Spotlight
Classic Album: AC/DC’s Back In Black

Het Australische AC/DC maakt energieke bluesy hardrock en zingt over seks, drugs/drank en rock & roll. Keer op keer. Dat geldt zelfs voor Back In Black, ’s werelds een na best verkochte album. Opvallend, want het verscheen al een half jaar na de dood van frontman Bon Scott, die overleed na een avondje doorhalen. Vandaag is het album 38 jaar geworden.

Alcoholvergiftiging

Met meer dan vijftig miljoen verkochte exemplaren is Back In Black nummer twee van de lijst meest verkochte albums. Dat zal gezien de huidige streamingcultuur ook wel even zo blijven. Inmiddels bestaat het album 38 jaar en is daarmee dus al vijf jaar ouder dan Bon Scott ooit mocht worden. De originele zanger van AC/DC sterft op 33-jarige leeftijd aan alcoholvergiftiging, aldus de officiële overlijdensakte. In werkelijkheid drinkt Scott op 19 februari 1980 zo veel dat hij s’nachts in zijn eigen braaksel stikt in een Renault 5. Weg talent.

Gebroeders Malcolm en Angus Young, respectievelijk slaggitarist en sologitarist/schooljongen, zitten even in zak en as en overwegen de band op te heven, maar besluiten al snel om toch door te gaan, mede op aanraden van vrienden en familie. Ze vinden in Brian Johnson een nieuwe frontman. De ex-Geordie zanger is al eerder door Bon Scott aangewezen als talentvol zanger en wordt door producer Robert John ‘Mutt’ Lange voorgesteld.

De populaire titeltrack!

 

Show video
Orale seks

De zwarte hoes, de titel Back In Black en de kerkklokklanken waarmee albumopener Hells Bells begint, kan je allemaal in het teken van Scotts dood zien. Maar de plaat richt zich vooral op het leven, en dan vooral de spannende kanten ervan. Given The Dog A Bone (op sommige uitgaven gespeld als Giving The Dog A Bone of Givin’ The Dog A Bone) is bijvoorbeeld niets minder dan een liedje over orale seks (‘She’s blowing me crazy till my ammunition is dry’).

 Given The Dog A Bone: een speels liedje met seksuele lading

Show video
Hells Bells

In You Shook Me All Night Long, een succesvolle AC/DC-single van Back In Black, wordt deze machothematiek doorgetrokken: vrouwen zijn als auto’s. En Johnson zingt: ‘She was a fast machine, she kept her motor clean.’ ‘Good for him’, zullen we maar zeggen! De titel komt overigens van de Young-broers, omdat de woorden precies goed liggen op de door hun geschreven gitaarpartijen. Johnson bedenkt de rest van de tekst, zoals geldt voor alle songs op het album.

Lekker wakker worden met Hells Bells

Show video
Rock & roll ain’t noise pollution

Back In Black, opgenomen op de Bahamas door onder meer Robert Lange en Tony Platt, is in Amerika 22 keer platina gegaan, kwam in Engeland op nummer 1 in de UK Albums Chart terecht en eindigde in ‘onze’ album charts op plek 27. De plaat is in de loop der jaren zo vaak verkocht dat alleen Michael Jacksons Thriller de verkoopcijfers voor kon blijven. Zo zie je maar: rock & roll ‘ain’t noise pollution’!

Rock And Roll Ain’t Noise Pollution

Show video
Door Legacy Of Music
Deel deze pagina:
Bekijk ook