Spotlight
Nieuwe plaatjes

Hieronder vind je de nieuwe releases op datum van uitkomst.

Roger Waters - Us & Them Live (2 oktober)

De optredens van Roger Waters en zijn band zijn niet zomaar concerten, het zijn totaalervaringen waar het publiek ogen en oren te kort komt om alle beelden en geluiden te absorberen. Dat was niet anders tijdens de wereldtournee van de voormalige Pink Floyd-zanger, bassist en componist van 2017 en 2018. Us & Them Live bevat opnamen die gemaakt werden tijdens de vier shows van Roger Waters in juni 2018 in de Ziggo Dome in Amsterdam. De set-list bestond uit een mix van oude Pink Floyd songs, werk van zijn soloplaten en nummers van zijn actuele en veelgeprezen album Is This The Life We Really Want?. Het spel van de band, de projecties, de theatrale elementen en de emotionele lading zijn perfect gevangen voor de concertregistratie die in verschillende formats uitkomt: cd, dvd, blu-ray en vinyl.

Oasis - (What's The Story) Morning Glory? (25th Anniversary Edition) (2 oktober)

De statistieken zijn duizelingwekkend. In de eerste week dat dit tweede album van Oasis uitkwam, vlogen er 345.000 exemplaren over de toonbanken van de platenzaken. Er zouden uiteindelijk ruim 22 miljoen stuks van (What's  The Story) Morning Glory? verkocht worden, waarmee het een van de meest succesvolle albums van de jaren ’90 werd. Het was niet alleen een commerciële triomf: met songs als Roll With It, Wonderwall, Don’t Look Back In Anger, Morning Glory en Champagne Supernova was het ook een plaat vol instant klassiekers. Het was dan ook het album dat van Oasis supersterren maakte. Vanwege het 25-jarig jubileum verschijnt het opnieuw als picture disc en op zilver vinyl. Voor de echte hipsters is er ook een cassette.

Bon Jovi - 2020 (2 oktober)

Het 15e album van Bon Jovi had op 15 mei uit moeten komen, maar ook hier gooide de coronacrisis roet in het eten. Het uitstel maakte het voor zanger Jon Bon Jovi wel mogelijk om twee splinternieuwe nummers aan 2020 toe te voegen, waarmee hij inhaakte op de actualiteit: Do What You Can schreef hij naar aanleiding van de voortwoekerende COVID-19 epidemie en American Reckoning was zijn reactie op de gewelddadige dood van George Floyd. De songs Luv Can en Shine moesten er plaats voor maken. Ook in andere nummers laat de band zijn licht schijnen op soms ongemakkelijke waarheden, zoals de kwestie van illegale immigranten in Blood In The Water en soldaten die worstelen met trauma’s in Unbroken. De band zou 2020 promoten met een uitgebreide wereldtournee, met de Canadees Bryan Adams in het voorprogramma, maar die werd eerder dit jaar tot nader orde uitgesteld.

Queen & Adam Lambert - Live Around The World (2 oktober)

De biografische film Bohemian Rhapsody zorgde ervoor dat de Britse rockband Queen in 2018 weer in het middelpunt van de belangstelling kwam te staan. Ondertussen toerde de groep als Queen & Adam Lambert langs uitverkochte stadions. Een impressie van de succesvolle tournees verschijnt in de vorm van Live Around The World, met daarop tracks die van 2014 tot 2020 opgenomen werden tijdens optredens in Amerika, Europa, Japan en Australië.

John Lennon - Gimme Some Truth (DeLuxe) (9 oktober)

John Lennon zou op 9 oktober 80 jaar geworden zijn. Om stil te staan bij de geboortedag van de ex-Beatle verschijnt de compilatie Gimme Some Truth. Weduwe Yoko Ono en zoon Sean Lennon maakten een selectie van zijn beste en meest betekenisvolle solowerk en lieten de nummers opnieuw mixen. Tijdloze nummers als Working Class Hero, Imagine, Jealous Guy en Mind Games klonken nog nooit zo mooi.

Katie Melua - Album No.8 (16 oktober)

Katie Melua is de Brits-Georgische zangeres die 15 jaar geleden doorbrak met het album Piece By Piece en de daarvan afkomstige hitsingle Nine Million Bicycles. Ze maakte haar eerste zes albums onder de vleugels van haar ontdekker, producer en songschrijver Mike Batt. Na een overgangsalbum in de vorm van In Winter uit 2016 is Album No. 8 het eerste reguliere album dat ze maakt zonder haar mentor. Dankzij de prachtige liedjes en persoonlijke teksten is Album No. 8 de creatie van een zangeres die de baas over haar eigen artistieke bestemming is.

Bruce Springsteen - Letter To You (23 oktober)

Het was het nieuws van de dag op 10 september. Vanuit het niets werd wereldkundig gemaakt dat Bruce Springsteen en zijn trouwe E Street Band een nieuw album op stapel hadden staan: Letter To You. Voor de opnamen had het collectief in november 2019 vijf studiodagen geboekt, waar uiteindelijk maar vier van gebruikt werden. Alles werd in een keer live opgenomen, zonder dat er achteraf partijen aan toegevoegd werden. Letter To You is bij voorbaat extra bijzonder omdat het  niet alleen nieuwe songs bevat, maar ook een drietal liedjes dat nog stamt van voor zijn debuut Greetings From Asbury Park, N.J. uit 1973: If I Was The Priest, Janey Needs A Shooter en Song For Orphans. Van de sessies is ook een documentaire gemaakt, die rond de release van het album in roulatie zal gaan.

Midnight Oil – The Makarrata Project (30 oktober)

Wie de jaren tachtig bewust heeft meegemaakt, zal zich de top 10-hit Beds Are Burning van Midnight Oil nog herinneren. Het werd later stil rond de Australische formatie rond Peter Garrett, wat deels te maken had met de politieke aspiraties van de boomlange zanger. The Makarrata Project, een zeven tracks tellend mini-album, is de eerste plaat met nieuw materiaal in achttien jaar. Het heilige vuur brandt nog altijd. Beds Are Burning was al een strijdbaar nummer over het vaak tragische lot van de oorspronkelijke bewoners van Australië, The Marrakata Project is helemaal gewijd aan dit urgente thema. Mooi is dat artiesten uit deze bevolkingsgroepen zoals zangers Frank Yamma, Kevin Daniel Carmody en de in 2017 overleden Geoffrey Gurrumul Yunupingu als gast op het album te horen zijn. Dat is niet het enige goede nieuws. Gargidal Land is een van de songs die laat horen dat Midnight Oil, een kleine vijftig jaar na oprichting, nog altijd een opwindende rockband is.

Deel deze pagina:
Bekijk ook