Nieuws
Classic Single: Depeche Mode’s Just Can’t Get Enough (Live)

De live uitvoering van Just Can’t Get Enough van Depeche Mode keert jaarlijks terug in de Top 2000. Een bekende verschijning die toch ook vragen oproept. Waarom werd het in die uitvoering alleen een hit in Nederland (en België)? Wie had de hand in dit unieke hit-succes? En hoe komt het dat we al jaren de ‘verkeerde’ live-versie horen bij de Nederlandse radio? Tijd voor antwoorden, zeker nu de Nederlandse hitversie in 2018 opnieuw is uitgekomen. 

Just Can’t Get Enough is een nummer met meerdere levens. De originele studioversie stond op het Depeche Mode debuut Speak And Spell uit 1981. Het werd in september dat jaar op single uitgebracht en werd in de maanden die volgden een grote hit in Amerika, Australië, Engeland en verschillende (andere) Europese landen. De wereldwijde doorbraak van Depeche Mode was daarmee een feit. Nederland mocht de reputatie hebben om aanstormend muziektalent gretig in de armen te sluiten, maar de single kwam hier vreemd genoeg nog niet in de buurt van de Top 40.

Jaren later volgde een onverwachte herkansing. In de loop van 1983 bracht Depeche Mode een reeks van vijf maxisingles uit, met op de B-kanten songs die opgenomen waren tijdens een optreden op 25 oktober 1982 in de Hammersmith Odeon, een prestigieuze concertzaal in Londen. Een geweldig optreden dat perfect was vastgelegd, zoals onder anderen bleek uit de opwindende versie van Just Can’t Get Enough dat een plaatsje vond op de B-kant van de 12” Love In Itself.2.

Hoe opwindend die was, ontdekten allereerst de deejays in de clubs. Zodra de live-versie uit de speakers schalde, werd het een feestje op de dansvloer. Dat merkte ook Ben Liebrand, toen al jaren een veelgevraagde deejay. “Die live versie is de enige die ik ooit gedraaid heb. Ik heb die destijds gekocht bij Attalos of Rhythm Import, ik heb hem destijds dus niet ergens op de radio gehoord. In de live versie hoor je ook de response van het publiek. Wanneer je deze versie in een club draait reageert het publiek op de reactie van het publiek in de opname. Het opzwepende effect is zo goed als gegarandeerd.”

In diezelfde periode neemt ook deejay en presentator Erik de Zwart de live-versie van Just Can’t Get Enough mee als hij ergens in een club moet draaien. “Ik draaide veel in België toen en daar was het een culthitje. Mensen gingen helemaal uit hun dak. Het was vooral de live aankondiging ‘wanna see you dancing’ die het heel goed deed. Ik heb de maxisingle meegenomen naar Nederland en ben ‘m gaan draaien bij de TROS, waar ik destijds werkte.”

Jeroen van Inkel en Adam Curry, die op vrijdagavond bij Veronica het razend populaire radioprogramma Curry & Van Inkel hebben, zetten het nummer ook al vroeg op de playlist. “Het origineel was natuurlijk een goed liedje, alleen wel wat kaal”, stelt Jeroen van Inkel. “De live-versie was veel feestelijker, inderdaad dankzij het geluid van het publiek en de aankondigingen van de bandleden. Het nummer klonk ook veel beter. Ik geloof inderdaad dat het in eerste instantie vooral een hit was in de Belgische discotheken. We hebben bij Veronica het nummer opgepikt. Het werd uitverkoren tot Alarmschijf, wat aangaf dat het hele Veronica-team er in geloofde. Zoiets gaat dan groeien.

Zo gebeurde vroeg in 1985 iets bijzonders met de live-versie van Just Can’t Get Enough. Dat bleek eens te meer toen het nummer op 9 maart de Top 40 binnenkwam, precies een week nadat het uitgeroepen was tot Alarmschijf. In vier weken klom het naar de vijfde plaats, de hoogste positie die de single zou halen. Het werd daarmee een van de grootste hits die Depeche Mode in Nederland zou scoren. In de slipstream hiervan dook het nummer ook op in de Belgische hitparade en zou daar tot een mooie achtste plaats reiken.

Het gebeurde allemaal bijna 35 jaar geleden, maar het grote publiek bleef het nummer koesteren. De live-versie van Just Can’t Get Enough stond sinds het jaar 2000 vrijwel onafgebroken in de Top 2000 zoals die door de luisteraars van Radio 2 werd samengesteld. Alleen werd wel een andere versie gedraaid: een live opname uit Duitsland. De correcte versie was decennialang niet voorhanden: de maxisingle was al lang niet meer te koop en het nummer was ook niet via digitale platforms als bijvoorbeeld Spotify of Apple Music te beluisteren. Het gevolg was dat de radiostations het ook niet in hun bestand hadden staan. 

Dat is vanaf nu opgelost.  Vier Depeche Mode boxen vol met maxisingles zijn onlangs uitkomen. De set met de titel Construction Time Again bevat een exacte replica van de Love In Itself.2 maxisingle, met op de B-kant die bewuste live-versie van Just Can’t Get Enough. Vanwege het bijzondere Nederlandse hit-succes geeft Depeche Mode deze versie ook vrij voor streaming. De timing kan natuurlijk niet beter zijn. Het nummer zal ongetwijfeld weer voorbijkomen in de 2018-editie van de Top 2000.

Deel deze pagina:
Bekijk ook