Lijsten
5 legendarische Top Pop optredens uit de jaren 70

In september 1970 startte (AVRO’s) TopPop op de Nederlandse TV. Het was het eerste muziekprogramma in Nederland en werd wekelijks uitgezonden. Het idee was afgekeken van het Engelse Top of the Pops en de presentator was Ad Visser.

In TopPop werd voornamelijk geplaybackt. Dat playbacken in de jaren 70 nog niet echt veel gedaan werd, was bij vele TopPop opnames te zien. Legendarisch zijn vele optredens. Iedereen kent Iggy Pop’s Lust For Life optreden nog wel. Of de trampoline van Plastic Bertrand. Het blauwe pak van Jerney Kaagman en Blondie’s Denis. Wereldsterren als David Bowie en wereldbands als Queen en Doobie Brothers kwamen in die tijd speciaal voor het programma naar Nederland.

Penney de Jager was verantwoordelijk voor het zogenaamde jazzballet. In stijl zwierde zij vaak, zij aan zij met soms stomverbaasde artiesten.

We hebben een aantal klassiekers geselecteerd uit de jaren 70. 

AVRO’s TopPop leader
Show video
Queen – Killer Queen 1974

Met zwarte nagellak op zijn linkerhand en een handschoen met diamantjes aan zijn rechterhand, doet Freddie Mercury voor het eerst van zich spreken in Nederland. Het is eind 1974 en Queen is op weg naar eeuwige roem. Ook het witte gewaad van Brian May springt meteen in het oog.

Show video
Nina Hagen Band – Unbeschreiblich Weiblich 1979

De spastische dansbewegingen van Hagen en haar rode wangen zijn ons altijd bijgebleven. We vonden haar een beetje eng maar wel interessant. Unbeschreiblich Weiblich dus…

Show video
Herman Brood & His Wild Romance – Saturday Night 1978

Het toneelstukje van Herman en de band is bij terugkijken totaal ‘verwarrend’. Brood lijkt ook een beetje ‘out of it’…Waarschijnlijk een spontaan geïmproviseerd optreden.

Show video
David Bowie – Rebel Rebel 1974

Het lapje voor het rechteroog van Ziggy. En het dan wel niet dan wel bespelen van de rode gitaar, ondanks dat er wel een gitaar te horen is. Bowie met één van zijn vele hoogtepunten.

Show video
Roxy Music – All I Want Is You 1974

Het dynamische All I Want Is You komt in beeld niet helemaal over. Ook de gitaren zonder snoeren vallen meteen ook…

Show video
Door Legacy Of Music
Deel deze pagina:
Bekijk ook