Lijsten
One Hit Wonders uit de jaren 80

De titel One Hit Wonder wordt gegeven aan een artiest of groep die één grote hit had in de officiele hitparade lijst. We bekeken de jaren 80 en kwamen tot een lijst van eendagsvliegen…

CHAMPAIGN – HOW ‘BOUT US (1981)

Origineel uitgebracht in 1975 door dezelfde groep maar onder een andere bandnaam: The Water Brothers Band. Opnieuw opgenomen door de groep maar nu onder de naam Champaign. 8(!) weken op #1 in Nederland, de langste nummer 1 van dat jaar.

Show video
PETER SCHILLING – “MAJOR TOM (COMING HOME)” (1983)

Als er ooit een vervolg op David Bowie’s “Space Oddity” had moeten komen dan was Peter Schilling de gedoodverfde de zanger. Even serieus: Schilling moet een enorm fan van Bowie zijn geweest. Het nummer kreeg een enorme dosis Bowie en is eigenlijk een nagemaakt Bowie liedje. Het werd oorspronkelijk opgenomen in het Duits maar het new wave getinte nummer werd in de loop der jaren meerdere malen door Schilling opgepoetst. Overigens zonder succes. Blink 182 ripte de melodie van “Major Tom” in 2000 voor hun nummer “Man Overboard”.

Show video
FLOCK OF SEAGULLS – “I RAN (SO FAR AWAY)” (1982)

“I Ran (So Far Away)” is een soort functionele stenografie voor de jaren ’80 geworden door het typische geluid van die tijd. De top 10-hit van de Flock of Seagulls is een van de meest voortstuwende new wave hits van het tijdperk, en door de opvallende overproductie en het melodrama is het ook een van de beste. Alhoewel hun looptijd uiteindelijk kortstondig was (de opvolgers van die hit voldeden nauwelijks aan de verwachtingen), maakte de band met “I Ran” een nummer die de test van de tijd doorstaan heeft. Het werd zelfs een van de meest gespeelde videoclips op MTV.

Show video
BERLIN – TAKE MY BREATH AWAY (1986)

Geschreven door Giorgio Moroder en Tom Whitlock, speciaal voor de film Top Gun. Ze schreven ook Kenny Loggins’ Danger Zone voor dezelfde film. Een jaar na de wereldhit ging Berlin uit elkaar. Zangeres Terri Nunn deed ooit in 1976 auditie als Prinses Leia in Star Wars. Samen met Carrie Fisher kwam ze tot de laatste 2. Omdat Harrison Ford niet gecharmeerd was van Nunn, werd Fisher voor de rol gekozen.

Show video
KAJAGOOGOO – “TOO SHY” (1983)

De snelle synthesizers, die geweldig zware bass, en zanger Limahl…Kajagoogoo. Geproduceerd door Duran Duran toetsenist Nick Rhodes en technicus Colin Thurston. “Too Shy” is weelderig, het is raar, het is een echte ’80s jam. Na “Too Shy” vertrok Limahl om solo verder te gaan. Met het liedje “Neverending Story” behaalde hij een bescheiden hit.

Show video
TOM BROWNE – FUNKIN’ FOR JAMAICA (1981)

Browne, destijds getekend op het GRP label, kreeg het idee thuis bij zijn ouders en hij begon meteen te experimenteren in de studio. Het nummer werd opgenomen met toetsenist Bernard Wright, Marcus Miller op bas, gitarist Bobby Brown, drummer Buddy Williams, percussionist Crusher Bennett en pianist Dave Grusin. Zangeres was niet Chaka Kahn, zoals door velen werd beweerd, maar Toni Smith.

