Lijsten
Terug op aarde: de beste albums van 1970

Het jaar 1970 was niet alleen het begin van een nieuw decennium, het markeerde ook het einde van een tijdperk. In de jaren 60 had even de hoop geleefd dat het allemaal beter zou worden. Gelijkheid, vrijheid en wereldvrede leken haalbaar te zijn, maar de zich voortslepende oorlog in Vietnam, de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy en de slachting die de hippies van Charles Manson aanrichtten maakt een wreed einde aan die droom. Er kwam een nieuw realisme voor in de plaats. Berusting, zoals die ook doorklonk in veel muziek die in 1970 gemaakt werd. Een impressie van een prachtig muziekjaar aan de hand van de twintig beste albums.

1. Simon and Garfunkel – Bridge Over Troubled Water

Paul Simon en Art Garfunkel zetten zich nog een keer over hun persoonlijke verschillen heen en leverden in 1970 hun absolute meesterwerk af. Vooral in het titelnummer is de tijdgeest geweldig gevangen. De stille hoop in een sombere tijd, verpakt in een gospelachtig nummer waar geen God of geloof aan te pas kwam.  

2. Derek and the Dominos – Layla And Other Assorted Love Songs

Na Cream en Blind Faith schitterde Eric Clapton opnieuw als zanger, gitarist en componist van Derek and the Dominos, met een andere glansrol voor de Amerikaanse gitarist Duane Allman.

3. Crosby, Stills, Nash & Young – Déjà vu

In latere jaren zou hun samenwerking steeds stroever verlopen, maar op het indrukwekkende Déjà Vu klonken het viertal meer dan het som der delen in nummers als Woodstock, Carry On, Helpless en Our House.

4. Black Sabbath – Black Sabbath

Zonder Led Zeppelin, Deep Purple en al die andere luidruchtige bands te kort te doen, legde het kwartet uit Birmingham toch echt de basis voor alles wat zich in de komende decennia ‘metal’ zou noemen.

5. Santana – Abraxas

Na in 1969 doorgebroken te zijn met een spectaculair debuut en een overrompelend optreden op Woodstock werden de hooggespannen verwachtingen in 1970 nog overtroffen met dit tweede album. Een volmaakt huwelijk tussen Latin en rock, zoals te horen in tracks als Samba Pa Ti, Black Magic Woman en Oye Como Va.

6. Deep Purple – In Rock

Na op voorgaande albums gezocht te hebben naar hun eigen geluid, vielen op dit album – gemaakt in de legendarische Mark II bezetting – de stukjes eindelijk op hun plaats. Een hardrock klassieker met o.a. Child in Time.

7. James Brown – Sex Machine

Een van de beste albums die de Amerikaanse soulzanger maakte gedurende zijn absolute toptijd. De dubbelaar bevatte een mix van studio- en live materiaal met als een van de hoogtepunten een hypnotiserende, uitgesponnen versie van het titelnummer.

8. The Beatles – Let It Be

The Beatles bezorgden zichzelf in 1969 met Abbey Road een waardige zwanenzang. In 1970 volgde nog Let It Be, waar de band eerder met hoorbare moeite mee geworsteld had. Toch bevatte het door producer Phil Spector afgemaakte album met Across The Universe, Let It Be en The Long And Winding Road minstens drie echte Beatles-klassiekers.

9. Led Zeppelin – III

Op het derde album kwam de Britse band iets meer ingetogen voor de dag, wat aanvankelijk voor wat lauwe reacties zorgde. In de loop van de jaren kreeg het toch de erkenning als een album van een band die de vleugels uitsloeg. Met o.a. Immigrant Song en Since I’ve Been loving You.

10. Neil Young – After The Gold Rush

After The Gold Rush mag dankzij songs als Southern Man, Tell Me Why, Only Love Can Break Your Heart en Birds gerekend worden tot het beste dat Neil Young in zijn langs loopbaan uitbracht. En hij zong ook zelden beter.

11. Miles Davis – Bitches Brew

De Amerikaanse trompettist Miles Davis bewees opnieuw een van de grote vernieuwers te zijn met dit album waarop hij jazz combineerde met elektronica, rock en funk. Hij maakte daarmee de weg vrij voor de fusion/jazzrock zoals die in de jaren zeventig verder zou opbloeien.

12. Bob Dylan – New Morning

Nadat Bob Dylan zich een andere zangstem had aangemeten en het controversiële Self Portrait had uitgebracht, keerde hij artistiek en vocaal terug op aarde met het vertrouwd klinkende New Morning. Een album vol sterke songs, o.a. If Not For You, dat George Harrison ook zou opnemen voor zijn All Things Must Pass epos.

13. George Harrison – All Things Must Pass

In de titel was de berusting gevangen die George Harrison voelde bij het uit elkaar vallen van zijn band The Beatles. Die breuk maakte wel de weg vrij om zich eindelijk volledig creatief te kunnen ontplooien, zoals hij dat ook deed met deze overrompelende 3-lp set, die nog altijd als zijn creatieve hoogtepunt geldt.

14. Creedence Clearwater Revival – Cosmo’s Factory

Het vijfde album van de band rond zanger en gitarist John Fogerty in een paar jaar tijd, maar met songs als Travelin’ band, Lookin’ Out My Back Door, Run Through The Jungle, Who’ll Stop The Rain en Long As I Can See The Light bleek dat allerminst ten koste te gaan van de kwaliteit. In 1970 zou met Pendulum overigens nog een prima CCR-album uitkomen.

15. The Velvet Underground – Loaded

Het was de bedoeling van de band om een album ‘loaded’ met hits af te leveren. Who Loves The Sun, Sweet Jane en Rock and Roll kwamen nog niet in de buurt van de hitlijsten, maar dit laatste echte Velvet Underground album bewees wel opnieuw wat voor een geweldige songschrijver Lou Reed was.

16. Donny Hathaway – Everything Is Everything

Nadat hij als arrangeur en componist al een heel leven achter zich had, liet Donny Hathaway met dit solodebuut horen dat er ook een fenomenale soulzanger in hem schuilging.

17. Van Morrison – Moondance

Nadat experimentele album Astral Weeks niet goed verkocht had, kwam de Ierse zanger in 1970 voor de dag met het iets toegankelijke Moondance. Het resultaat was een plaat vol prachtsongs, gezongen zoals alleen hij dat kon, die hem zijn definitieve doorbraak opleverde.

18. John Lennon/Plastic ono Band – John Lennon Plastic Ono Band

Het definitieve einde van The Beatles verschafte John Lennon de ruimte om dit uiterst persoonlijke soloalbum op te nemen waarop hij diep groef in eigen herinneringen en ervaringen, zoals het verlies van zijn moeder (Mother) en zijn spirituele zoektocht (God).

19. The Stooges – Fun House

Het definitieve album van de band rond zanger Iggy Pop was destijds een grote flop, maar zou later talloze punk bands inspireren. Met o.a. Down In The Street, Loose en Dirt.

20. The Grateful Dead – American Beauty

The Grateful Dead had een geweldige live reputatie, maar de Amerikaanse band bewees met dit vijfde album ook in de studio tot veel moois in staat te zijn. Mede onder de invloed van C.S.N. & Y. en Bob Dylan kwam de band voor de dag met een ingetogen album vol prachtige melodieën en loepzuivere koortjes. 

Deel deze pagina:
Bekijk ook