Spotlight
Gerry Rafferty: 11 bijzondere feiten over Baker Street

City To City, het bekendste album van de Schot Gerry Rafferty, bestaat een-en-veertig jaar. Vooral het nummer Baker Street is meteen herkenbaar dankzij een van de meest iconische saxofoonriffs aller tijden. We spijkeren je popquizkennis bij met elf opvallende albumfeiten.

 1. De onvergetelijke saxofoonmelodie

De memorabele saxofoonmelodie in Baker Street is ingespeeld door Raphael Ravenscroft. De saxofonist, die in 2011 is overleden, werkte ook met onder andere Pink Floyd, Marvin Gaye en ABBA. Rafferty had eerst het idee om de melodie te zingen en probeerde die later met gitaar vorm te geven, maar vond het niet het passende geluid. Producer Hugh Murphy suggereerde een saxsolo.

 

 

 1. Valse noot

Saxofonist Raphael Ravenscroft heeft in 2011 in een radio-uitzending toegegeven dat zijn partij in Baker Street hem dwarszit, omdat die naar zijn goede gehoor lichtelijk vals is. “In elk geval vals genoeg om mij te irriteren”, aldus Ravenscroft.

 

 1. Rafferty uit zijn frustratie in de hit Baker Street

Aan Gerry Rafferty’s tweede soloalbum City To City gingen de nodig rechtszaken vooraf. Rafferty had zich losgemaakt van zijn managementdeal van zijn vorige band Stealers Wheel, bekend van het nummer Stuck In The Middle With You. In die periode reisde Rafferty veel tussen Londen en Glasgow. In Londen bleef de songwriter vaak bij een vriend slapen die een appartement had aan Baker Street. Gafferty’s frustratie over de hele legale/financiële situatie met Stealers Wheel, die hem jarenlang ervan weerhield om nieuwe muziek uit te brengen, en het continue pendelen tussen beide steden verwoordt hij in de hit Baker Street als volgt: “When you wake up, it’s new morning. The Sun is shining, it’s a new morning. You’re going, you’re going home.”

 

 1. Sherlock Holmes

Baker Street is dus daadwerkelijk een straat in Londen. Er woont echter ook een heel bekende fictieve figuur: detective Sherlock Holmes.

 

 1. ‘Easiest listening’

Baker Street werd als eerste single uitgebracht maar werd geen nummer-1-hit; Right Down The Line, de tweede single van City To City, echter wel. Het nummer kwam in 1978 bovenaan in de Easy Listening-hitlijst van de Verenigde Staten.

 

 

 1. Gastharmonica in het titelnummer

Paul Jones, ooit de voorman van Manfred Mann, speelt mondharmonica in het nummer City To City, dat over het heen en weer reizen tussen twee steden gaat (inderdaad hetzelfde onderwerp als Baker Street).

 

 

 1. Opvallende covers

Foo Fighters heeft Baker Street gecoverd voor de bonus-cd bij hun studioalbum The Colour And The Shape (1997): zonder saxofoonsolo, maar met extra veel gitaarwerk. Bonnie Raitt nam een versie op van Right Down The Line voor haar album Slipstream (2012).

 

 1. Baker Street in The Simpsons

De bekende saxofoonmelodie van Baker Street is te horen aan het einde van Lisa’s Sax, een aflevering van de bekende Amerikaanse tekenfilmserie The Simpsons.

 1. Bijdrage Andy Fairweather Low

Andy Fairweather Low is te horen op elektrische gitaar in Waiting For The Day, de hekkensluiter van City To City. De gitarist zou later op tournee gaan met onder meer Roger Waters, Eric Clapton en Bill Wyman’s Rhythm Kings.

 

 

 1. Eremetaal

Het album City To City heeft op nummer 1 gestaan in de Amerikaanse albumhitlijst en de platina status bereikt. In Engeland kwam het album tot nummer 6 en behaalde het de gouden status.

 

 1. Onwaarschijnlijk veel radio airplay

De single Baker Street is meer dan 5 miljoen keer gedraaid op de Britse radio!

Door Legacy Of Music
Deel deze pagina:
Bekijk ook