Spotlight
Classic Album: Miles Davis’ In A Silent Way

Met In A Silent Way (1969) sloeg Miles Davis ineens een weg in die de jazzwereld op zijn kop zette. Het gebruik van elektrische instrumenten en de combinatie van jazz met rock was ongehoord – en dat kan je op twee manieren interpreteren. In A Silent Way wordt dan ook beschouwd als het eerste jazz fusion-album. Hoe kwam Davis tot deze sound?

Een drummer en een liefje. Dat is heel kort samengevat het antwoord op bovenstaande vraag. Miles Davis heeft in Betty Marby in 1967 een nieuwe vriendin gevonden, die een jaar later Betty Davis heet (en later na een scheiding haar meisjesnaam weer terug krijgt). In de tijd dat Miles en de veel jongere Betty een hecht setje zijn, brengt zij de trompettist populaire (jongeren)muziek bij. Jimi Hendrix, Sly Stone en The Fifth Dimension trekken zijn aandacht.

In het brein van Davis, die dan al platen als Kind Of Blue en Sketches Of Spain op zijn naam heeft staan, ontspruit het idee om een rockband te vormen. Maar niet voordat hij bij zijn drummer Tony Williams – nog jonger dan Betty – te rade gaat. Die wijst Davis op de grooves van James Brown, Jimmy McGriff en Richard “Groove” Holmes.

De opnames van In A Silent Way vinden plaats op 18 februari 1968 in de CBS 30th Street Studio in New York. Davis heeft sopraansaxofonist Wayne Shorter, gitarist John McLaughlin, elektrische toetsenisten Chick Corea en Herbie Hancock, organist/componist Joe Zawinul, bassist Dave Holland en drummer Tony verzameld om op één dag alles uit de kast te trekken.

 

Er is geen duidelijk plan, dat bevindt zich alleen maar in Davis’ hoofd en is baanbrekend. Het is eind jaren zestig namelijk hoogst ongebruikelijk dat er elektrische pianopartijen, orgel en elektrische gitaar op een jazzalbum staan. Bovendien is de manier waarop de twee composities, Shhh/Peaceful en In A Silent Way/It’s About That Time, tot stand komen nog veel opmerkelijker. Producer Teo Macero, die de opnames heeft verzorgd, gaat naderhand enorm lopen editen en arrangeren en komt daarmee tot de uiteindelijke composities. Een zeer onorthodoxe werkwijze voor de jazzscene.

Een deel van de titeltrack live in 1988

 

Als In A Silent Way op 30 juli 1969 verschijnt, is dan ook niet iedere jazzliefhebber op slag verliefd. Sterker nog, een groep puristen is geshockeerd. Anderzijds zijn er lovende critici die ‘de toekomst van de muziek hebben gehoord’ (en daar gelijk in hebben gekregen). Terugblikkend kun je zeggen dat er op Miles In The Sky (1968) en Filles de Kilimanjaro (1968) al wat fusion-elementen staan, en dat Davis’ afslag naar fusion niet helemaal uit de lucht is komen vallen. Maar In A Silent Way is wel het eerste volledige album waarop de mix van rock en jazz onverbloemd op de voorgrond staat. Het markeert het begin van wat later Davis’ ‘elektrische periode’ zou gaan heten, met Bitches Brew (1970) als bekendste werk.

 

Vijftien jaar geleden verscheen de boxset The Complete In A Silent Way Sessions. Hierop zijn naast het originele album ook de onbewerkte studio-opnamen te horen en niet eerder uitgebrachte tracks.

 

Door Legacy Of Music
Deel deze pagina:
Bekijk ook