Lijsten
‘Go your own way’; 13 echtscheidingsalbums

Terwijl een eenvoudige sterveling zich tijdens een pijnlijke scheiding hoogstens op het servies kan uitleven, heeft een muzikant altijd nog een artistieke uitlaatklep. Heel wat artiesten boekten dan ook met verhitte koppen een studio, terwijl de inkt op de scheidingspapieren nog nat was. Een overzicht van de dertien meest wraakzuchtige, ontroerende en hartverscheurende break-up albums.

Frank Sinatra – In The Wee Small Hours (1955)

De Amerikaanse crooner kon als geen ander het gevoel van verdriet, eenzaamheid en melancholie vertolken. Halverwege de jaren vijftig had hij daar ook nog eens alle reden toe. In 1950 was zijn huwelijk met Nancy Barbato al op de klippen gelopen. De nieuwe relatie met filmster Ava Gardner bracht hem ook weinig geluk. Toen hij In The Wee Small Hours opnam, was ook het einde van dat huwelijk alweer in zicht.

 

Phil Collins – Face Value (1981)

Phil Collins was eind jaren zeventig zo druk bezig met het door laten breken van zijn band Genesis in Amerika, dat allerlei praktische zaken erbij inschoten. Zoals het opknappen van zijn landhuis. Hij huurde daar een doortastende klusjesman voor in. Terwijl de heer des huizes op tournee was of in de studio zat, bleek dat Bob de Bouwer zijn taakomschrijving wel erg ruim opvatte: hij nam ook met enige regelmaat Collins’ echtgenote onder handen. De muzikant kwam erachter, waarna het huwelijk onverbiddelijk strandde. Hij sloot zich op in de studio waar hij al zijn woede en verdriet verpakte in ijzersterke songs die terechtkwamen op zijn eerste soloplaat. De wraak smaakte zoet, want In The Air Tonight werd een wereldhit en van zijn debuut Face Value werden miljoenen verkocht. Terwijl hij de single vertolkte in het Britse popprogramma Top Of The Pops verwees hij nog even subtiel naar de dramatische aanleiding: zijn keyboard was geplaatst op een workmate, met onder handbereik een openstaande de pot verf.

Show video
Bruce Springsteen – Tunnel Of Love

De Amerikaanse zanger werd na het immense succes van Born In The USA wakker met een immense kater. De uitputtende tournees hadden hem zijn huwelijk met Julianne Phillips gekost. Hij verwerkte dat verlies op het ingetogen Tunnel of Love dat hij deels zonder zijn vertrouwde E Street Band opnam.

Show video
Bob Dylan – Blood On The Tracks

Bob Dylan is een zanger die zich graag verschuilt achter zijn mysterieuze imago en teksten vol symboliek. In 1975 worstelde de harde werkelijkheid zich toch in zijn werk. Aan het eind van zijn wereldtournee van 1974 had de zanger een affaire met een medewerkster van zijn platenmaatschappij. Het betekende het einde van het huwelijk met Sara Dylan, waarmee hij een kleine tien jaar eerder getrouwd was. Alle emoties die de breuk ontketenden, vonden hun weg naar de songs op Blood On The Tracks. ‘Op het album hoor je mijn ouders met elkaar praten’, zou zoon Jacob Dylan daar later over zeggen. En Bob Dylan zou Bob Dylan niet zijn als hij sindsdien juist elke link met de realiteit glashard ontkende.

Show video
ABBA – The Visitors (1981)

The Visitors markeerde het eind van een tijdperk, in meer dan een opzicht. De jaren zeventig, waarin ABBA de popmuziek gedomineerd had, was definitief voorbij. In achtereenvolgens 1980 en 1981 waren ook de huwelijken van Björn Ulvaeus en Agnetha Fältskog en Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad in een scheiding geëindigd. Het zou uiteindelijk ook het definitieve einde van de groep betekenen. Het tekende de sfeer van deze zwanenzang. Een meesterwerk vol melancholie. De droom was voorbij.

Show video
Marvin Gaye – Here, My Dear (1978)

De breuk met zijn echtgenote Anna Gordy Gaye had voor de zanger een extra complicatie. Zijn aanstaande ex-schoonvader was ook zijn platenbaas Berry Gordy, directeur van Motown. Als onderdeel van de regeling werd afgesproken dat een deel van de opbrengst van zijn eerstvolgende album toe zouden komen aan zijn soon-to-be-ex. De zanger zelf was namelijk platzak. Even overwoog Gaye een niemendalletje op te nemen, maar zijn artistieke ambities wonnen het van zijn wraakzucht. In 1978 leverde hij Here, My Dear af, een dubbelalbum waarop hij met een soms pijnlijke openhartigheid het begin, de bloei en de teloorgang van een relatie bezong. Zijn schoonfamilie was woest, de pers moest er niets van hebben en de fans lieten de plaat in de bakken staan. Pas in latere jaren kreeg het de verdiende erkenning als een van de meest intense en persoonlijke albums van Gaye.

