Spotlight
Muzikale kijktips

Muzikale kijktips voor diegene die na een dag hard (buitenshuis) werken even willen ontspannen en voor de thuiszitters.

De coronacrisis heeft het sociale leven zo goed als platgelegd. Bioscopen, zalen, restaurants en kroegen sloten allemaal hun deuren, wat vrijwel iedereen noopt voorlopig lange avonden thuis op de bank door te brengen. Een mooie gelegenheid om eens een aantal boeiende muziekdocumentaires te bekijken. We selecteerden tiental uit binnen- en buitenland die je met een paar muisklikken op je beeldscherm tovert. Als bonus ook nog wat Netflix tips.

I Am Johnny Cash (2015, Derik Murray)

I Am Johnny Cash is een liefdevol portret van een van de grootste countryzangers die Amerika ooit voortbracht. Er is veel aandacht voor de jeugdjaren vol armoede, tragiek en Godsvrucht die hem zo zouden vormen. Echtgenote June Carter Cash, Kris Kristofferson, Willie Nelson, Sheryl Crow, Kid Rock, John Mellencamp, Rick Rubin en anderen leggen uit waarom hij zo’n bijzondere artiest was. 

Rob de Nijs – Niet Voor Het Laatst (2019, Leon Verdonschot)

Onlangs maakte Rob de Nijs bekend dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt, waarmee het definitieve einde van zijn carrière in zicht komt. Vorig jaar blikte hij al terug op zijn lange, veelbewogen leven in de documentaire van Leon Verdonschot, waarvoor zijn 75ste verjaardag de aanleiding was. Samen met dierbaren als zijn zoons, zijn echtgenote, ex-vrouw Belinda Meuldijk en zijn broer praat hij over was het succes hem bracht, maar ook wat een leven lang in de spotlight van hem vergde.  

George Michael: A Different Story (2004, Southan Morris)

Een vakkundige documentaire uit de keuken van de BBC over het enfant terrible van de Britse popmuziek. Van zijn stormachtige opkomst als het gezicht van Wham! en zijn solocarrière vol pieken en daken tot zijn worsteling met roem – een heel evenwichtig relaas.

The Secret Disco Revolution (2012, Jamie Kastner)

Disco was veel meer dan alleen muziek, maakt deze documentaire duidelijk. Het was een revolutie die ook een enorme invloed had op de mode, de media, de muziekindustrie en zelfs seksualiteit. Het tijdperk van de plateauzolen en puntkragen komt tot leven dankzij de bijdragen van veel hoofdrolspelers van weleer: deejays, platenbazen en acts als Gloria Gaynor, The Village People, Kool and the Gang, The Tramps, The Pointer Sisters en Thelma Houston.

The Beat Behind Golden Earring (2015, Marcel de Vré)

In de aanloop naar de 50-jarige jubileumshow in de Ziggo in Amsterdam wordt het verhaal van de Golden Earring nog eens uit de doeken gedaan, alleen nu eens niet door het vaste koningskoppel Barry Hay en George Kooymans. In hun plaats mogen bassist Rinus Gerritsen en drummer Cesar Zuiderwijk hun verhaal eens doen. Het verschaft de documentaire een heel apart perspectief, waarbij de sappige Haagse humor het kijkplezier alleen maar verhoogt.

Vinyl (2000, Alan Zweig)

Sinds vinyl weer in zwang raakte, zijn er heel wat documentaires over deze subcultuur gemaakt. Vinyl van Alan Zweig was een van de eerste en geldt nog altijd als een van de beste. De Canadese documentairemaker bezocht tientallen verzamelaars in Canada en Amerika, wat een licht verontrustende parade aan obsessieve eenlingen opleverde. De maker spaarde zichzelf daarbij niet. Indringend zijn de beelden waarin hij zichzelf filmt via een spiegel, terwijl hij mijmert over de kansen die hij miste in het leven dat hem door de vingers glipt.

Anvil: The Story Of Anvil (2008, Sacha Gervasi)

In deze film wordt met een niets ontziende openhartigheid uit de doeken gedaan waarom Metallica, Scorpions, Bon Jovi, Whitesnake en al die andere topbands het wel maakten, terwijl het Canadese trio Anvil gedoemd was te sappelen in de marge. De verklaring: vooral een overdosis domme pech. Toch bleef de band doorgaan, tot op de dag van vandaag. Afwisselend heel geestig en diep ontroerend.

Boudewijn de Groot: Kom Nader (2015, Suzanne Raes)

Boudewijn de Groot is een zanger die zich in interviews zelden het achterste van zijn tong laat zien. Zelfs voor zijn kinderen is hij in veel opzichten een raadsel gebleven, zo blijkt uit een aantal ongemakkelijke scenes in deze documentaire. Gelukkig komen zijn immense verdiensten voor de Nederlandstalige muziek ook voldoende aanbod.

Buying The Band (2018, Teus van Sintmaartensdijk)

Hilarisch verslag van een poging van drummer annex vastgoedmagnaat Jan ’t Hoen om zijn jeugddroom te verwezenlijken door The Wild Romance – de oude begeleidingsband van Herman Brood – weer tot leven te brengen. Met hemzelf natuurlijk achter het slagwerk. Heel even is Nina Hagen in beeld als een van de vocalisten. Veel vallen, opstaan en toch weer doorgaan, doorspekt met een flinke dosis junkieverdriet.

Netflix

Dan is Netflix natuurlijk nog een bijna onuitputtelijke bron van goede documentaires. We raden bijvoorbeeld aan: I Called Him Morgan (2016), The Two Killings Of Sam Cooke (2019), Searching For Sugarman (2012), Rush – Beyond The Lighted Stage (2010), Hip-Hop Evolution (2016), Amy (2015), Chasing Trane (2016), Supersonic (2016), Homecoming: A Film by Beyoncé (2019), What Happened, Miss Simone? (2015), Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese (2019), 20 Feet From Stardom (2013), Miles Davis : The Birth Of Cool (2019).

Videoland

En Videoland biedt onze eigen Legacy of Music: Van Dik Hout (2019) documentaire aan. Een korte versie van de door Leon Verdonschot en Art Rooijakkers gemaakte film is HIER te zien.

 

 

Deel deze pagina:
Bekijk ook