Show video
RAH BAND – “CLOUDS ACROSS THE MOON” (1985)

RAH stond voor de leider van dit gezelschap: Richard Anthony Hewson. Zijn (inmiddels ex) vrouw zong het nummer. Met het science fiction bedoelde nummer wordt een gesprek tussen een man en een vrouw opgevoerd. Hij is onderweg naar Mars. Op de rode planeet is een oorlog aan de gang. De vrouw uit haar ongenoegen over de reis van haar man. Ze heeft een vriend nodig want anders zou het wel eens het einde van de relatie kunnen betekenen…

Show video
JERMAINE JACKSON & PIA ZADORA – WHEN THE RAIN BEGINS TO FALL (1984)

Broer van Michael en actrice – zangeres Pia met een nummer 1 hit eind 1984. Pia was vooral bekend door een leeftijdsverschil van 31 jaar tussen haar en haar man de Israëlische zakenman Meshulam Riklis(inmiddels 93 jaar oud). In 1993 gingen ze uit elkaar en Pia trouwde nog 2 keer. Het liedje werd nog in de film Voyage of the Rock Aliens gebruikt, een film waarin de kleine Pia de hoofdrol in had. De film flopte grandioos, het liedje werd een monsterhit.

Show video
BOW WOW WOW – “I WANT CANDY” (1982)

Pop in de jaren ’80 was geen grap, en dit geldt voor Bow Wow Wow’s “I Want Candy”. Het nummer werd oorspronkelijk in 1965 door The Strangeloves op single uitgebracht. Het door Malcolm McLaren bedachte Engelse new wave bandje maakte het opnieuw populair. Het succes van deze remake is grotendeels te wijten aan de gedenkwaardige muziekvideo, die tijdens de opkomst van MTV zware rotatie kreeg, en door zangeres Annabella Lwin’s haar energie en trippy voorkomen. De band is in de loop der jaren meerdere keren uit elkaar gegaan en weer bij elkaar gekomen. Lwin treedt nu op als “Annabella Lwin of the original Bow Wow Wow.”

Show video
THE HOOTERS – SATELLITE (1987)

The Hooters’ belangrijkste 2 leden waren Eric Bazilian en Rob Hyman. Zij werden begin jaren 80 gevraagd om nummers te schrijven voor en op te treden met de betrekkelijk onbekende Cindy Lauper. Hyman schreef samen met Cindy “Time After Time”. Hij is ook te horen als achtergrondzanger op het nummer. The Hooters opende Live Aid 1985 in Philadelphia, hadden veel succes in vooral Noord-Amerika maar pas 2 jaar later in Europa. “Satellite” werd een bescheiden top 20 hit in Nederland, niet in het minst doordat het nummer in een aflevering van Miami Vice gefeatured werd…

Show video
MICHAEL SEMBELLO – “MANIAC” (1983)

Michael Sembello’s speelde al op de leeftijd van 17 jaar gitaar voor Stevie Wonder. Maar van een hit was het nog niet gekomen. Zijn “Maniac” stond bovenaan de hitlijsten door de in 1983 populaire film Flashdance. Sembello’s vrouw had “Maniac” per ongeluk op een bandje gezet dat ze aan Paramount had gestuurd. De filmmaatschappij was op zoek naar muziek voor de soundtrack. Het lied is sindsdien onlosmakelijk verbonden met hoofdpersoon Alex Owens die in de film enorm hard traint op haar dans. Sembello maakt vandaag de dag nog steeds muziek en heeft zes studioalbums uitgebracht.

Show video
WEATHER GIRLS – “IT’S RAINING MEN” (1983)

Het nummer werd geschreven door Paul Jabara (schrijver van o.a. Donna Summer’s Last Dance) en Paul Shaffer (bandleider van de David Letterman show) en aangeboden aan talloze artiesten zoals Barbra Streisand en Cher, Donna Summer en Diana Ross. Het onbekende duo Martha Wash en Izora Armstead beter bekend als de Weather Girls namen het op en scoorden een immense hit. 

Show video
KING – LOVE & PRIDE (1985)

Groepsnaam afgeleid van de achternaam van zanger Paul King. Het Engelse groepje uit Coventry had slechts eenmalig succes en bleef daarom maar 2 jaar bestaan. In 1986 werd het groepje ontbonden. Zanger Paul King trad in dienst als VJ bij het videoclip kanaal MTV. In Nederland werd het net geen nummer 1.

