Achtergrond
Foo Fighters: There's Nothing Left To Lose (1999)

Foo Fighters was met het tweede album The Colour And The Shape wereldwijd doorgebroken. Ondanks het enorme succes wilde het maar niet rustig worden in en rond de band van frontman Dave Grohl. Uit alle turbulentie kwam wel weer een nieuwe prachtplaat voort: There Is Nothing Left To Lose, het derde werkstuk van de Foo Fighters met daarop topnummers als Learn To Fly, Stacked Actors en Generator.

Trio

Het immense succes van The Colour And the Shape had duidelijk gemaakt dat het post-Nirvana avontuur van Dave Grohl bepaald geen eendagsvlieg was. De verkoopcijfers hadden de stoutste verwachtingen overtroffen en de wereldtournee was uitgelopen op een ware zegetocht langs volgepakte zalen en massale popfestivals. Al het goede nieuws zorgde echter niet voor de broodnodige rust in de tent. Integendeel, na afloop van de tournee werd gitarist Franz Stahl door Grohl uit de band gezet vanwege onoverbrugbare persoonlijke en muzikale kwesties. Heel even was  Foo Fighters een trio, dat verder bestond uit drummer Taylor Hawkins en bassist Nate Mendel. Hawkins zou op het album in wording zijn debuut maken.

Zonder contract

Het stormde ook op zakelijk vlak. Het gedwongen vertrek van topman Gary Gersh bij EMI, die enkele jaren eerder de band binnengehaald had, bracht Dave Grohl ertoe het contract met die platenmaatschappij in 1998 open te breken. “Menselijke emoties en waardigheid zijn ondergeschikt aan contracten en financiële belangen”, zei de muzikant daar eind 1999 over. “Ik ben daar harder in geworden. Vanwege een minimale bepaling in ons contract konden we zomaar weg bij EMI. We hebben There Is Nothing Left To Lose gemaakt terwijl we zonder platenmaatschappij zaten. Heerlijk was dat. Geen druk, geen deadline en geen managers die handenwrijvend de controleruimte van de studio inlopen. We hadden niets te verliezen, vandaar ook de titel van het nieuwe album. We hebben het bovendien onder heel basale omstandigheden opgenomen, bij mij thuis in de kelder in een zelfgebouwde studio. Pas toen alles af was hebben we een nieuwe deal getekend. Onder onze voorwaarden. Want dat is tegenwoordig zo belangrijk. Voor je het weet sta je cola te verkopen of wordt je tournee gesponsord door Budweiser.”

Verwerking

In die periode maakt Dave Grohl ook persoonlijk een belangrijke verandering door. In de voorgaande jaren woonde hij in Los Angeles, waar hij zich – naar eigen zeggen – zich als een ware rockster te buiten was gegaan aan alles wat de decadente muziekstad te bieden had. Het was zijn reactie op het plotselinge einde van Nirvana, zei hij daar later over. Na een paar jaar begon de leegte van Los Angeles hem echter enorm tegen te staan. Een gevoel dat hij verwerkte in Stacked Actors, een van de meest uitgesproken songs op het nieuwe album.

“Het gaat over de rocksterren en acteurs in Hollywood”, aldus Dave Grohl. “ik heb dus een tijdje in Los Angeles gewoond en ben in die tijd nauwelijks een normaal mens tegengekomen. Iedereen is aan de dope, iedereen wil carrière maken. Iedereen gebruikt iedereen. Voor mij was het reden om mijn boeltje te pakken en naar Alexandria, Virginia te verhuizen, waar ik een deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Het is zo provinciaal als wat, maar ik voel mij daar veel meer thuis. Ik woon tegenwoordig op steenworp afstand van mijn oude school.”

Studio 606

Het is dan ook daar in zijn eigen kelder, die hij tot Studio 606 doopt, waar in het voorjaar van 1999 There Is Nothing Left To Lose opgenomen wordt. De rust van de landelijke omgeving doet de band goed. Er zijn geen grootsteedse verlokkingen. In plaats daarvan geniet de band van de ontluikende  natuur in de omgeving van de studio. En elke opnamedag wordt afgesloten met een overdadige barbecue. In muzikaal opzicht ontpopt There Is Nothing Left To Lose zich als een uitgesproken gepolijst album, waarmee Dave Grohl zich verder losweekt van zijn hardcore en grunge-verleden.

Ouder

“Het heeft veel met leeftijd te maken”, zegt hij daar eind 1999 over, als hij in Madrid de verzamelde Europese pers te woord staat. “Toen ik jong was, zette ik mij af tegen alles wat voor mij gekomen was. Zoals de Eagles. In plaats daarvan stortte ik mij op de punk en hardcore en maakte met mijn band Scream zoveel mogelijk herrie. In een iets meer gestroomlijnde vorm deden we dat ook met Nirvana. Toch was er toen al iets aan het veranderen. Ik werd ouder en begon meer eisen te stellen aan muziek. Want punk is vooral veel herrie en een juiste attitude. Op een bepaald moment had ik voor de rest van mijn leven genoeg slechte drummers gehoord. Dat gevoel werd zo sterk dat ik op een bepaald moment alleen nog maar naar Rush en Led Zeppelin luisterde. Ah, goede muzikanten! ABBA groeide uit tot een lievelingsband. Zo kwam ik toch ook weer bij de Eagles terecht: prachtige songs en geweldige muzikanten. Het is een ontwikkeling die je nu ook terug hoort in het geluid van mijn eigen band.”

Grammy

Het is een verschuiving die heel goed uitpakt, zo blijkt nadat het album in november 1999 uitkomt via de nieuwe platenmaatschappij RCA. In de recensies is alom lof voor het toegankelijker geluid, waarmee de band meer dan ooit het eigen gezicht gaat zien. Dave Grohl blijkt bovendien zich verder ontwikkeld te hebben als een componist, getuige pakkende songs als Stacked Actors, Breakout en Learn To Fly. Dat laatste nummer wordt wereldwijd een grote hit, ook dankzij de geestige clip die erbij gemaakt wordt. Samen met Jack Black en Kyle Gass van Tenacious D spelen de bandleden een hoofdrol in de video die een speelse parodie is op de komische rampenfilm Airport. De clip wordt onderscheiden met een Grammy, zoals het There Is Nothing Left To Lose in de prijzen valt in de categorie Best Rock Album.

Een paar jaar later blikt Dave Grohl nog altijd met veel voldoening terug op het album. “Het was een periode waarin veel veranderde. De samenstelling van de band, onze platenmaatschappij en de plaats waar ik ging wonen en werken. Het voelde als een nieuw begin. Daar is dit album uit voortgekomen. Opgenomen in mijn kelder, onderscheiden met een Grammy. Wie had dat ooit kunnen denken?”

Deel deze pagina:
Bekijk ook