Show video
Richard and Linda Thompson – Shoot Out The Lights (1982)

Het maken van Shoot Out The Lights was een worsteling. Richard and Linda Thompson zaten zonder platencontract, dus budget was er nauwelijks. Het duo lag voortdurend overhoop met Gerry Rafferty, die aanvankelijk het album zou produceren (en de studiotijd voorschoot). Tot overmaat van ramp viel het huwelijk tussen Richard en een hoogzwangere Linda tijdens de uitputtende studiosessies uit elkaar. Het tekenende de teksten en de stemming van het album. Hun laatste en volgens velen hun beste.

Beck – Sea Change (2002)

Na afloop van de wereldtournee ter promotie van het succesalbum Midnite Vultures ontdekte Beck dat zijn verloofde een relatie had met een andere muzikant. Het amoureuze uitstapje bezegelde het lot van de relatie die negen jaar geduurd had. In een koortsachtige schrijfsessie van een week keerde de zanger zichzelf binnenstebuiten in een twaalftal songs dat in 2002 terecht kwam op Sea Change. Een droef, introvert, maar vooral schitterend album.

Shania Twain – Now (2017)

Het langverbeide comebackalbum van de Canadese zangeres, waarop ze met berusting terugkijkt op het einde van haar huwelijk Robert John “Mutt” Lange – ook de producer van haar succesalbums. Haar eega was vreemdgegaan met haar beste vriendin, ook dat nog. Shania Twain vond overigens op haar beurt troost in de armen van de bedrogen echtgenoot, waarmee ze in 2011 trouwde. Eind goed…

Willie Nelson – Phases And Stages (1974)

Phases And Stages is een conceptalbum over het uiteenvallen van het huwelijk. Het bijzondere is dat op de oorspronkelijke lp zowel de vrouw (op kant A) als de man (kant B) precies de helft van het album kregen om hun verhaal te doen. En ook al trouwde Willie Nelson vier keer, hij heeft altijd volgehouden dat Phases And Stages een fictief portret was.

Adele – 21 (2008)

Na 19, het debuut vol hartzeer, was de Britse zangeres van zins om een opgewektere opvolger te maken. Het leven stak echter een spaak in het wiel. Ze was nog maar net bezig met de eerste songs toen haar relatie plotseling voorbij was. Zo werd 21 toch weer een album waarop vol wrok en verdriet teruggekeken werd op wat ooit was. De donkere wolk bleek echter een aanzienlijke zilveren rand te hebben. 21 ontpopte zich tot een van de best verkochte albums van de afgelopen twintig jaar, met nummer-1 posities in liefst 30 landen.

Show video
Fleetwood Mac – Rumours

De vader èn de moeder aller echtscheidingsalbums. Kort voor de opnamen van het album begonnen, was het huwelijk tussen John en Christine McVie uit elkaar aan het vallen. Ondertussen waren Lindsay Buckingham en Stevie Nicks verwikkeld in een explosieve knipperlichtrelatie. Om het drama compleet te maken: drummer Mick Fleetwood ontdekte in diezelfde periode dat zijn vrouw Jenny Boyd het aangelegd had met zijn beste vriend. De spanning was dus te snijden toen een kleine, claustrofobische studio in Sausalito betrokken werd. Coke en drank deden de rest. Terwijl er een verbitterde relationele loopgravenoorlog woedde, slaagde de band er desondanks in om een werkbare situatie te creëren. Sterker nog, alle ellende haalde het beste in kemphanen boven. De band leverde met Rumours zelfs een waar meesterwerk af. Prachtige songs vol liefdesverdriet, zoals Second Hand News, Go Your Own Way, Never Going Back Again en I Don’t Want To Know. De bandleden konden elkaar aan het eind van de sessies niet meer luchten of niet, maar toen Rumours een van de meest succesvolle albums van 1977 werd, waren ze toch weer tot elkaar veroordeeld. Zo bleven ze toeren en platen maken. De bijna achteloze manier waarop Lindsay Buckingham onlangs opzij werd geschoven, doet vermoeden dat het nooit meer echt gezellig is geworden in Fleetwood Mac.

Show video
Youp van ‘t Hek – De Eerste Officiële Nederlandse Echtscheidingselpee (1983)

In het Nederlandse taalgebied is naar hartenlust gezongen over het einde van relaties. In het smartlappensegment gaat het immers zelden over iets anders. Toch moeten we voor de polderversie van het echtscheidingsalbum bij zanger, cabaretier en columnist Youp van ’t Hek zijn. De Eerste Officiële Nederlandse Echtscheidingselpee bleek voorzien van een praktische stippellijn. De hoes was zo makkelijk te verdelen, mochten de eigenaren zelf in relationele troebelen terechtkomen.

Meer echtscheidingsalbums:

Billy Joel – An Innocent Man (1983)
The Cure – Disintegration (1989)
Ryan Adams – Heartbreaker (2000)
Liz Phair – Exile in Guyville (1993)
Blur – 13 (1999)
Spiritualized – Ladies and Gentlemen We Are Floating In Space (1997)
Robyn – Body Talk (2010)
Bon Iver – For Emma, Forever Ago (2007)
Taylor Swift – Red (2012)
Nick Cave & The Bad Seeds – The Boatman’s Call (1997)
Nas – Life is Good (2012)
Coldplay – Ghost Stories (2014)

Door Robert Haagsma (Muziekjournalist)
Deel deze pagina:
Bekijk ook