Spotlight
Classic Album: Bruce Springsteen’s Born In The U.S.A.

Sommige mensen dachten dat Bruce Springsteen op de hoes van Born In The U.S.A. al urinerend op de Amerikaanse vlag stond afgebeeld. Amerikaanse politici gebruikten het titelnummer juist als patriotisch strijdlied voor hun politieke campagne. Zeven feiten (en fabels) over de iconische plaat van The Boss.

 

#1. Het titelnummer is geen lofzang over Amerika

Born In The U.S.A. wordt vaak verkeerd aangezien als een positief liedje over Amerika. In werkelijkheid gaat het nummer, dat in eerste instantie Vietnam heette, over een Vietnamveteraan die probeert te re-integreren in de Amerikaanse samenleving (vergelijkbaar met Marvin Gaye’s What’s Going On?). Onder meer Ronald Reagan en Walter Mondale gebruikten het nummer alsnog voor hun presidentiële campagne. Springsteen nam echter afstand van hun politieke statements.

De bekende versie van Born In The U.S.A.

Show video
#2. No Surrender

In 2004 steunde The Boss wel een andere presidentskandidaat: John Kerry mocht het nummer No Surrender (ook van Born In The U.S.A.) met toestemming van Springsteen gebruiken. De zanger/gitarist voerde het nummer zelfs een keer op tijdens een stemmersbijeenkomst van John Kerry (die overigens verloor).

Springsteen speelt voor John Kerry

Show video
#3. Springsteen schreef Cover Me voor Donna Summer

Cover Me, het tweede nummer op de tracklist van Born In The U.S.A. en ook uitgebracht als tweede single van de plaat, hadden we bijna aan het oeuvre van discodiva Donna Summer kunnen toekennen, ware het niet dat producer/manager Jon Landau daar een stokje voor heeft gestoken. Hij vond dat Springsteen het zelf moest opnemen. Zo geschiedde. Maar goed ook, want Cover Me klom naar nummer 7 in de Billboard Hot 100. Summer bleef niet met lege handen achter, want Springsteen schonk haar het nummer Protection, te vinden op het album Donna Summer (1982).

Cover Me

#4. De hoes heeft geen verborgen boodschap

Sommige mensen denken dat Springsteen op de door Annie Leibovitz geschoten hoes bewust met zijn rug naar de kijker staat, omdat hij ‘zijn rug zou keren naar de Amerikaanse politiek’. De meest boze tongen beweren zelfs dat de zanger/gitarist zo is afgebeeld zodat het lijkt alsof hij over de Amerikaanse vlag staat te plassen. In een interview met Rolling Stone zou Springsteen dit later tegenspreken: “We hebben veel foto’s gemaakt tijdens die sessie. Uiteindelijk zag mijn kont er gewoon beter uit dan mijn hoofd. Daarom is deze foto op de cover gekomen. Er zit geen geheime boodschap achter. Dat is niet echt mijn ding.”

#5. Het titelnummer was origineel een akoestisch liedje

We kennen Born In The U.S.A. als een uptempo rocker met meezing refrein, bedoeld om volle stadions te laten schallen. Maar de grootse rocker is ooit klein begonnen. Logisch als je bedenkt dat Springsteen het titelnummer schreef in dezelfde periode als zijn Nebraska-album (1982). De akoestische versie, met andere zangmelodie vind je in de boxset Tracks, dat in 1998 is uitgebracht.

De akoestische versie van Born In The U.S.A.

#6. Dancing In The Dark was een nakomertje

Jon Landau, die Springsteen aanraadde om Cover Me voor zichzelf te houden en niet aan Donna Summer te geven, had nog een wijze tip aan het einde van de opnameperiode: schrijf een hit. Niet leuk voor Springsteen om te horen en het ging dus ook niet zonder slag of stoot, maar het leverde wel Dancing In The Dark op, Springsteens grootste hit.

De videoclip van Dancing In The Dark is al bijna 50 miljoen keer bekeken op YouTube

Show video
#7. Courtney Cox’ dansje inspireerde niets minder dan…

Ken je de televisieserie The Fresh Prince Of Bel-Air met Will Smith nog? Het personage Carlton Banks, gespeeld door Alfonso Ribeiro, deed daarin weleens een vreemd dansje. In 2013 heeft Ribeiro toegegeven dat het is geïnspireerd door Eddie Murphy en Courtney Cox’ ‘choreografie’ in de videoclip van Dancing In The Dark.

The Carlton Dance

Show video
Door Legacy Of Music
Deel deze pagina:
Bekijk ook