Spotlight
13 Nederlandse groepen die ooit succesvol waren in Amerika

Nederlands succes in Amerika is in de jaren 60 zeer spaarzaam. Maar vanaf de jaren 70 lukt het Nederlandse groepen steeds vaker de Amerikaanse hitlijst te bestormen. Een overzicht:

Shocking Blue

In 1969 is het Shocking Blue dat met Venus de nummer 1 positie haalt in de States. Ze zijn de eerste Nederlanders ooit die dit lukt. Venus zal wereldwijd het magische getal van 5 miljoen verkopen waarvan 1 miljoen in de U.S.

Andere Amerikaanse Shocking Blue Hits waren: Mighty Joe, Long and Lonesome Road.

Tee Set

Jerry Ross is een succesvol producer in Amerika en hij heeft de rechten van een aantal Nederlandse bands in zijn thuisland geregeld. Mede door zijn toedoen weet naast Shocking Blue ook Tee Set met Ma Belle Amie in 1970 hoge ogen te gooien. Het nummer weet de Amerikaanse top 5 te halen. De opvolger She Likes Weeds wordt in Amerika niet uitgebracht vanwege de verwijzing naar drugs.

Andere Tee Set hits in Amerika: If You Do Believe In Love

George Baker

George Baker Selection is in de zomer van 1970 succesvol met Little Green Bag. De hoogste Amerikaanse notering is de 21e plaats. In 1992 krijgt het nummer de cultstatus doordat het in de openingsscene van Quentin Tarantino’s Reservoir Dogs zit.

Meer George Baker Selection hits in Amerika: Dear Ann, Paloma Blanca.

Mouth & MacNeal

Mouth & MacNeal weet het duo zich in 1972 in de Amerikaanse top 10 te nestelen met How Do You Do. Willem Duyn en Sjoukje van ‘t Spijker verkochten meer dan een miljoen singles.

Opvolger Hey You Love behaalde ook de Amerikaanse hitlijst al was deze minder succesvol.

Focus

Hocus Pocus van Focus was de grootste hit van Nederlandse bodem in 1973. Het instrumentale nummer was 2 jaar eerder al een hit in ons eigen land. Gitarist Jan Akkerman werd in 1973 ook nog uitgeroepen tot beste gitarist van de wereld. Focus scoorde ook nog een hit in Amerika met een ander instrumentaal nummer getiteld Sylvia.

Golden Earring

Radar Love van Golden Earring wordt in 1974 een grote hit in Amerika. De band breekt hierdoor internationaal door in Europa én in Amerika. De LP Moontan wordt ook nog eens goud in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Op die LP is een van de achtergrondzangeressen Patricia Paay en de slide gitaar op Radar Love wordt verzorgd door Cuby’s Eelco Gelling.

Kayak

Symfonische Rock groep Kayak doet in 1978 van zich spreken door de Amerikaanse hitlijst te halen met Want You To Be Mine. De versie van de single blijkt een half afgemaakte demoversie te zijn. De band is hierover verre van blij. Voor Kayak blijft het in de States bij die ene hit.

Herman Brood

Herman Brood vertrekt eind jaren 70 met de Wild Romance naar de States. Saturday Night wordt hun enige Amerikaanse hit. De toernee is niet erg succesvol en de groep keert teleurgesteld terug naar Nederland.

Stars on 45

Het Nederlandse studioproject Stars on 45, een bedenksel van producer Jaap Eggermont, scoort begin jaren 80 maarliefst 4 hits. De eerste single, een Beatles medley, ingezongen en nagespeeld door Nederlandse studiomuzikanten, weet in het voorjaar van 1981 de top van de Amerikaanse Billboard lijst te behalen.
Andere hits van Stars on 45: Medley II, More Stars on 45 en Stars on 45 a Tribute To Stevie Wonder.

Diesel

Het bandje Diesel, opgericht door Pim Koopman (oud-drummer van Kayak) schaart zich in 1980 tussen bovenstaande Nederlandse groepen. Het behaalt de 25ste positie in Amerika met Sausolito Summernight. Het nummer staat zelfs op 1 in Canada. Het Amerikaanse succes is geen lang leven beschoren door vele bandwisselingen en oplichting van hun Amerikaanse labelbaas.

