Lijsten
Classic Album: Jamiroquai – Emergency On Planet Earth

Jamiroquai, met zanger Jay Kay in de hoofdrol, verschijnt begin jaren negentig ten tonele. Op debuutalbum Emergency On Planet Earth laat de Britse acid jazzband zich meteen van zijn meest dansbare en milieubewuste kant horen. Het album, dat op 10 augustus 1993 in Amerika is uitgebracht, bevat vier funky singles. We leggen ze onder de loep.

#1. When You Gonna Learn

When You Gonna Learn is de eerste single van Emergency On Planet Earth. Het wordt twee keer uitgebracht: eerst op 19 oktober 1992 via het Acid Jazz Records label en voor de tweede keer op 13 september 1993 via Sony Records, de platenmaatschappij waarbij Jamiroquai een contract tekent voor acht studioalbums. De vinylversie van When You Gonna Learn, de zogenoemde J.K. Mix, duurt bijna zes en een halve minuut, en is daarmee ruim twee en een halve minuut langer dan de bekendere single-/cd-versie. Er is ook een demoversie uit 1989 in omloop. Deze variant bevat nog geen didgeridoo en heeft een compleet ander refrein.

Met de single en videoclip van When You Gonna Learn wil Jamiroquai, een samentrekking van het woord ‘jam’ (spontaan muzikaal samenspel) en ‘iroquai’ (een Indianenstam), luisteraars een milieubewuste boodschap meegeven. De originele videoclip bevat enkele heftige beelden met onder meer een aanloop naar het doodknuppelen van zeehonden, proefapen aan elektroden en nazi’s. Te heftig om in Amerika te mogen tonen.

When You Gonna Learn: Jamiroquais eerste single en videoclip

Show video
#2. Too Young To Die

Net als bij When You Gonna Learn is de originele vinylversie van Too Young To Die veel langer (10:18) dan de cd-versie (6:05). Voor de single-versie wordt het nummer nog eens bijna in lengte gehalveerd (3:22). Too Young To Die, geschreven door Kay en toetsenist Toby Smith, is wederom een sociaal/politiek gerelateerd nummer en gaat over de angst voor oorlog en de gevolgen ervan. Kay neemt het hierin op voor alle levende organismen, dus naast mensen ook dieren en planten.

Too Young To Die: vandaag de dag toepasselijker dan ooit

Show video
#3. Blow Your Mind

Deze derde single van Emergency On Planet Earth verschijnt op 24 mei 1993 in Groot-Brittannië. Wederom verschilt de platenversie (8:35) enorm van de kortere radioversie (3:51). Die laatste is ook te vinden op de goed ontvangen verzamelaar High Times: Singles 1992-2006. In tegenstelling tot veel andere songteksten op het album bevat Blow Your Mind juist een heel luchtig onderwerp: verliefdheid. En dat vraagt om iets minder diepgaande teksten als: ‘Honey, you’re sweeter than anything, I need you.’

Blow Your Mind: een luchtige noot op Emergency On Planet Earth

Show video
#4. Emergency On Planet Earth

Zoals de titel doet vermoeden komt de vierde single van het gelijknamige album weer terug bij de milieu-activistische kant van Jamiroquai. Hierin doet Kay een oproep aan de wereld om te stoppen met ‘modernisering’. Jaren later breekt de digitale revolutie uit, dus het lijkt destijds aan dovemansoren te zijn gericht. De boodschap is daardoor echter nog steeds actueel – zo niet actueler dan voorheen. Ook voor dit nummer is de single-versie aangepast ten opzichte van de albumversie, vooral hoorbaar in het intro en de baspartijen.

Emergency On Planet Earth: nog altijd even actueel

Show video
Door Legacy Of Music
Deel deze pagina:
Bekijk ook