Lijsten
Vijfentwintig Kerstklassiekers

Van Run DMC, Ramones en The Pretenders tot Slade, Tom Waits en Mariah Carey: we tellen af naar de kerst.

25. Run-DMC - Christmas In Hollis: Hip-hop is geen grote bron van kerstliedjes, maar in de eerste gloriejaren zat Run-DMC er bovenop. Wat zou je doen als je de portemonnee van de kerstman zou vinden op Hollis Avenue? Een echte gewetensvraag. Run besluit dat het ’t beste is om hem terug te sturen. Hij wordt beloond voor zijn eerlijkheid.  

24. Tracey Thorn - Snow In Sun: Het origineel staat op het sublieme Scritti Politti album White Bread, Black Beer uit 2006. Het werd bewerkt door Thorn voor haar fantastische plaat Tinsel And Lights – wat al voldoende is om het te kwalificeren als een kerstnummer. Een vederlichte bries om je gezicht mee te verfrissen.  

23. Mahalia Jackson - Go Tell It On The Mountain: Je kunt niet aan kerst doen zonder te erkennen dat op 25 december een belangrijk iemand geboren werd – en niet alleen Bob Stanley van Saint Etienne. De koningin van de gospel wild dat je dat nieuws weid verspreidt en ze ondersteunt haar boodschap met gepaste waardigheid.  

22. Big Star - Jesus Christ: Het laatste wat je verwacht op Third van Big Star is een kerstliedje. Toch staat er tussen alle wanhoop en radeloosheid deze vurige eruptie. Meende Alex Chilton het? Was het een grap? Het effect ervan wordt nog vergroot door de muziek die het op dit album omgeeft.    

21. Calexico - Green Grows The Holly: Mooi en stoer, zonder twijfel de beste bewerking door een Amerikaanse band van een gedicht geschreven door Henry VIII. De blazers ontluiken net als de bloemen in het liedje, waardoor er iets typisch Engels toegevoegd wordt deze woestijnachtige klaagzang.  

20. Jimmy McGriff - Winter Wonderland: Het bulderende orgel waarmee McGriff begint, suggereert dat het kerstfeest nog ver weg is. Hij vervolgt Winter Wonderland dan in zo’n kalm tempo dat het even duurt voordat je het herkent (mocht je dit mooi vinden, probeer dan ook Christmas ’64 van Jimmy Smith).

19. Sharon Jones & the Dap-Kings - Ain’t No Chimneys In The Projects: Als je in armoede opgroeit, brengt dat logistieke problemen met zich mee. Bijvoorbeeld als je in een enorm woonblok woont, hoe krijgt de kerstman alle cadeautjes onder de boom? Een prachtige aanvulling op de lange traditie van sociaalbewuste soul en funk kerstliedjes.  

18. The Temptations - Rudolph The Red-Nosed Reindeer: Ah, wikkel jezelf in het warme deken van deze glorieuze stemmen. Motown nam kerst heel serieus met als gevolg dat je deze hele lijst zou kunnen vullen met Motown-nummers. Deze is uitgekozen omdat het in werkelijkheid nogal vervelend liedje getransformeerd wordt dankzij een perfect arrangement.  

17. Ramones - Danny Says Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight): is een bekender kerstnummer van de Ramones, maar het sublieme Danny Says krijgt toch de voorkeur. Een keuze die gemaakt wordt omdat de band eenzaam en wanhopig in het hartje van de winter op tournee is en ‘it ain’t Christmas if there ain’t no snow’.    

16. Joni Mitchell - River: Ook Joni Mitchell koestert geen illusies meer afgaande op deze prachtige pianoballade. Kerst laat haar rouwen om haar verbroken relatie. Ze wil Laurel Canyon ontvluchten, terug naar Canada waar er misschien wel een bevroren rivier is waarop ze weg kan schaatsen, weg van alles.        

15. William Bell - Every Day Will Be A Holiday: Het kerstfeest wordt niet daadwerkelijk genoemd, toch telt het mee als een kerstliedje – en niet alleen volgens mij – vanwege het trompetje dat overgeheveld is uit Jingle Bells, omdat het gaat over eenzaamheid tijdens het wachten op de thuiskomst van een geliefde (vermoedelijk voor kerst) en omdat de B-kant Please Come Home For Christmas was. Het is ook een geweldig voorbeeld van echte Stax soul.  

14. Belle and Sebastian - O Come, O Come Emmanuel: Voor het album Cool Cool Christmas uit 2000 dat voor een goed doel gemaakt werd – en erg sterk bleek te zijn – ontfermden Belle and Sebastian zich over een van de mooiste kerstpsalmen. Iets delicaats dat zo goed bij hen past.  

13. The Staple Singers - Who Took The Merry Out Of Christmas?: The Staples Singers maken zich zorgen: te veel oorlog. En al dat ontdekken van het heelal betekent dat mensen vruchteloos bezig zijn, ‘searching for light and can’t seem to find the right star.’ Jezus is niet zomaar een baby, waarschuwen ze. Toon wat respect. Glorieus.    

12. Eartha Kitt - Santa Baby: We beginnen nu aan de grote songs. De bijdrage van Eartha Kitt staat haaks op de kerst-visie van The Watersons. Ze wil een bontjas, een sportwagen, een jacht, een platinamijn… ze wil elke sensatie. En wat Jezus hiermee te maken heeft?  

