Nieuws
Het verhaal van Kim Wilde’s Kids In America

De carrière van Kim Wilde begon ooit met Kids In America. Als dochter van een beroemde vader (de Engelse zanger Marty Wilde) kreeg ze het met de bekende paplepel ingegoten. En dat gold ook voor de rest van de familie. Wilde ontketende met haar succes een nieuwe look voor jonge meiden en was, begin jaren 80, niet weg te slaan uit de bladen en kranten. Lees hoe Kids In America ontstond en een hit werd…

Zangeres Kim Wilde

Mijn broer Ricky haatte school en hij ging er van af toen hij pas 17 was. Hij begon met het schrijven van liedjes en probeerde deze te slijten bij platenmaatschappijen. De charismatische Mickie Most van RAK Records pakte hem in en Ricky nam me mee om hem te ontmoeten. Ik droeg mijn beste zwart-en-rode punkbroek en had ‘nieuw’ blond haar. Mickie merkte me meteen op. Hij vroeg aan Ricky: “Zingt je zus?” Die knikte en werd meteen gevraagd om nummers voor me te schrijven. Ricky schreef de melodie voor Kids in America en mijn vader (de zanger Marty Wilde) schreef de tekst. Ricky kwam met de melodie van Kids op een Wasp synthesizer, een beetje zwart, geel ding dat een irritant geluid maakte als je als oudere zus in de slaapkamer naast hem leefde. We namen het op in een studio in Hertfordshire. Het nummer klonk echt te gek, maar het duurde een ​​jaar voordat het werd uitgebracht. Toen Kids in America eindelijk hier in de winkels lag, verkocht het zo snel dat de mensen die de charts regelden dachten dat het oplichterij was. Het verkocht 60.000 exemplaren per dag maar werd van de nr.1 positie gehouden door Shakin’ Stevens liedje This Ole House.
Als Engelse kinderen die met de film Saturday Night Fever opgroeiden, dachten we altijd dat Amerikaanse tieners het veel beter hadden: ze reden al op jonge leeftijd auto, ze aten hamburgers, ze droegen fantastische kleding en ze luisterden naar geweldige muziek. Kids In America werkte omdat iedereen dezelfde fantasie had.

Vader Marty Wilde

Op een dag zag ik een programma over Amerikaanse tieners. Ik schrok ervan. Ze leken geen hart te hebben. Ik dacht: “Mijn God, waar komen deze kinderen later terecht?” Het was waarschijnlijk precies hoe de oudere generatie mij en alle andere vroegere rock ‘n’ rollers ook had bekeken.
Kids In America vertelt het verhaal van de levens van deze kinderen: “Kind hearts don’t make a new story, kind hearts don’t grab any glory. We’re the Kids in America”.
Het werk van een tekstschrijver lijkt op die van een screenwriter: je schildert een plaatje met woorden. Dus ik stelde me het meisje voor dat uit een vies oud raam kijkt (“looking out a dirty old window”) maar ik wilde dat ze de persoon was die iemand vertelde wat hij moest doen.
Toen we het nummer opnamen, voegden we geluiden toe van wegwerkers die een weg bouwen, auto’s die voorbij rijden en verder allerlei stadsgeluiden. Toen ik het uit de luidsprekers hoorde komen, klonk het heel goed. Ik vroeg aan Mickie: “Is het een hit?” Hij zei: “Maak je er maar geen zorgen over.” Ik hoopte maar een ding: dat het de hitlijsten zou halen. Toen de video voor het eerst op Top of the Pops verscheen, zag ik Kim met lang blond haar. Ik kon niet geloven dat het mijn dochter was, het meisje dat ik rond en in ons huis zag hangen. Haar gezicht zou duizenden harten stelen. Ik zei: “Wow. Deze hit zit in de tas.”

Nederland

Eind januari 1981 verschijnt de single in de winkels. Het succes in Engeland is aanleiding om zo snel mogelijk een Europees promotie-offensief te openen. Kim doet interviews en laat zich zien in muziekprogramma’s. Met haar blonde kapsel wordt ze een voorbeeld voor vele meiden. Al snel zijn er meiden die zich hetzelfde kapsel hebben laten aanmeten. Wilde staat in het voorjaar van 1981 in alle Nederlandse TV bladen, de hitkrant, de popfoto, de muziek expres en de grote dagbladen. De Top Pop opname van Kids in America helpt ook mee aan het succes. Op 25 april 1981 komt Kids in America binnen op #34 in de Nederlandse Top 40. Het is een trage klimmer in de lijst. Pas op 13 juni bereikt het op #6 de hoogste positie.

 

Deel deze pagina:
Bekijk ook