Show video
RAY PARKER JR. – GHOSTBUSTERS (1984)

Bekende film en dito liedje geschreven door Ray zelf. Parker Jr. was geen eerste keus voor het thema nummer. Dat was Lindsey Buckingham maar die zei nee tegen het aanbod. Ray kwam op het idee van het liedje na het zien van een goedkope commercial die hem herinnerde dat Ghostbusters een vergelijkbare commercial had voor een onderneming. Hij schreef het nummer vervolgens als een pseudo-reclame jingle.

 

Show video
PATRICK SWAYZE – SHE’S LIKE THE WIND (1988)

Swayze schreef dit al in 1984, speciaal voor de film Grandview U.S.A. Het werd niet gebruikt en toen Swayze druk met Dirty Dancing bezig was, speelde hij de demo af voor de producers van de film. Zij vonden het een geweldig nummer en al snel zat Swayze in de studio. In Nederland werd het een top 10 hit.

Show video
FOX THE FOX – PRECIOUS LITTLE DIAMOND (1984)

Fox The Fox (uit Groningen) met de kenmerkende hoge stemmen, werd opgericht door Bert Tamaela en Silhouette Musmin in 1981. Bij de tweede single was het raak. Op radio en ook in de discotheken werd Precious Little Diamond veel gedraaid. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Frankrijk en Amerika werd het nummer een succes. Nadat Tamaela in 1990 vertrok viel de band helaas uit elkaar…

Show video
THE OUTFIELD – YOUR LOVE (1986)

Vooral in Amerika een grote hit voor deze Engelse groep. Hoogste positie in Nederland was #12. In de videoclip werd de albumcover prominent gepromoot. Het meisje in de clip is actrice JoAnne Willette, later bekend van o.a. Growing Pains, Melrose Place en ER…

Show video
BLUE NILE – TINSELTOWN IN THE RAIN (1984)

Het verhaal gaat dat het Schotse Blue Nile door een hi-fi bedrijf genaamd Linn Products gevraagd werd een nummer voor hen te schrijven. De oud-leden van de band ontkennen dat. Paul Moore: “it was a myth that we were a ‘hi-fi band signed to a hi-fi company’. We just got lucky that we’d found our way to an excellent engineer who knew the company.” Het album A Walk Across The Rooftops kwam toch uit op het label Linn Records. De hit Tinseltown In The Rain is een ode aan Glasgow.

 

Show video
GO WEST – WE CLOSE OUR EYES (1985)

Het duo, Peter Cox en Richard Drummie werd een grote toekomst voorspeld. We Close Our Eyes (mede door een geweldige video geregisseerd door Godley & Creme) behaalde de top 5 in Groot Brittannië, top 40 in Amerika en top 25 in Nederland. Tijdens de Brit-Awards in 1986 werden ze als ‘Best Newcomers’ gekozen. De belofte werd nooit ingelost. Desalniettemin bestaat Go West nog steeds.

 

Show video
DEAD OR ALIVE – “YOU SPIN ME ROUND (LIKE A RECORD)” (1984)

De erfenis van Dead of Alive is in ieder geval een beetje afhankelijk van waar je woont. In het Verenigd Koninkrijk had de band een aantal grote hits, en hun seksueel provocerende video’s waren een bron van controverse. Frontman Peter Burns was een excentrieke man die zich meerder malen een gedaante verandering aandeed. Hij overleed op 57-jarige leeftijd.
“You Spin Me Round (Like a Record)” is nog steeds een besmettelijk liedje, een typische pop hit van de jaren 80.

Show video
VISAGE – FADE TO GREY (1981)

Britse new wave band met onder andere Midge Ure en Billy Currie van Ultravox. Ondanks het succes van Fade To Grey verklaarde Midge Ure ooit: “Het probleem van Visage was dat er teveel kapiteins op het schip waren”. Al snel verlieten enkele sleutelfiguren de band. Ook hier is de video geregisseerd door Godley & Creme.

