Spotlight
AC/DC's Power Up: Een schot in de roos

Pakkende songs, effectieve gitaarakkoorden, halsbrekende solo’s en teksten vol vette knipogen – Power Up biedt alles wat je terug wilt horen op een album van AC/DC. En meer. De legendarische Australische hardrockband laat met dit energieke werkstuk horen dat het een periode vol tegenslagen en tragiek eindelijk achter zich gelaten heeft. Het enige wat ontbreekt, is de bijbehorende wereldtournee. Maar hopelijk is dat een kwestie van tijd.

Problemen

Lang zag het er naar uit dat er nooit meer een nieuw album van AC/DC uit zou komen. Het ooit zo ongenaakbare bastion werd de afgelopen jaren ernstig aan het wankelen gebracht. Phil Rudd moest vanwege gedoe met drugs zijn plaats op de drumkruk afstaan aan Chris Slade. In 2014 trad gitarist Malcolm Young terug, naar later bleek omdat hij aan dementie leed. In 2017 overleed hij als het gevolg daarvan. Tijdens de laatste wereldtournee viel zanger Brian Johnson uit vanwege hardnekkige gehoorproblemen. Voor het laatste deel van de concertreeks werd hij vervangen door Axl Rose, frontman van Guns N’ Roses. Na afloop van de tournee vond bassist Cliff Williams het allemaal wel mooi geweest: hij ging met pensioen.

Onverwoestbaar

AC/DC bewees in een verleden echter al onverwoestbaar te zijn. Na de plotselinge dood van de razend populaire zanger Bon Scott keerde de Australische band in 1980 terug met Back In Black, waarop de Brit Brian Johnson debuteerde. De comebackplaat ontpopte zich tot een van de best verkochte albums aller tijden. Veertig jaar later is AC/DC aan het zoveelste nieuwe leven begonnen: Brian Johnson heeft een technische oplossing voor zijn gehoorproblemen gevonden. Het leven achter de geraniums beviel Cliff Williams niet zo goed als hij gehoopt had. Het zwarte schaap Phil Rudd wist zijn weer leven op orde te krijgen.

Zo kon het gebeuren dat het vertrouwde team eind 2018 en begin 2019 in Vancouver dit nieuwe album opnam. Het gebeurde onder leiding van gitarist Angus Young, die daarbij teruggreep op handenvol ideeën die hij ooit samen met Malcolm verzameld had. De opengevallen plaats van zijn broer is inmiddels definitief ingenomen door zijn neef Stevie. AC/DC blijft zo een echt familiebedrijf.

Succesformule

Er is vaak vastgesteld dat AC/DC altijd weer hetzelfde album maakt. Het is een tikje gechargeerd, maar het is met geen mogelijkheid te ontkennen dat de band al decennialang de succesformule koestert. Het verschil tussen de albums zit ‘m vooral in de kwaliteit van de songs en de mate van inspiratie. In beide opzichten scoort Power Up een hele dikke voldoende. De titel maakt de belofte dus meer dan waar. Alsof de mannen van AC/DC zich zelf ook realiseerden dat de wrange smaak van de afgelopen jaren alleen weggespoeld kan worden met een plaat vol steengoede songs.

Wedergeboorte

Terwijl voorgaande albums nogal wat skipmomenten bevatten, is op Power Up elk nummer een schot in de roos. Rejection, Shot In The Dark, Demon Fire, Wild Reputation en Systems Down zijn echte AC/DC songs met alle onontbeerlijke ingrediënten: effectieve gitaarakkoorden, halsbrekende solo’s en teksten vol vette knipogen. Die laatsten worden gezongen door een Brian Johnson die een vocale wedergeboorte lijkt te hebben doorgemaakt. In voorgaande jaren leek het laatste restje profiel van zijn stembanden weggesleten te zijn, maar op Power Up krijst hij weer als in zijn beste jaren. Hij is de held van de plaat. Voor AC/DC begrippen biedt het album ook best veel variatie. Zo bevat Realize stevig aangezette koortjes, haalt de band fel uit met Kick You When You’re Down en laat Witch’s Spell juist een iets melodieuzere kant van het bandgeluid horen. En terwijl de meeste teksten opgeruimd en uitgelaten als altijd zijn, lijkt er in Through The Mists Of Time toch ook met een soort melancholie teruggekeken te worden op de troebelen van de afgelopen jaren.

Toernee?

Als geheel is Power Up van AC/DC vooral een weldadig album. We leven in rare tijden, waarin we in een hoog tempo – al dan niet tijdelijk – afscheid hebben genomen van veel van wat ooit doodnormaal was. In een wereld die in zo’n krankzinnig tempo aan het veranderen is, is het erg fijn om vast te kunnen stellen dat er zich daar ook een fenomeen aan onttrokken heeft: AC/DC dat met Power Up een heel vertrouwd klinken album heeft afgeleverd, maar dat zich vanwege de songs, de energie en de inspiratie kan meten het beste werk van de band.

Het is daarmee het ideale album om mee op tournee te gaan. Plannen daarvoor waren er al. Eerder dit jaar was AC/DC zelfs al begonnen met de repetities daarvoor. Om de bekende reden moest alles uitgesteld worden, maar hopelijk kunnen we spoedig weer terugkeren naar het oude, vertrouwde normaal. Een concert van AC/DC zou de beste manier zijn om dat moment te vieren.

Deel deze pagina:
Bekijk ook