Spotlight
Yes, I Have Ghosts: David Gilmour’s soundtrack voor een boek

De voormalige Pink Floyd-gitarist David Gilmour doorbreekt een muzikale stilte van vijf jaar met het nummer "Yes, I Have Ghosts". Het staat niet op een regulier album, maar is toegevoegd aan het onlangs verschenen soundboek A Theatre For Dreamers, geschreven door zijn echtgenote Polly Samson. De song werd een week na het uitkomen ervan ook los uitgebracht via de diverse digitale platforms. Het is pionierswerk van het echtpaar: nooit eerder kreeg een boek een eigen themasong mee.

David Gilmour kwam op het idee voor het nummer "Yes, I Have Ghosts" terwijl hij de afgelopen zes jaar research deed voor het boek waar zijn echtgenote Polly Samson aan werkte: A Theatre For Dreamers. In het verhaal blikt Erica, een Britse vrouw op leeftijd, terug op haar wilde tijd begin jaren zestig op het Griekse eiland Hydra. Voor haar was het de manier om te ontsnappen aan een dominante vader. Ze kwam zo als 18-jarige terecht in een wereld van bohemiens: artiesten, schilders, schrijvers en andere vrije geesten. Het was de periode dat de Canadese zanger en dichter Leonard Cohen er ook resideerde. Veel van de nummers waarmee hij enkele jaren later wereldberoemd zou worden, schreef hij tijdens zijn Griekse jaren.

De papieren boekversie van A Theatre For Dreamers verscheen al in april dit jaar en was een instant succes. De recensies waren heel positief en mede daardoor kwam het boek hoog in de Britse bestsellerslijsten terecht. Omdat het vanwege de coronacrisis onmogelijk was om het werk op een traditionele manier te promoten, maakten Polly en David als The Von Trapped Family een serie filmpjes. Ze beantwoordden daarin vragen van kijkers, terwijl David en de kinderen voor een muzikale omlijsting zorgden.

Op 26 juni verscheen de audioboekversie van A Theatre For Dreamers, ingesproken door Polly, aangevuld met het splinternieuwe David Gilmour-nummer nummer Yes, I Have Ghosts. De geest van Leonard Cohen waart er nadrukkelijk in rond. De in 2016 overleden zanger combineerde zijn donkerbruine stemgeluid graag met die van zangeressen, in dit nieuwe nummer is David Gilmour samen met zijn dochter Romany te horen. De tekst werd geschreven door Polly Samson, die in het verleden ook al bijdragen leverde aan composities van Pink Floyd. Het nummer is verder sterk geënt door de sfeer van het boek en de locatie waar het zich afspeelde.

Het is opvallend genoeg voor het eerst dat een auteur en een muzikant op zo’n manier samenwerken. David Gilmour uitte onlangs in een interview met de Britse krant The Times dan ook zijn verbazing over dat dit kennelijk nog nooit eerder was gebeurd. “Wat is er op tegen om op deze manier wat extra sfeer toe te voegen, om op die manier de ervaring te verdiepen?” 

 

Het is onbekend of "Yes, I Have Ghosts" de voorbode is van een nieuw soloalbum van de zanger en gitarist. Zijn laatste plaat Rattle That Lock verscheen immers alweer vijf jaar geleden. In hetzelfde interview veegde David Gilmour wel heel resoluut alle hoop op een mogelijke reünie van zijn band Pink Floyd van tafel. “Rick (Wright) is overleden, het nummer van Roger (Waters) staat niet in mijn telefoonboek. Het is dus uitgesloten dat er iets in die richting gebeurt.”

Deel deze pagina:
Bekijk ook