Show video
MEER ONE HIT WONDERS:

Mory Kante – Yeke Yeke 1988
Gazebo – I Like Chopin 1983
Lipps Inc – Funkytown 1980
Men Without Hats – The Safety Dance 1983
Belle Stars – Sign Of The Times 1988
Captain Sensible – Wot 1982
Snowy White – Bird Of Paradise 1984
Janse Bagge Band – Solicitere 1983
Harold Faltemeyer – Axel F 1985
Air Supply – All Out Of Love 1980
Maisonettes – Heartache Avenue 1983
Guesch Patti – Etienne 1987
Baltimora – Tarzan Boy 1985
Won Ton Ton – I Lie and I Cheat 1988
Then Jericho – The Motive 1987
What Fun – The Right Side One 1983
Nicole – Don’t You Want My Love 1986
Vanity 6 – Nasty Girl 1982
Drum Theatre – Eldorado 1986
Debarge – Rhythm Of The Night 1985
Boris Gardiner – I Want To Wake Up With You 1986
Heaven 17 – Temptation 1983
Killing Joke – Love Like Blood 1985
Rock Steady Crew – (Hey You) Rock Steady Crew 1983
Evelyn Thomas – High Energy 1984
Mezzoforte – Garden Party 1983
John Parr – St. Elmo’s Fire 1985
Georgie Davis – Blackstar 1985
David Christie – Saddle Up 1982
Freddie Aquilar – Anak 1980
Laura Branigan – Self Control 1984
New Musik – The World of Water 1980
Owen Paul – My Favorite Waste of Time 1986
Tenpole Tudor – Wunderbar 1981
Greg Kihn Band – Jeopardy 1983
MARRS – Pump Up The Volume 1987
F.R. David – Words 1982
Opus – Live is Life 1985
Juice Newton – Queen of Hearts 1981
Sophie George -Girlie Girlie 1986
Steve Forbert – Schoolgirl 1981
Rockwell – Somebody’s Watching Me 1984
Taco – Puttin’ On The Ritz 1983
Tony Esposito – Papa Chico 1987
Motels – Suddenly Last Summer 1983
Chris Deburgh – The Lady In Red 1986
Kokomo – A Little Bit Further Away 1982
Joe Dolce – Shaddap You Face 1981
Frank Stallone – Far From Over 1983
Cutting Crew – I Just Died In Your Arms 1986
Fiction Factory – Feels Like Heaven 1984
Tight Fit – The Lion Sleeps Tonight 1982
Sue Saad & The Next – Young Girl 1980
Noodweer – In De Disco 1983
Max Werner – Rain In May 1981
Döf – Codo 1983
USA For Africa – We Are The World 1985
Ryan Paris – Dolce Vita 1983
Arcadia – Election Day 1985
Sly Foxx – Let’s Go All The way 1986
Joyce Sims – Come Into My Life 1988
Desireless – Voyage Voyage 1987
Renee & Renato – Save Your Love 1983
Flying Pickets – Only You 1984
Mike Anthony – Why Can’t We Live Together 1982
Matia Bazar – Ti Sento 1986
Visage – Fade To Grey 1981
Robin Beck – First Time 1988
Angelique – Een Beetje Geld Voor Een Beetje Liefde 1982
Margareth Singana – We Are Growing (Shaka Zulu) 1989
China Crises – Wishful Thinking 1984
Zinatra – Love or Loneliness 1988
Bandalero – Paris Latino 1984
Rory Block – Lovin’ Whiskey 1988
Jim Diamond – I Should Have Known Better 1984
Indeep – Last Night a DJ Saved My Life 1983
Pepsi & Shirley – Heartache 1987
Laurie Anderson – O Superman 1981
Club Nouveau – Lean On Me 1987
Electronica’s – De Vogeltjedans 1980
Hollywood Beyond – What’s The Colour of Money 1986
Bobby McFerrin – Don’t Worry Be Happy 1988
Pino d’ Angio – Ma Quale Idea 1981

Door Legacy Of Music
Deel deze pagina:
Bekijk ook