Nieuws
Chris Cornell: stem van een generatie

Chris Cornell, zanger van de grungebands Soundgarden, Audioslave en Temple Of The Dog, overleed in 2017 en was slechts 52 jaar oud. Het nieuws over de vertolker van liedjes als Black Hole Sun, Like A Stone en Hunger Strike sloeg in als een bom. Cornell wordt tegenwoordig nog steeds beschouwd als de stem van de grungegeneratie.

Andrew Wood van Malfunkshun, 19 maart 1990. Kurt Cobain van Nirvana, 5 april 1994. Layne Stayley van Alice In Chains, 5 april 2002. Scott Weiland van Stone Temple Pilots, 3 december 2015. Deze vier grungehelden overleden allemaal op veel te jonge leeftijd en wel direct of indirect aan de gevolgen van overmatig drugsgebruik. De al zo geplaagde grungescene kreeg in mei 2017 opnieuw een klap te verduren met het vroege verlies van Chris Cornell, gerespecteerd zanger/gitarist van Soundgarden en Audioslave. Hij was een van de weinig overgebleven gezichten van het (hard)rockgenre. Zanger Eddie Vedder van Pearl Jam is heden ten dage de fakkeldrager.  

Regelrechte klassieker

Cornell wordt op 20 juli 1964 geboren in Seattle, de Amerikaanse stad die begin jaren negentig uitgroeit tot bakermat van de grungescene. In 1984 vormt Cornell met gitarist Kim Thayil en bassist Hiro Yamamoto de band Soundgarden. Als drummer Matt Cameron een jaar later aansluit en debuutalbum Ultramega OK (1988) verschijnt, is de basis van de band gelegd.  

Soundgarden maakt een grote sprong met zijn derde studioalbum Badmotorfinger (1991), dat in hetzelfde jaar uitkomt als Nirvana’s Nevermind en Pearl Jam’s Ten. Het zijn de hoogtijdagen voor de grungescene. Die periode is mooi samengevat op de soundtrack Singles (1992), gekoppeld aan de gelijknamige film van Cameron Crowe met ‘grunge’ in de hoofdrol. De soundtrack bevat Cornells solonummer Seasons en Soundgarden’s Birth Ritual.

Met Superunknown (1994), de opvolger van Badmotorfinger, bewijst Soundgarden geen eendagsvlieg te zijn. Het album wordt zelfs een regelrechte klassieker. Nummers als Black Hole Sun (een grungehymne), Fell On Black Days en Spoonman zijn enorm populair, en met name Black Hole Sun krijgt veel mainstream media-aandacht.

Audioslave

In 1997 gaat Soundgarden uit elkaar en jaagt Cornell een solocarrière na. In 1999 verschijnt zijn solodebuut Euphoria Morning. De zanger heeft echter meer succes met de supergroep Audioslave, opgericht in 2001. Hierin werkt hij samen met gitarist Tom Morello, drummer Brad Wilk en bassist Tim(othy) Commerford, alle drie afkomstig van Rage Against The Machine. De groep maakt drie platen: Audioslave (2002), Out Of Exile (2005) en Revelations (2006). Het levert juweeltjes op als Like A Stone, Cochise en Be Yourself.

Audioslave stopt in 2007 en komt in januari 2017 nog een keer bij elkaar tijdens het Prophets Of Rage And Friends festival waar de band Cochise, Like A Stone en Show Me How To Live speelt. Het zal de allerlaatste keer zijn dat Audioslave optreedt.

Temple Of The Dog

Cornell richt in 1990 met Pearl Jam-leden de band Temple Of The Dog op. Het naar de band vernoemde debuutalbum uit 1991 wordt gemaakt ter nagedachtenis van Malfunkshun-zanger Andrew Wood. Wood, voormalig kamergenoot van Cornell, is op 24-jarige leeftijd overleden aan een overdosis heroïne. Dankzij een trouwe schare fans krijgt Temple Of The Dog de status van cultklassieker. Say Hello 2 Heaven en Hunger Strike (met een glansrol voor Eddie Vedder) mag je tot Cornells beste werk rekenen.

 

Cornell solo

Cornell brengt tussen 2007 en 2015 nog vier soloalbums uit, met wisselend succes. De door hem meegeschreven en ingezongen James Bond soundtrack You Know My Name voor de film Casino Royal is echter goed voor een Grammy. Cornell is vanaf 2010 ook weer actief met Soundgarden. De band kondigt de reünie aan met de woorden ‘Knights of the Soundtable ride again!’. In 2012 verschijnt King Animal, het voorlopig laatste album van Soundgarden.

Deel deze pagina:
Bekijk ook