Vandenberg

Drie jaar later is het Vandenberg die met Burning Heart een klassieke rockhit scoort. Het nummer stijgt tot de 39e plaats. Gitarist Adje Vandenberg stapt in 1987 over naar de Amerikaanse band Whitesnake. en blijft bij de band tot 1999.

Urban Dance Squad

Urban Dance Squad‘s Deeper Shade of Soul piekt in Amerika op nummer 21. Hun mix van rock, funk, soul en hip hop inspireert bands als Rage Against The Machine. Door ruzie met hun Amerikaanse platenlabel komt de Amerikaanse carriere niet verder van de grond.

Candy Dulfer

Candy Dulfer wordt eind jaren 80 uitgenodigd door Dave Stewart (Eurythmics) om mee te werken aan nummers voor de soundtrack van de Nederlandse film De Kassière. Het gevolg is het instrumentale nummer Lily Was Here dat als titeltrack wordt gebruikt. Door nummer 1 te worden in Nederland, raakt men in Amerika geïnteresseerd. Lily Was Here haalt net niet de top 10. Candy wordt een veel gevraagd muzikante en speelt hierna met grote artiesten zoals Prince en Van Morrison.

Overige Nederlandse hitnoteringen in Amerika

1959 Willy Alberti – Marina
1960 Blue Diamonds – Ramona
1976 Spin – Grasshopper
1977 Champagne – Rock and Roll Star
1981 Max Werner – Rain In May
1983 Taco – Puttin’ On The Ritz
1984 Band Of Gold – Love Songs Are Back Again
1985 Curtie & The Boombox – Black Kisses Never Make You Blue
1986 Mai Tai – Female Intuition
1992 L.A. Style – James Brown Is Dead
1992 2 Unlimited – Twilight Zone/ Get Ready For This
1993 Goodmen – Give It Up
1996 Amber – This Is Your Night/ Colour Of Love (1997)/ One More Night(1997) / Sexual (Li da Di) (1999)
1999 Vengaboys – Boom, Boom, Boom, Boom/ We Like To Party
2000 Alice Deejay – Better Off Alone
2002 Do – Heaven
2002 JXL – A Little Less Conversation
2010 Tiësto – Feel It
2011 Afrojack ft. Eva Simons – Take Over Control
2011 Afrojack – Give Me Everything (nummer 1 )/ As Your Friend(2013)
2013 Martin Garrix – Animals
2013 Armin van Buuren – This Is What It Feels Like
2014 Tiësto – Red Lights/ Wasted
2014 Afrojack – Ten Feet Tall
2014 Mr. Probz – Waves

Deel deze pagina:
Bekijk ook
Spotlight
The Silverchair Collection

PRE-ORDER NOW: https://sound-factory.nl/collections/silverchair?

Australisch rocktrio terug op vinyl  

Silverchair geldt nog altijd als een van de grootste succesverhalen die de Australische rockwereld ooit voortbracht. In de periode dat het trio actief is, verkoopt het ruim 10 miljoen albums. Het hele oeuvre van de band, zowel de albums als de EP’s, wordt als The Silverchair Collection in delen (opnieuw) op vinyl uitgebracht. Het debuut Frogstomp uit 1995 komt op 17 juni uit. Op 12 augustus volgen de vier gerelateerde EP’s Tomorrow, Pure Massacre, Israel’s Son en Shade.

Spotlight
De Ennio Morricone Themes collection

Shop now: http://www.musiconvinyl.com/shop?legacyofmorricone

For over 70 years, the Italian composer Ennio Morricone has shaped the movie industry with his defining soundtracks. With more than 400 scores for cinema and television, he is widely considered one of the most prolific and greatest film composers of all time. In honor of this music icon and father of melodies, Music On Vinyl presents The Ennio Morricone Themes collection, a unique collection of the greatest music ´The Maestro´ has composed for movies, divided into 5 central themes; Giallo, Lounge, Passion, Psycho and Western.