

2. The Beastie Boys – Sabotage (1994)

Eerbetoon aan en parodie over de politieseries van de jaren 70 zoals Hawaii Five-O, The Streets of San Francisco, S.W.A.T., Baretta en Starsky and Hutch.

 

1. Foo Fighters – Learn To Fly (1999)

De clip is een parodie op de film Airplane! De liftmuziek op de achtergrond is de Moog Cookbook-versie van Foo’s “Everlong". De twee vliegtuigmonteurs worden gespeeld door Jack Black en Kyle Gass van Tenacious D.

 

Deel deze pagina:
Bekijk ook