Spotlight
Gelinkt: David Bowie

Het is 1972, Top of the Pops studio, Engeland. Een opvallende figuur heeft net iedereen in trance gebracht. Oranje haar, zwaar opgemaakte ogen en gekleed in een veelkleurige jumpsuit… niemand heeft dit ooit gezien. De begintonen van Starman golven door de studio. Popmuziek is voor altijd veranderd.

(in Gelinkt zijn een aantal woorden dikgedrukt zwart gemaakt. Hierachter bevindt zich een link die verder verwijst naar zaken die te maken hebben met David Bowie. (Mocht je je stierlijk vervelen) )

Het is 1972, Top of the Pops studio, Engeland. Een opvallende figuur heeft net iedereen in trance gebracht. Oranje haar, zwaar opgemaakte ogen en gekleed in een veelkleurige jumpsuit… niemand heeft dit ooit gezien. De begintonen van Starman golven door de studio. Popmuziek is voor altijd veranderd. 

David Robert Jones werd geboren op 8 januari 1947 in de wijk Brixton in Londen. Pas in de begindagen van zijn muziekcarrière zou hij de naam Bowie gaan gebruiken. Zijn vader en moeder zijn van gewone afkomst en David heeft een halfbroer Terry. Door hem raakt David muzikaal geïnspireerd.

Als Bowie 17 jaar is brengt hij met de groep The King Bees zijn eerste single uit. Maar niet eerder dan in 1969 begint Bowie’s ster te stralen. In dat jaar heeft hij succes met Space Oddity en hij ontmoet model Angie Barnett. De twee trouwen in 1970 en hebben een open relatie. In 1971 wordt zoon Zowie geboren.

Twee jaar later verandert Bowie in zijn alter-ego Ziggy Stardust. De rockster ontdekt cocaine en hij is in die jaren een van de meest bekende verslaafden op aarde.

Bowie zweert de drugs een paar jaar later af en verhuist naar Berlijn. Hier neemt hij de albums Low, Heroes en Lodger op. In 1980 gaan Angie en David uit elkaar. Drie jaar later viert hij grote successen met het album Let’s Dance. Begin 1985 pleegt zijn broer Terry zelfmoord. Langzaam maar zeker trekt Bowie zich een beetje terug.

In 1990 ontmoet hij het Somalische supermodel Iman. Hij is op slag verliefd en twee jaar later trouwen ze. In 2000 wordt dochter Alexandria geboren. De twee blijven bij elkaar tot Bowie’s overlijden in 2016.

 

In 2002 is Bowie terug met het album Heathen, gevolgd door Reality in 2003. Door hartproblemen maakt hij pas op de plaats. In 2013 is er plotseling The Next Day die refereert aan zijn dagen in Berlijn.

Op zondag 10 januari 2016, twee dagen na zijn 69ste verjaardag èn het verschijnen van zijn 25ste studio-album, neemt de wereld geschokt kennis van het overlijden van het icoon David Bowie. Inmiddels zes jaar later leven Bowie's muziek, films en beeltenis als nooit tevoren.

 

 

 

 

Deel deze pagina:
Opmerkingen
Meeste likes Nieuwste Oudste
Je hebt een woord gebruikt dat je niet mag gebruiken
Opmerking plaatsen
Er zijn momenteel nog geen comments geplaatst.
Meer opmerkingen tonen
Bekijk ook