11. Otis Redding - White Christmas: Wie had ooit gedacht dat de bekendste kerst hit aller tijden ook zo doorleefd kon klinken? Terwijl Bing Crosby het zong alsof hij vooral mijmerde over het kerstfeest, klinkt Otis alsof hij het al transpirerend tot leven wil brengen met de pure kracht van zijn verlangen.  

10. The Pretenders - 2000 Miles: Soms is eenvoud gewoon het best: het gitaarspel van Robbie McIntosh in deze hit van The Pretenders uit 1984 is een voorbeeld van ingetogen folkrock, geïnspireerd door The Byrds. Het biedt tegenspel aan de stem van Chrissie Hynde en de tekst die het gevoel weerspiegelt dat alles, op de een of andere manier, goed zal komen.  

9. Bob Seger and the Last Heard - Sock It To Me Santa ‘Santa’s got a brand new bag!’ ronkt Bob Seger, die een typische Detroit schreeuwer was voor hij de bebaarde rocker van het grote midden van de VS werd. Sock It To Me Santa is een geweldige explosie – garage rock en soul bij elkaar gebracht en gemaakt voor de beste bar in de stad op kerstavond.  

8. Wham! - Last Christmas: Een kerst-hit die anders was dan alle Britse kerstsingles die eraan voorafgingen – het wordt niet omgeven door sleebellen, er is niets opgelegd geestig of curieus aan. Misschien had George Michael goed geluisterd naar een paar van die geweldige Amerikaanse soul singles, want dit was een liedje over een gebroken hart, dat zich toevallig afspeelde in december.  

7. Darlene Love - Christmas (Baby Please Come Home): A Christmas Gift To You van Phil Spector definieerde de wetten van het kerstgeluid: maximaal, vol symbolen van de tijd van het jaar. Darlene Love’s Christmas (Baby Please Come Home) was de uitschieter op een album waarop de kwaliteit, van begin tot het eind, geen moment inzakte.    

6. Slade - Merry Xmas Everybody: De kerst van 1973 bracht de meest blijvende van alle Britse kerstnummers. Na 46 jaar schreeuwen mensen nog steeds ‘It’s CHRISTMAS!’ midden in het gezicht van zanger Noddy Holder. Wat, naar verluidt, op den duur een tikje vermoeiend wordt. Het was allemaal het idee van de moeder van gitarist Jim Lea – waarom had Slade geen nummer dat ze elk jaar uit konden brengen? Ze kreeg haar zin.  

5. Donny Hathaway - This Christmas: Het was destijds geen hit, maar het werd alsnog bekend toen het in 1991 toegevoegd werd aan een heruitgave van de Soul Christmas compilatie uit 1968 op Atlantic. Wij kunnen alleen maar verzuchten: waarom had de wereld zoveel tijd nodig om het op te merken? Het is een kerstnummer dat recht overeind blijft, welke tijd van het jaar het ook is. Volgens de auteursrechtenorganisaties is het nu het 30ste meest uitgevoerde kerstnummer aller tijden in Amerika.  

4. Tom Waits - Christmas Card From A Hooker In Minneapolis: Vermoedelijk niet het nummer dat je opzet op het moment dat de cadeautjes uitgepakt gaan worden. Het is een observatie die grimmig begint en een hoopvol vervolg krijgt, omdat de verteller zegt dat alles beter gaat. Daarna wordt zonder omhaal het tapijt onder alles vandaan getrokken. Wil je echt de waarheid weten? - vraagt ze. ‘Charley, hey, I’ll be eligible for parole come Valentine’s day.’  

3. Marvin Gaye - Purple Snowflakes: Het nummer is zo mooi dat het bijna onwerkelijk is: Marvin Gaye’s perfecte falset, de onverwachte akkoordenwendingen, het gevoel van mysterie. Toch is het verpakt in het meest traditionele beeld van de Amerikaanse kerst – het roosteren van kastanjes. Waarom de sneeuwvlokken paars zijn wordt echter nooit uitgelegd.    

2. The Pogues - Fairytale Of New York: Er valt weinig nieuws meer te vertellen over Fairytale Of New York, een song waaraan de afgelopen dertig jaar niet te ontsnappen was. Dankzij de kracht van het nummer en de kwaliteit van de uitvoering klinkt het altijd weer heel fris, hoe vaak het ook gedraaid wordt. Dat een rommelige folk-punk band iets weet te produceren wat voortaan bij elk kerstfeest te horen zal zijn, is op zich al een kerstwonder.  

1. Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You: De beste kerstliedjes doen het alleen goed rond de kerstdagen. Ze moeten je in de stemming brengen, net als de 174ste herhaling van The Snowman dat doet. Ze moeten dat ook overal doen – in winkelcentra, in bars, als ze in een concertzaal uit de PA schallen terwijl de band klaar is met spelen, via de radio in een café, thuis op je hoofdtelefoon. All I Want For Christmas heeft dat allemaal. Het is een schaamteloze Phil Spector-imitatie: zo overtuigend, vrolijk en eenvoudig – het koste Carey en Walter Afanasieff slechts 15 minuten om te schrijven – dat het gebrek aan originaliteit ruimschoots gecompenseerd wordt. Het is het zeldzame voorbeeld van een modern kerstliedje dat een klassieker is geworden – en terecht.

Deel deze pagina:
Bekijk ook