Spotlight

Het was een kwestie van tijd dat COVID-19 ook dodelijke slachtoffers zou maken in de artiestenwereld. Het coronavirus eiste op 24 maart het leven van Manu Dibango. De componist en multi-instrumentalist was decennia een van de boegbeelden van de Afrikaanse muziek, daarnaast had hij een grote invloed op de disco en soul van de jaren zeventig. Een van zijn beroemdste zanglijnen werd zelfs geadopteerd door popster Michael Jackson.

Soul/Funk
I.M. Manu Dibango: ‘Ma-mako, ma-ma-sa, mako-mako ssa!’

Het was een kwestie van tijd dat COVID-19 ook dodelijke slachtoffers zou maken in de artiestenwereld. Het coronavirus eiste op 24 maart het leven van Manu Dibango. De componist en multi-instrumentalist was decennia een van de boegbeelden van de Afrikaanse muziek, daarnaast had hij een grote invloed op de disco en soul van de jaren zeventig. Een van zijn beroemdste zanglijnen werd zelfs geadopteerd door popster Michael Jackson.

Various
Muzikale kijktips

Muzikale kijktips voor diegene die na een dag hard (buitenshuis) werken even willen ontspannen en voor de thuiszitters.

De coronacrisis heeft het sociale leven zo goed als platgelegd. Bioscopen, zalen, restaurants en kroegen sloten allemaal hun deuren, wat vrijwel iedereen noopt voorlopig lange avonden thuis op de bank door te brengen. Een mooie gelegenheid om eens een aantal boeiende muziekdocumentaires te bekijken. We selecteerden tiental uit binnen- en buitenland die je met een paar muisklikken op je beeldscherm tovert. Als bonus ook nog wat Netflix tips.

Rock
ZoMiBo: David Bowie

Het is 1972, Top of the Pops studio, Engeland. Een opvallende figuur heeft net iedereen in trance gebracht. Oranje haar, zwaar opgemaakte ogen en gekleed in een veelkleurige jumpsuit… niemand heeft dit ooit gezien. De begintonen van Starman golven door de studio. Popmuziek is voor altijd veranderd.

Pop
Wat is er geworden van: Terence Trent D’Arby?

Hij had alles – de sound, de songs en de looks – om een van de grootste popsterren van de jaren tachtig te worden. Kort na het uitkomen van zijn verpletterende debuut Introducing The Hardline According To schitterde de ster van Terence Trent D’Arby ook even heel fel. Toen zijn ego echter net zo groot bleek te zijn als zijn talent, stortte alles als een kaartenhuis in elkaar. In de nieuwste aflevering van deze reeks vragen we ons af: wat is er toch geworden van Terence Trent D’Arby?

Pop
De beste ‘verboden’ nummers ooit

Ondanks dat radio en TV in het verleden bepaalde nummers boycotte, werden het meestal toch enorme hits. Het publiek liet zich er niet door leiden en vond de weg naar de platenwinkel toch wel. 10 nummers die verboden werden maar allen enorme bekendheid verwierven, op één na…